Ovenschotels: het hele jaar door een goede keuze

Ovenschotels: het hele jaar door een goede keuze

Op drukke werkdagen (of tijdens een lui weekend) is een ovenschotel een geschenk uit de hemel. Zo makkelijk. En ook nog eens overheerlijk. Ovenschotels smaken gewoon àltijd!

Weinig tijd en toch lekker eten? Ga voor ovenschotels

Druk, druk, druk? Een ovenschotel heeft een aantal voordelen:

  • Het is het gerecht bij uitstek om op voorhand klaar te maken. Terwijl alles in de oven staat te garen, kun je bovendien nog makkelijk een ander klusje doen. Multitasking in het kwadraat!
  • Je kunt een ovenschotel ook op voorhand klaarmaken en – goed ingepakt in vershoudfolie en aluminiumfolie – in de diepvriezer bewaren tot gebruik. Reken in dat geval wat extra oventijd (10 tot 15 minuten).

TIP: Als je een ovenschotel bewaart voor later, zorg er dan voor dat de bereiding goed is afgekoeld voor je hem in de koelkast of diepvriezer plaatst. Afhankelijk van de ingrediënten kun je de schotel zo’n drie dagen bewaren (opgelet met vis!) in de koelkast en maximaal drie maanden in de diepvriezer. Zorg ervoor dat je schotel altijd goed is afgedekt.

Heerlijke inspiratie:

 

Nog enkele tips voor je ovenschotels

Gebruik niet te gauw rauw

Doe groenten of vlees niet rauw in een ovenschotel: ze zullen dan moeilijker garen. Eerst aanstoven of voorkoken dus. Vooral aardappelen en kip garen niet goed als je ze rauw in de schotel legt.

SOS uitdroging

Een ovenschotel heeft de neiging om snel droog te worden. Een aantal tips om dat te voorkomen:

  • Zorg voor voldoende vocht. Maak je bijvoorbeeld een ovenschotel op basis van tomatensaus? Voeg dan minstens één extra bokaal of een brik (400 g) passata toe. Je bechamel- of kaassaus hou je lopend met extra melk of een klontje boter.
  • Hetzelfde geldt voor je puree. Voeg een extra klontje boter toe aan je puree. Anders wordt een ovenschotel met puree droog en brokkelig.
  • Gebruik geen té mager gehakt, want dat droogt uit door de warmte. De beste gehaktsoorten voor ovenschotels zijn gemengd gehakt (op basis van varken en kalf), varkensgehakt of lamsgehakt. Wil je het toch mager houden? Vervang dan de helft van één van de voorgaande gehaktsoorten door puur rundergehakt.
  • Werk je schotel ook altijd af met een laagje puree met kaas of saus, zodat de lagen eronder smeuïg blijven.

Gaar = klaar

Wist je dat de meeste ovenschotels gaar zijn op zo’n 30 à 40 minuten? Zorg ervoor dat de temperatuur van je oven 180 à 200º C is.

Gewapend met het juiste keukenmateriaal

Ovenschotels, je vindt ze in alle kleuren, maten en gewichten. We maken je even wegwijs:

  • Gietijzer: zwaar materiaal dat heel lang de warmte vasthoudt, maar ze ook langzaam en gelijkmatig verdeelt.
  • Roestvrij staal: licht materiaal dat makkelijk schoon te maken is en geen smaken afgeeft.
  • Aluminium: lichtgewicht en een hoge thermische geleidbaarheid.
  • Pyrex: ideaal voor ovenschotels in de microgolfoven.

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)