Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Goeie vraag: welke appels kies je voor appelmoes?

Moes, compote, met of zonder stukjes, we vinden het allemaal even lekker àls de juiste appel maar de hoofdrol speelt. En deze soorten zijn uiterst geschikt!

De Goudreinet

De grote appel met een soms ruwe schil is een ideale stoofappel door zijn stevigheid. De appel is verfrissend zurig en voldoende zoet.

Beeld: groenpalet.be

De Elstar

De Elstar is minder zuur en kookt makkelijker tot moes. Ideaal wanneer je wat minder suiker wilt gebruiken, maar je appelmoes toch het liefst zoet hebt.

Beeld: Wikipedia

De Braeburn

Je kunt uiteraard van elke soort appel moes of compote maken. Zo is ook de Braeburn appel lekker als je van extra zoet en minder stevige moes houdt.

Aan de slag

September en oktober is hét moment om een hele voorraad appelmoes in te slaan in je diepvriezer. Zo kun je de hele winter genieten van hartverwarmende kost.

Dit heb je nodig

  • 1 kilo friszure appels
  • 50 gram boter
  • 1 kaneelstokje (kan worden weggelaten)
  • 2-4 eetlepels suiker
  • 100 ml water

Zo maak je het

  • Schil de appels en haal het klokhuis eruit. Snijd in blokjes (hoe groter, hoe dikker de moes)
  • Zet een pan op een gematigd vuur en verwarm hierin de boter. Voeg wanneer de boter begint te bruisen de appel toe, samen met het (eventuele) kaneelstokje, en bak mooi aan.
  • Bak nog een paar minuutjes de suiker mee en zorg dat zoveel mogelijk van de stukjes bedekt zijn. Blus vervolgens af met het water en zet het deksel op de pan.
  • Laat een kwartiertje tot een half uur stoven, afhankelijk van hoe dik je de appelmoes wilt hebben.

Tip

Pimp je appelmoes met andere lekkernijen als gedroogde abrikozen of rozijnen. Voeg deze bij de suiker en laat even meestoven.

Smakelijk!

(Beeld: Getty Images)

Lees ook: