
De beste dressings voor herfstsalades: 5 smaakvolle combinaties
Ook in de herfst kun je genieten van salade, dit is het seizoen voor de meest kleurrijke bordjes. Denk aan geroosterde pompoen, geurige paddenstoelen, sappige peren of appels. Maar een slaatje staat of valt natuurlijk met het sausje. Dit zijn de beste dressings voor jouw herfstsalades.
Een goede dressing brengt smaken samen, geeft extra pit en tilt je groente- en fruitcombinatie naar een hoger niveau. Wij verzamelden de lekkerste dressings voor herfstsalades die passen bij al het moois van dit seizoen.
Wat is een dressing eigenlijk?
Een dressing is een saladesaus, vaak op basis van yoghurt, room of mayonaise, op smaak gebracht met kruiden, specerijen en andere smaakmakers. Je kunt er salades mee opfrissen, in balans brengen en extra diepte geven. Dressings kunnen romig zijn, zoals een yoghurtdressing, of eerder friszuur (zoals een vinaigrette), met citrusvruchten of balsamicoazijn. Dressings maken het verschil tussen simpele slaatjes en de beste herfstsalades.
5 heerlijke dressings voor jouw herfstsalades
Probeer deze smaakcombinaties voor je dressings en jouw herfstsalades worden onweerstaanbaar.
- Honing-mosterd
Een klassieker die het goed doet met heel veel. Dus ook met het beste van de herfst, zoals geroosterde pompoen, appel of peer. De zoete honing en pittige mosterd houden elkaar én de smaken van je salade in evenwicht. Hier lees je hoe je deze honing-mosterddressing perfectioneert. - Balsamico-vijgenchutney
Balsamicoazijn met wat vijgenchutney of -jam erdoor bezorgt je herfstsalade een volle, zoet-frisse toets. Heerlijk bij rucola, walnoten en zachte kazen. - Appelcider-ahornsiroop
In theorie eerder een vinaigrette, maar dit sausje is té lekker om het hier niet te vernoemen. Met appelciderazijn en ahornsiroop creëer je namelijk een fruitige smaakmaker die najaarstoppers als spruitjes en witloof opfrist. - Tahini-citroen
Met de Midden-Oosterse sesampasta en een spritsje citroen maak je een romige dressing met een nootachtige toets die perfect past bij worteltjes, rode biet en/of linzen. - Gember-sojasaus
Voor een oosterse twist meng je wat sojasaus, gember en eventueel nog wat sesamolie. Deze dressing geeft pit aan koolsoorten en (gegrilde) champignons.