groene groenten

Gezond de winter door met groene groenten

Door De Redactie

Groene groenten vind je het hele jaar door, maar de groene wintergroentjes zijn het állergezondst. Waarom? Omdat ze juist díe vitaminen en mineralen bevatten, die je weerstand een echte boost geven. Zet ze deze maanden dus gerust wat vaker op het menu.

Genieten van groene groenten

Heb je niet veel inspiratie wat je tijdens de winter kunt klaarmaken? Laat je dan inspireren daar deze gezonde groene groenten!

Boerenkool

Boerenkool, of kale, zit bomvol vitaminen en antioxidanten. Bovendien bevat het ontstekingsremmende stoffen en een hele hoop mineralen, met ijzer op kop. Geen wonder dat dit groentje je weerstand een echte boost geeft. Je maakt er stevige maaltijdsoep van, gezonde smoothies, of een originele en gezonde hotdog.

Lekker in jan, feb, mrt, okt, nov, dec

 

Postelein

Je zou het niet meteen verwachten: vetten in groenten, maar het kan. Een mooi voorbeeld is de avocado, waarvan het vruchtvlees rijk is aan omega 3-vetzuren. En er zitten er nog meer in… postelein! Verwerk de blaadjes in een salade of maak er soep van. Niet alleen je lever zal er wel bij varen, maar ook je luchtwegen.

Lekker in jan, okt, nov, dec

 

Savooikool

Ook savooikool werkt ontstekingsremmend. Vroeger werden wonden al verzorgd door er simpelweg een savooikoolblad op te leggen, met succes. De groente bevat veel vitamine C en ijzer, de koolhydraten geven energie en de vezels bevorderen de darmtransit. Moet er nog een reden zijn om savooi wat vaker op het menu te zetten? Ja, omdat het zo lekker is!

Lekker in jan, feb, mrt, okt, nov, dec

 

Spruitjes

Ook dat zijn echte gezondheidsbommetjes. Enige voorwaarde is dat je ze niet te lang laat garen, want dan verdwijnen de vitaminen – vooral C en K, maar ook A, B en E – in het kookwater en wordt de smaak er zeker ook niet beter op. Mineralen leveren spruitjes ook: kalium voor de vochthuishouding, magnesium voor het geheugen, calcium voor de botten, ijzer voor de weerstand en nog veel méér. Zet spruitjes aan het begin van de lente ook zeker even in als natuurlijke detox-kuur.

Lekker in jan, feb, mrt, okt, nov, dec

 

Veldsla

De gezonde omega 3-vetzuren vind je niet alleen in avocado en postelein, maar ook in de intens groene veldsla. Je bloedvaten en hersenen varen er wel bij als je de blaadjes – die eigenlijk geen slasoort zijn – wat vaker op het menu zet. Licht, perfect verteerbaar én een schat aan vitamine C en A, kalium, ijzer en foliumzuur. Maak er eens een heerlijk soepje van, voor een goede winterconditie!

Lekker in jan, feb, mrt, okt, nov, dec

 

Toch zin in iets anders dan groene groenten?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."