De culinaire tradities van onze lezeressen? Ontdek hier hun recepten!

De culinaire tradities van onze lezeressen? Ontdek hier hun recepten!

Op Lichtmis bakken veel Vlaamse gezinnen pannenkoeken – een jaarlijkse, gezellige gewoonte. Zo zijn er nog gerechten die zo lekker zijn én zoveel mensen samenbrengen dat ze een échte traditie worden…

In Libelle magazine deze week (vanaf 29 januari) lees je hartverwarmende verhalen over lezeressen die van gerechten echte familietradities gemaakt hebben! En hoera, deze recepten delen ze nu graag met jou!

Isa (28) blaast de fricandon met kriekjes van haar mémé nieuw leven in.

“Voor mijn mémé Celestine was elke gelegenheid – van Allerheiligen tot Pinksteren en kermis – goed om de familie samen te roepen voor een broodmaaltijd. Er stonden in haar huis in Moerzeke dan pistolets en charcuterie op tafel, maar de ‘center piece’ was mémé’s fricandon met kriekjes.

Mémé’s gehaktbrood

Dit heb je nodig:

  • 1 ei
  • 50 g paneermeel
  • 600 g gehakt
  • (gehakt)kruiden
  • 1 klontje boter
  • 1 bokaal krieken
  • 1 el maïszetmeel

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Meng het ei en paneermeel onder het gehakt in een kom. Breng naar keuze op smaak met gehaktkruiden, gedroogde tijm of Provençaalse kruiden,… Is het gehakt nog te nat, voeg dan wat extra paneermeel toe. Bol het gehakt op tot een groot gehaktbrood met je handen.
  • Smelt een klont boter in een pan en korst het gehaktbrood 2 à 3 minuten langs elke kant op middelhoog vuur. Haal uit de pan, leg in een ovenschaal en zet voor 25 min. in de voorverwarmde oven.
  • Verwarm een grote bokaal krieken met het sap in een steelpan op middelhoog vuur. Los 1 el maïszetmeel op in een scheutje water en voeg het mengsel toe aan de krieken. Roer goed om, laat even opkoken en houd warm. Wil je liever een dikkere kriekensaus? Voeg dan nog wat extra maïszetmeel toe.
  • Controleer of het gehaktbrood gaar is.
  • Snijd het gehaktbrood in plakjes. Serveer met de krieken en eventueel een sneetje brood.

Bomma Annie is 85 en maakt al veertig jaar de chocomousse voor familiefeestjes.

“Het recept dat ik gebruik voor mijn chocomousse scheurde ik ooit eens uit een tijdschrift. Ik herinner me niet meer uit welk magazine – misschien was het wel Libelle! Ik schreef het over in een schriftje, en ik gebruik het vandaag nog steeds. Al ken ik het recept ondertussen wel uit mijn hoofd.”

Bomma’s chocomousse

Dit heb je nodig:

  • 200g zwarte chocolade
  • 3 eieren
  • 200 ml room

Zo maak je het:

  • Smelt de chocolade au bain-marie en laat rustig afkoelen.
  • Splits de eieren, en klop alvast de eiwitten op tot pieken en hou het opgeklopte eiwit even opzij.
  • Meng de eierdooiers met de opgeklopte room onder de gesmolten chocolade en voeg erna voorzichtig het opgeklopte eiwit toe.
  • Zet in de koelkast om nog even te laten opstijven.

Marleen (55) en haar moeder Annemarie (75) wisselen elkaar af bij het bakken van pannenkoeken voor Lichtmis.

“Mijn moeder heeft het nooit anders geweten dan dat er pannenkoeken werden gebakken op Lichtmis. Onze traditie bestaat dus al 75 jaar – en langer. Mijn moeder is geboren tijdens de oorlog, in de winter van 1943, en toen leefden de mensen erg sober. Pannenkoeken bakken was in die tijd een luxe, niets minder dan een feest. En eigenlijk is dat gevoel nu niet anders: de pannenkoeken op Lichtmis zorgen ervoor dat we als familie nog eens allemaal samenkomen bij mijn moeder thuis. “ 

Pannenkoeken

Dit heb je nodig:

  • 250 g zelfrijzende bloem
  • 5 dl melk
  • 3 eieren
  • 1 zakje vanillesuiker
  • boter of plantaardige olie

Zo maak je het:

  • Zeef de bloem met de vanillesuiker. Maak in het midden een kuiltje, breek daarin de eieren. Roer alles door elkaar met een garde.
  • Schenk er in een straaltje 300 ml melk bij. Bewerk tot een glad mengsel.Klop dan de rest van de melk door het beslag zodat het lichter wordt. Vind je het beslag nog te dik, voeg dan eventueel nog wat extra melk toe (in totaal heb je 500 à 600 ml melk nodig).
  • Bak de pannenkoeken in een grote koekenpan, in hete boter of olie.

Tekst: Els De Ridder. Beeld: Getty Images

Zin in meer inspiratie? Deze receptjes worden misschien wel jouw culinaire traditie!

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)