Zelf maken: gekonfijte tomaatjes

Tomaatjes zijn onze maatjes in de zomer. Dan smaken ze op hun best. Heb je overschot en zin in iets anders? Wat denk je van gekonfijte tomaten? Makkelijk om zelf te doen, en héérlijk.

Wat is konfijten?

Konfijten is een techniek waarbij je iets langzaam gaart in vet of siroop. Hierdoor krijg je een maximum aan smaak. Gekonfijte tomaatjes zijn dan ook rijke smaakbommetjes. Echte snoepjes waar je niet van af kunt blijven!

Basisrecept gekonfijte tomaten

Wat heb je nodig?

  • 8 tomaten (500 gram)
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 takken rozemarijn
  • 6 takken tijm
  • 2 takken citroentijm
  • 1 dl olijfolie (of eender welke plantaardige olie)
  • 20 g suiker
  • peper en zout (en eventueel wat chili)

Zo maak je gekonfijte tomaten

  1. Verwarm de oven voor op 80-90° C. De exacte temperatuur hangt af van de oven, maar meestal zit je wel goed wanneer je voor een grote oven 90° neemt en voor een kleinere 80°.
  2. Breng water aan de kook.
  3. Verwijder de kroon van de tomaten en maak met een scherp mes een ondiep kruisje aan de onderkant van de tomaat.
  4. Kook de tomaten gedurende 15 seconden, koel vervolgens in ijswater en pel ze.
  5. Kneus de knoflook en was de kruiden.
  6. Snijd grote tomaten in vier stukken en kleine tomaten in twee. Verwijder de zaadjes.
  7. Leg het vruchtvlees in een ovenschaal en bedek het met de knoflook en de kruiden.
  8. Besprenkel met olie en breng op smaak met suiker, peper en zout.
  9. Gaar ze in de voorverwarmde oven gedurende 55 minuten.

Klaar en proeven maar!

Enkele recepten met gekonfijte tomaat

De smaak van het konfijten te pakken gekregen? Probeer het ‘s met citroen!

Nog meer lekkere tips & recepten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content