Eieren bewaren en bereiden

Door De Redactie

Hoe zorg je ervoor dat je eiwit perfect stijf klopt? Hoe lang kook je een kwartelei?

  1. Gebruik een ei altijd op kamertemperatuur. Haal ze daarom een halfuurtje vooraf uit de koelkast.
  2. Prik met een speld een klein gaatje in de bolle kant van de schaal voor je het ei kookt, zo kan de stoom ontsnappen en zal de schaal niet breken tijdens het koken.
  3. Vet is de vijand van goed opgeklopte eiwitten. Maak dus zowel de klopper/mixer als de kom zo vetvrij mogelijk, bijvoorbeeld door ze met een plakje citroen schoon te vegen.
  4. Om te vermijden dat er ook maar een microscopisch klein drupje eigeel in je kom terechtkomt, breek je elk ei eerst in een kopje. Zo verknoeien eigeel-ongelukjes niet al je reeds gesplitste eiwitten.
  5. De schaal van een ei laat lucht door, vandaar dat eieren geuren uit de koelkast overnemen. Laat ze daarom altijd in hun doosje zitten.
  6. Heb je eiwit of eigeel over, vries het dan in voor later gebruik.
  7. Bang dat je hollandaisesaus gaat schiften? Voeg op het einde licht opgeklopt eiwit toe. Dat stabiliseert de saus en maakt ze een stuk lichter, maar zeker niet minder lekker.
  8. Kwarteleitjes zijn lekker en mooi, en moeten zowat 5 minuten koken om hard te zijn. Gepocheerd zijn ze ook lekker. Eendeneieren worden uitzonderlijk ook gegeten, maar omdat ze iets groter zijn, moeten ze op z’n minst 10 minuten koken. Ganzen-eieren moeten 15 minuten koken. Struisvogeleieren kunnen tot 2 kilo wegen en moeten 90 minuten koken.

Partner Content