Groenten koken: gezonder of net niet?

Groenten koken: gezonder of net niet?
© Getty Images

Een stukje wortel of kerstomaat rauw uit het vuistje is ongetwijfeld beter voor je figuur dan een koekje uit de snoepautomaat. ‘Hoe rauwer, hoe gezonder’, klinkt het al eens in de volksmond, maar wist je dat groenten koken in sommige gevallen zelfs gezonder is?

Aanbevolen hoeveelheid groenten per dag

De aanbevolen hoeveelheid groenten per dag voor een volwassene is 300 gram. Maar hoe meer je ervan eet, hoe beter natuurlijk! Groenten zitten namelijk bomvol vitaminen, mineralen, vezels en andere voedingsstoffen. Maar hoe zit het als je je groenten gaat koken: is dat even gezond?

Groenten koken: de voordelen

Je groenten koken heeft tal van voordelen. Let wel, dit geldt niet voor élke groente!

  1. Makkelijker verteerbaar: je groenten koken maakt de vertering ervan makkelijker, omdat het de celwanden openbreekt.
  2. Hierdoor neem je voedingsstoffen beter op: je spijsvertering is niet altijd in staat om alle voedingsstoffen uit rauwe groenten op te nemen. De antioxidant lycopeen bijvoorbeeld neem je beter op uit gekookte dan uit rauwe tomaten.
  3. Meer vitaminen: tijdens het koken verliezen veel groenten vocht. Hierdoor gaan ze slinken, en is het percentage voedingswaarde per 100 gram vaak hoger dan bij rauwe groenten. Want, minder volume betekent dat je méér gaat eten en dus méér vitaminen binnenkrijgt!

Deze groenten zijn gezonder als ze gekookt zijn

Volgens Tracy Lockwood Beckerman, auteur van ‘The Better Period Food Solution’, en tal van onderzoeken zijn er groenten die nét voedzamer worden als je ze kookt.

1. Tomaten

Bij het koken of verhitten van tomaten daalt het vitamineniveau weliswaar. Maar de antioxidanten, zoals lycopeen, nemen drastisch toe – tot wel 165% (!). Lycopeen geeft de rode kleur aan tomaten, maar het is ook een geheime weldoener:

  • Onderzoek heeft aangetoond dat lycopeen een gunstig effect heeft op je (cardio)vasculaire gezondheid.
  • Er wordt beweert dat natuurlijk lycopeen het risico op kanker verkleint.
  • De antioxidant beschermt je huid tegen UV-schade (het verbetert in feite de natuurlijke SPF van je huid).
Lekkers met tomaten:

2. Wortelen

Rauwe wortelen zijn gezond, gekookte wortelen zijn nog gezonder! Gekookte wortelen bevatten namelijk meer bèta-caroteen dan rauwe wortelen. Dat is een sterk antioxidant dat zich in je darmen omzet in vitamine A.

Lekkers met wortelen:

3. Spinazie

Voedingsstoffen zoals ijzer, calcium, zink en magnesium worden beter opgenomen in het lichaam als je spinazie kookt.

Lekkers met spinazie:

4. Asperges

Als je asperges kookt, breek je de vezels in de celwanden af. Hierdoor kun je makkelijker het foliumzuur en de vitamine A, C en E uit de groenten opnemen.

Lekkers met asperges:

Deze groenten eet je best rauw

Daarnaast zijn er groenten die wél beter zijn als je ze rauw eet, zoals komkommer, selder, paprika en broccoli. Bij het koken van deze groenten gaan krachtige antioxidanten kapot.

 

Bron: Real Simple

Ook lekker én goed voor je lijn:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)