Zelf maken: gekonfijte tomaatjes

Zelf maken: gekonfijte tomaatjes

Tomaatjes zijn onze maatjes in de zomer. Dan smaken ze op hun best. Heb je overschot en zin in iets anders? Wat denk je van gekonfijte tomaten? Makkelijk om zelf te doen, en héérlijk.

Wat is konfijten?

Konfijten is een techniek waarbij je iets langzaam gaart in vet of siroop. Hierdoor krijg je een maximum aan smaak. Gekonfijte tomaatjes zijn dan ook rijke smaakbommetjes. Echte snoepjes waar je niet van af kunt blijven!

GettyImages-562483617

Basisrecept gekonfijte tomaten

Wat heb je nodig?

  • 8 tomaten
  • 4 tenen knoflook
  • 4 takken rozemarijn
  • 6 takken tijm
  • 2 takken citroentijm
  • 1 dl olijfolie
  • 6 el suiker
  • zout en gemalen peper

Zo maak je ‘t

  1. Verwarm de oven voor op 90° C en breng water aan de kook.
  2. Verwijder de kroon van de tomaten en maak met een scherp mes een ondiep kruisje aan de onderkant van de tomaat.
  3. Kook de tomaten gedurende 15 seconden, koel vervolgens in ijswater en pel ze.
  4. Kneus de knoflook en was de kruiden.
  5. Snijd de tomaten in vier stukken en verwijder de pitten.
  6. Leg het vruchtvlees in een ovenschaal en bedek het met de knoflook en de kruiden.
  7. Besprenkel met de olie en breng op smaak met de suiker, zout en peper.
  8. Gaar ze in de voorverwarmde oven gedurende 55 minuten.

Klaar en proeven maar!

Chef-kok Seppe Nobels won met Graanmarkt 13 de titel ‘Beste groenterestaurant’ van Vlaanderen 2015. In zijn boek ”Vegetables that sparkle the conversation’ pende hij 17 frisse, haalbare groenterecepten neer waaronder dit basisreceptje voor gekonfijte tomaten.

Enkele recepten met gekonfijte tomaat

De smaak van het konfijten te pakken gekregen? Probeer het ‘s met citroen!

Beeld: Shutterstock

Nog meer lekkere tips & recepten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)