120377135

Ken je kreeft: bijzondere weetjes over een bijzonder schaaldier

Koning kreeft, het summum onder de schaaldieren. Een delicatesse waar velen een aardige som voor willen neertellen. Wij houden ook van een lekker kreeftje op ons bord maar verslikten ons toch in deze weetjes!

  • Kreeften zijn kannibalen

Bij gebrek aan voedsel hebben kreeften er geen problemen mee om aan elkaar te knabbelen. Volgens sommige biologen zullen in de toekomst kreeften elkaar vaker opeten door het veranderde klimaat waardoor ze moeilijker aan voedsel geraken.

  • Kreeften krijsen niet

Kreeften schreeuwen het niet uit van de pijn wanneer ze in een pot met kokend water worden gestoken. Ze hebben namelijk geen stembanden. Het geluid dat we horen is lucht dat vanuit hun maag door de mond piept. Een mondscheet als het ware.

  • Kreeft was gevangeniskost

In de zeventiende eeuw was kreeft allesbehalve een luxeproduct. De mensen waren er zelfs vies van. Varkens kregen kreeftenvlees en de schaal werd gebruikt als kunstmest. De gevangenen kregen ‘als straf’ tot drie keer in de week kreeft op het menu!

Elderly lobster fishman holding lobster.

  • Kreeften plassen…uit hun gezicht!

Net onder hun ogen bevinden zich bij de kreeften straalbuisjes waaruit ze urineren. Ze plassen naar elkaar om te communiceren, wanneer ze vechten of zich voortplanten.

  • Kreeften hebben 2 magen

De eerste maag van de kreeft zit niet op de meest voor de hand liggende plek, namelijk op hun hoofd. Nog meer bizar is dat hun maag tanden heeft die het voedsel eerst vermaalt. De twee maag ligt net achter de eerste en hangt vast aan de buik.

Bijzondere beestjes, die kreeften!

Toch zin gekregen in kreeft? Probeer deze lekkere receptjes uit!

[lls products=195389]

Bron: huffpost.com, beeld: gettyimages. 

Lees meer:

 

Partner Content