Goeie vraag: waarom mogen tomaten niet in de koelkast?

Goeie vraag: waarom mogen tomaten niet in de koelkast?
Different heirloom tomatoes in a wire basket

Je merkte het vast zelf al eens op: sappige kerstomaatjes die na een verblijf in de koelkast plots minder lekker smaken. Hoe komt dat?

Zuiders temperament

Tomaten zijn zuiderse vruchten en houden dan ook van warme temperaturen. Onderzoek bevestigt dan ook: onder de acht graden verliezen deze vurige trossen aan smaak.

No chilling

Wanneer tomaten in de koude liggen, krijgen ze last van chilling injury, dat betekent zoveel als koudebederf.

En dit zijn de gevolgen:

  • De huid van de vrucht raakt door de lage temperatuur beschadigd wat ervoor zorgt dat tomaten sneller rotten eens je ze uit de koelkast haalt.
  • Maar de kou trekt ook de aromastoffen uit de vrucht en produceert de niet zo smakelijke gassen ethanol en methanol.
  • Tomaten stoppen hun natuurlijk rijpingsproces wanneer ze het koud hebben en dus ook de productie van nieuwe aroma’s.
  • Buiten de koelkast rijpen tomaten weer verder maar de aroma’s zullen zich nooit meer volledig herstellen.

Hou je tomaten dus maar op aangename temperaturen want alleen zo smaken deze recepten op-en-top:

Hiermee kun je alvast tomaten perfect bereiden of bewaren:

Wist je dit trouwens al?

 

 

 

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)