8 vragen over homemade confituur

Door De Redactie

Zelf lekkere confituur maken? Toegegeven, als je een goed recept hebt, is er niet veel aan. Maar het leuke aan homemade confituur is nu net dat je eindeloos met ander fruit kunt experimenteren, en dan duiken er plots heel wat vragen op. We legden ze voor aan Madam Confituur, die op haar blog – madamconfituur.com – een schat van recepten én tips heeft verzameld.

Voeg je bij elke fruitsoort even veel suiker toe?

Madam Confituur: ”In de regel neem je 1 kilogram suiker voor 1 kilogram fruit. Maar elke fruitsoort heeft zijn eigen smaak en dat gaat van heel bitter of zuur tot heel zoet. Hier hou je best rekening mee met een aangepaste hoeveelheid suiker. Zo zijn bananen zoet van zichzelf en die combineer je dus best met een confituursuiker 3:1. Terwijl rabarberconfituur overheerlijk is met een suiker 1:1.”

Hoe maak je rode bessenconfituur zonder pitjes?

Madam Confituur: ”Kook  eerst de bessen mals. Vervolgens heb je de keuze:  ofwel giet je de vruchten door een neteldoek. Het sap en de suiker voeg je samen en laat je enkele minuten koken tot je een heerlijke en heldere gelei hebt. Een andere optie is om meer vruchtenmoes te gebruiken. Je giet dan je gekookte vruchten door een zeef en duwt met de onderkant van een eetlepel op de bessen. Op die manier zal er meer vruchtenmoes in je potje terechtkomen. Vervolgens voeg je suiker toe en breng je het geheel aan de kook tot de gewenste stolling.”

Hoe maak je confituur met appeldiksap?

Madam Confituur: ”Het formuletje is als volgt: 600 g fruit + 400 ml appeldiksap + 20 g pec plus. Let wel op: aangezien het hier over zeer geconcentreerd sap gaat, zal de appelsmaak de bovenhand nemen als je confituur maakt van fruit met een vrij fletse smaak (druiven, meloen…). Combineer het diksap liever met fruit dat goed met appel overweg kan: rabarber met banaan, bijvoorbeeld.”

Waarom zweven de aardbeien naar boven in de pot?

Madam Confituur: ”Zwevende aardbeien zijn meestal een teken dat er veel water in je fruit zit. Ontkroon je aardbeien daarom pas na hun wasbeurt en snij ze in stukjes. Vervolgens heb je twee opties: ofwel laat je de stukjes fruit enkele uren rusten met suiker (de suiker neemt de plaats in van het sap in de vrucht, en zo worden je stukjes fruit zwaarder).

Ofwel laat je de stukjes aardbeien heel even afgedekt koken. Neem vervolgens de pureestamper, maak de stukjes een beetje fijner en voeg daarna pas de suiker toe. Je kunt natuurlijk ook altijd tijdens het afkoelen van de confituur geregeld het potje even omdraaien.”

Voorkomt een scheutje jenever op de confituur schimmel?

Madam Confituur: Alcohol gebruiken om schimmelvorming tegen te gaan, is niet nodig. Je gebruikt hem wel als smaakmaker. Denk bijvoorbeeld eens aan limoncello, sinaasappellikeur, jenever… Voeg je hem toe van bij het begin, dan verdampt de alcohol. Gebruik je de alcohol op het einde, dan zit er een ‘tic’ in je potje.”

Wanneer voeg je smaakmakers als tijm, lavendel of salie toe?

Madam Confituur: ”Confituur maken met kruiden is altijd leuk. Kook kruiden mee in een kruiden- of theezakje (of neteldoek die je samenbindt met keukengaren) en haal ze er op het einde van de kooktijd uit.”

Hoe maak ik kiwiconfituur zonder extra suiker toch zoet genoeg?

Madam Confituur: ”Kiwi’s zijn eerder zuur. Wil je dus minder suiker gebruiken, dan zou ik een lekkere combinatie maken met banaan en sinaasappel. Je kunt hierbij perfect 3:1 suiker gebruiken om het suikergehalte te beperken. Om de kleur smakelijk te houden én de stolling te bevorderen, raad ik je aan om eens scheutje citroensap toe te voegen.”

En ten slotte, omdat de vraag heel vaak terugkomt…

Hoe maak ik confituur zonder suiker?

Madam Confituur: ”Wil je minder suiker gebruiken, neem dan een confituursuiker 3:1. Voor 1,5 kilogram fruit hoef je maar 500 gram toe te voegen. Omdat er bewaarmiddelen in zitten, zal de confituur zeker houdbaar blijven. Volg verder gewoon het recept. Wil je helemaal geen suiker gebruiken, werk dan met pec plus of agar agar, telkens in combinatie met een suikervervanger (Tagatesse, Zusto, stevia, honing, agave- of ahornsiroop, kokosbloesemsuiker, appeldiksap…).

Kook je fruit eerst mals, voeg dan per kilogram fruit 20 gram pec plus of 4 gram agar agar toe, breng opnieuw aan de kook en doe er dan de suikervervanger van je keuze naar smaak bij: voor Tagatesse of honing is dat ± 250 gram, voor appeldiksap neem je 400 milliliter, maar voor stevia hangt het af van de soort stevia (zie verpakking). Proeven en naar eigen smaak zoeten is dus de boodschap.”

Aan de slag

Lees ook:

Partner Content