Hoeveel eieren per week mag je eten?

Door Jolien Thieleman

Gebakken, in een quiche, zachtgekookt met soldaatjes of in een salade: een eitje smaakt altijd! Maar hoeveel mag je er nu precies eten per week om het gezond te houden?

Gezond

Eitjes bevatten veel vitamines, mineralen en eiwitten, wat ze supergezond maken. Vaak wordt ook gezegd dat ze dikmakers zijn, maar dit is gelukkig een fabeltje: één ei bevat maar 90 calorieën en 6 gram vet, waarvan twee derde onverzadigd is. Eitjes zorgen er ook voor dat je minder snel honger krijgt. Alleen maar voordelen, zou je denken!

Cholesterol

Maar eieren hebben ook een minder gezonde eigenschap. Ze bevatten heel wat cholesterol, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Daarom zou één ei per dag te veel zijn, zeker als je vaker problemen hebt met je cholesterol.

Voedingspatroon

Voedingsdeskundigen raden in het algemeen 2 tot 3 eieren per week aan, met je totale voedingspatroon in het achterhoofd. Eet je bijvoorbeeld veel kaas of yoghurt, dan kun je een eitje minder eten. Eet je amper zuivel? Dan kan een extra ei op je bord zeker geen kwaad.

En wat met vegetariërs?

Mensen die vegetarisch eten, krijgen sowieso minder verzadigd vet binnen. Hierdoor mogen ze tot wel 5 eieren per week eten, met daarnaast een gevarieerd voedingspatroon.

Twijfel je over wat je wel of niet mag eten? Aarzel dan niet om contact op te nemen met een arts of diëtist. Ze helpen je ongetwijfeld met veel plezier verder!

Bron: Margriet.nl – Beeld: Shutterstock

Lees meer:

Partner Content