De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Getty Images

Goeie vraag: waarom mogen tomaten niet in de koelkast?

Je merkte het vast zelf al eens op: sappige kerstomaatjes die na een verblijf in de koelkast plots minder lekker smaken. Hoe komt dat? En waarom bewaren we onze tomaten dan maar best niet in de koelkast?

Zuiders temperament

Tomaten zijn zuiderse vruchten en houden dan ook van warme temperaturen. Onderzoek bevestigt ook dat ze onder de acht graden aan smaak verliezen.

Wanneer tomaten in de koude liggen, krijgen ze last van chilling injury, dat betekent zoveel als koudebederf.

Tomaten in koelkast? Dit zijn de gevolgen:

  • De huid van de vrucht wordt door de lage temperatuur zwakker, wat ervoor zorgt dat tomaten sneller rotten eens je ze uit de koelkast haalt.
  • Maar de koude trekt ook de aromastoffen uit de vrucht en produceert de niet zo smakelijke gassen ethanol en methanol.
  • Tomaten stoppen hun natuurlijk rijpingsproces wanneer ze het koud hebben en dus ook de productie van nieuwe aroma’s.
  • Buiten de koelkast rijpen tomaten weer verder maar de aroma’s zullen zich nooit meer volledig herstellen.

Smullen van tomaten

Hou je tomaten dus maar op aangename temperaturen want alleen zo smaken deze recepten op-en-top:

Nog meer genieten van zomerse groenten

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content