groenten uit bokaal invriezen
© GettyImages

Goeie vraag: mag je paprika uit een bokaal invriezen?

Soms heb je voor een recept wat paprika uit een bokaal nodig, maar niet het hele potje. Hoe kun je de rest dan het best bewaren? Culiredactrice Sofie legt uit.

Vraag van lezeres Marie-Claire

Lezeres Marie-Claire vroeg ons het volgende:

Ik had onlangs voor een recept één gegrilde rode paprika uit een bokaal nodig. Maar wat doe ik dan met de andere paprika’s, want er zit veel meer in zo’n bokaaltje. Kan ik de rest bijvoorbeeld invriezen?

Culiredactrice Sofie: “Wat je absoluut wil vermijden, is dat wat er overblijft van je paprika’s (of augurkjes, of rode bietjes, of olijven …) snel bederft. Want die andere paprika’s uit bokaal kun je nog voor allerlei andere lekkere recepten gebruiken: in een stoofpotje, in soep, in een slaatje, in een dipsaus … We geven hieronder alvast wat ideetjes.

Gebruik daarom altijd een met heet water en zeep afgewassen vork, tang of lepel (die je vastneemt bij de steel, en niet met de voorkant) om iets uit een bokaaltje te halen. Zo breng je geen bacteriën of sporen van schimmels over naar het bokaaltje. Ook voorkom je zo dat je andere smaken overbrengt op de paprika’s. Je zult je vork maar net gebruikt hebben om een beetje knoflookpasta in de pan te doen, bijvoorbeeld.

Heb je meerdere dingen uit verschillende bokalen nodig voor je gerecht? Gebruik dan voor elk bokaaltje een schone vork of lepel.”

Hoe bewaar je restjes paprika uit bokaal het best?

“Als je een schone vork of lepel hebt gebruikt om de paprika uit het bokaaltje te halen, kun je de rest nog zo’n vier weken gewoon in de koelkast bewaren. Dat kan in het originele bokaaltje, of in een ander (liefst glazen) bakje. Zorg er wel voor dat de paprika goed met olie is bedekt. Sluit het bokaaltje of het bakje goed af.

Staat er een andere houdbaarheidstermijn vermeld op de bokaal (bijvoorbeeld ‘binnen de drie dagen na opening te gebruiken’), dan hou je je uiteraard best aan deze richtlijn van de producent. Voor je het restje gaat gebruiken, check je altijd hoe het eruitziet. Verkleuring, een slijmerige textuur of een onaangename geur wijzen op bederf. Dan maak je van je hart een steen en gooi je de paprika’s weg.

Invriezen kan ook. In de diepvriezer blijven de paprika’s één tot twee maanden goed. Maar dan moet je ze wel voor gebruik eerst ontdooien, en dat neemt wat meer tijd in beslag. Ik bewaar ze om deze reden gewoon in de koelkast, dan kun je er meteen mee aan de slag.”

Aan de slag met de restjes

“Ik verzamelde wat recepten die je perfect kunt maken met een restje paprika uit bokaal, ook als er in het recept staat dat je verse paprika moet gebruiken. Zie je er bijvoorbeeld tegenop om voor een slaatje zelf paprika’s te grillen – want dat neemt toch wat tijd in beslag – dan kun je perfect gegrilde paprika’s uit een bokaal gebruiken. Ook in een omelet, een stoofpotje, soep of quiche kun je ermee aan de slag.”

Liever zelf paprika’s grillen en ontvellen?

Dat kan ook, natuurlijk. Bekijk onderstaande video om te zien hoe je dat doet.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Meer interessante artikels:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."