Hmmm: deze 4 ijsjes zijn de beste van België!

Door De Redactie

Zomertijd, dat is ijsjestijd. En elk jaar ontdekken we steeds originelere ijssoorten. Jaarlijks is er zelfs een wedstrijd die de beste smaken in België verkiest. Deze toppers verdienen een podiumplaatsje, maar de smaken zijn wel héél speciaal…

Tijdens de Gelato-wedstrijd gaan de organisatoren op zoek naar de allerbeste ijssmaken in België. De winnaar wordt Belgisch kampioen en mag ons land vertegenwoordigen op het Europees kampioenschap voor de beste ijsjes in Italië. En de winnende smaak is… *tromgeroffel*

1. Gorgonzola-ijs met vijgen en gekaramelliseerde ham

Ja, je leest het goed. De jury verkoos deze atypische smaak tot beste van België. De bedenker ervan? Mathieu Eyckmans van ijssalon Oyya. Het idee is nog niet zo gek, mensen eten graag kaas na een maaltijd, maar houden ook van een zoet dessert.

“Het scherpe van de gorgonzola combineer ik met het zoete van de vijg. En de ham? Wel, gewoon lekker gekaramelliseerd om het wat aan te zoeten en zo word je dus blijkbaar Belgisch kampioen”, zegt Mathieu.

https://www.facebook.com/oyya.be/photos/a.717029048359782.1073741829.665476680181686/1738966166166060/?type=3&theater

Het ijsje zelf is nog geen vaste smaak in zijn ijssalon, omdat het wel heel speciaal is. Hij wil eerst afwachten of het bij zijn publiek in de smaak valt. Maar je kunt er wel smullen van heel veel andere soorten ijs (zelfs vegan ijs) én wafels in Brugge en Hasselt. Meer info op www.oyya.be

2. Aardbeiensorbet met balsamico, sojayoghurt en dragon

De tweede plaats was voor dit speciale sorbet van sous-chef Sylvester Schatteman van trattoria Bazalia. Naast de zaak in Bazel (Oost-Vlaanderen) hebben ze ook een eigen ijswagen. Vanaf 7 mei toeren ze met hun gelateria op wielen rond met zelfbereid veganistisch ijs.

Schatteman: “IJs mag dan wel een luxegerecht zijn, we proberen het toch zo gezond mogelijk te maken.” Wil jij ook snoepen zonder schuldgevoel? Je vind alle info op www.bazalia.be

3. Amandelmelk

Een eervolle derde plaats was voor een ijsje op basis van amandelmelk, bedacht door Kris Adriaensen. Kris baadt al jaren ijssalon Kris N’ice uit in Turnhout. Hij werkt in zijn salon al even met amandelmelk en kreeg niets dan positieve reacties. Kris Nice rijdt ook rond met ijskarretjes om iedereen te laten proeven. Lust jij ook wel een hapje? Neem eens een kijkje op www.kris-nice.com

4. Ijs met zoete en zoute popcorn

Glenn Verhoeve van Heidehoeveijs in Oostmalle veroverde de 4de plaats. Hij was de jongste deelnemer (onder de 30 jaar) om mee te doen. De melk die hij gebruikt voor zijn ambachtelijk ijs komt rechtstreeks van zijn 120 koeien. Verser kan niet. Naast de 24 smaken ijs die hij in de laatste 4 jaren bedacht, pronkt nu ook ijs met zoute en gekaramelliseerde popcorn in de toonbank. Als dat je niet kan overtuigen om een tripje te maken naar Oostmalle, dan weten we het ook niet. Meer info op www.heidehoeveijs.be

Omdat iederéén graag wil genieten van ijs

… verdienen de volgende adresjes toch ook een beetje extra aandacht

Bilzen, Limburg

De Crèmedaus (Markt 22A, te volgen op Facebook) heeft niet alleen originele smaken, maar serveert ook suikervrij ijs voor diabetici.

Lommel, Limburg

Bij Sanden’s Ice cream (Zandstraat 18, te volgen op Facebook) vind je suikervrij, lactosevrij én veganistisch ijs, en je kunt kiezen uit 27 smaken.

Sint-Job-in-’t-Goor, Antwerpen

Voor suiker- of lactosevrij ijs kun je ook terecht bij Simba’s ijs (Brugstraat 41, te volgen op Facebook).

Deurne, Antwerpen

Ijssalon Pinguin is een familiebedrijfje dat al meer dan 80 jaar vers ijs, verse wafels en pannenkoeken verkoopt. Lekker en eerlijk. (Herentalsebaan 268, www.pinguin-ijssalon.be)

De Haan, West-Vlaanderen

IJs Rene (Weststraat 26, www.ijsrene.be) draagt bio hoog in het vaandel: je vindt er bio-roomijs, maar ook bio-geitenijs en zelfs bio-sorbet.

Gent, Oost-Vlaanderen

Bar Italiano (Zwijnaardsesteenweg 83, te volgen op Facebook) heeft niet alleen overheerlijk Italiaans ijs, maar ook vegan ijs.

Wie graag zelf experimenteert…

Beeld: Het Nieuwsblad, beeld: Shutterstock

Lees ook

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."