Prinsessenboontjes: 20x smullen van boterzachte boontjes
Prinsessenboontjes – ook wel gekend als sperzieboontjes of simpelweg boontjes – zijn groene peulvruchten die behoren tot de klassieke Vlaamse keuken. De meeste Vlamingen hebben dit gegarandeerd al eens gegeten met een simpel gekookt patatje, gewikkeld in ontbijtspek of in een Luikse salade met gebakken spekreepjes. Héérlijk!
2023 is een topjaar voor de kwekers van prinsessenboontjes. Volgens Luc Vanoirbeek, van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties, oogstten boeren dit jaar 30 ton per hectare, dat is bijna 3 keer meer dan een ‘normale’ oogst van 12 ton per hectare. Daarom zul je ze nu spotgoedkoop kunnen vinden in de winkel, vaak in grote verpakkingen. Probeer je een beetje budgetvriendelijk te winkelen? Sla dan nu zeker je slag en geniet van lekkere, goedkope én Belgische prinsessenboontjes!
Op zoek naar de lekkerste recepten? We hebben hieronder onze 20 favoriete gerechten verzameld. Laat je inspireren.
Koken met prinsessenboontjes
Leuk weetje: de naam ‘sperzieboon‘ is afgeleid van ‘aspergieboon‘. Vroeger werden ze namelijk net zoals asperges gegeten in een botersaus met nootmuskaat. De herkomst van ‘prinsessenboon‘ is dan weer onduidelijk. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal vermeldt alleszins dat de naam misschien te verklaren is als “bonen die zo fijn zijn dat ze als spijs voor prinsessen kunnen dienen”.
Nog meer genieten van lekkers
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!