Kijk eens in de voorraadkast

Kijk eens in de voorraadkast

Wat heb je best altijd in je voorraadkast of diepvriezer? En hoe lang kun je het bewaren? We zetten het even voor je op een rijtje.

In de voorraadkast

Pasta, rijst, couscous, tarwegraantjes… Ze zijn niet duur en je tovert er snel iets lekkers mee op tafel. Een snelle pasta of een lekkere risotto, bijvoorbeeld. Bijkomend voordeel: deze producten blijven extra lang goed. Volkorenpasta en -rijst iets minder lang dan de gewone witte varianten, maar toch ook wel meerdere maanden. Bewaar ze stofvrij, als de verpakking geopend is in een zakje of een voorraadpot.

Bloem, suiker en zout: onmisbaar in de keuken. Bewaar ze in elk geval vochtvrij, zodat ze niet klonteren. Suiker en zout zijn bijna onbeperkt houdbaar, witte bloem ongeveer een jaar en volkorenmeel 4 maanden (tenzij de verpakking anders vermeldt, natuurlijk).

Olie en azijn: smaakmakers die lekker lang houdbaar zijn. Je bewaart ze best op een koele donkere plek, liever in de kast dan op het aanrecht. Olie blijft ongeveer 2 jaar goed, gewone azijn onbeperkt en gearomatiseerde azijnen (bijvoorbeeld frambozenazijn) zolang als op het etiket staat.

Gedroogde kruiden en specerijen: echt slecht worden ze niet, maar omwille van het aroma dat aan kracht verliest kun je ze beter binnen de 4 jaar gebruiken.

Bouillonblokjes: zolang ze niet vochtig geworden zijn, kun je ze onbeperkt bewaren. De kwaliteit ervan kan wel achteruit gaan, dus hou ze ook niet eeuwig bij. Binnen de drie jaar gebruiken is het beste.

Conserven: wat wij altijd in huis hebben, zijn tomaten uit blik en tomatenpuree. Je kunt ze in allerlei gerechten gebruiken: om snel een soep op tafel te toveren, als basis voor een lekkere saus… Ook witte bonen, linzen of andere peulvruchten in blik kunnen je veel tijd besparen: ze zijn voorgekookt dus weken en urenlang koken hoeft niet meer. Ook kappertjes, olijven, gedroogde tomaatjes en ansjovis zijn erg veelzijdig in de keuken en kun je lang bewaren.

Noten en pijnboompitten: heel lekker om een pasta of salade mee af te werken, maar noten en pijnboompitten bevatten veel vet en kunnen daarom snel ranzig worden. Koop ze daarom niet in té grote hoeveelheden en bewaar ze in een goed afgesloten pot, die je in de kast zet.

Melk: de melk die je in België koopt, is meestal gesteriliseerd of UHT-behandeld (dat is op ultrahoge temperatuur verwarmd). Melk wordt zo meerdere weken of maanden houdbaar. Dat wil zeggen: ongeopende pakken melk, want eens geopend moet je melk in de koelkast bewaren en is ze nog 3 dagen houdbaar. Als je melk in huis hebt, kun je daar bechamelsaus, kaassaus of allerhande desserts mee maken.

In de kelder of koele berging

Knoflook, sjalot en ui: de basis voor zowat elke bereiding. Op een koele, donkere plek kun je ze ongeveer 2 maanden bewaren.

Aardappelen: onmisbaar in de Vlaamse keuken. Bewaar ze op een koele, donkere plek zodat er geen scheutjes aan komen, en liefst in een mand of papieren zak die wat kan ademen. Bewaaraardappelen kun je weken tot maanden bewaren, primeuraardappelen eet je best binnen de week op.

Groenten die lang bewaren zoals pompoen of zoete aardappel, leg je best ook op een koele, donkere plek. Je bewaart ze zoals aardappelen.

Fruit met een lange houdbaarheidsdatum, zoals appelen en peren, bewaar je ook op een koele, donkere plek. Liever niet in de koelkast, de kelder is ideaal. Ze blijven meerdere weken houdbaar en zo heb je altijd fruit in huis om appel– of perentaart mee te maken.

In de koelkast

Eieren: snel klaar, goedkoop, iedereen lust het: eieren hebben wij standaard in huis, voor cake, pannenkoeken of tortilla. Bewaar ze in de deur van de koelkast. Hoe lang? Dat verklapt de stempel op het ei. Twijfel je? Leg het ei in koud water: ligt het mooi op z’n zijkant op de bodem, dan is het vers. Gaat de bolle kant omhoog, dan is het iets minder vers. En ei dat op z’n punt staat, is 2 à 3 weken oud. En een ei dat drijft, is bedorven.

Spekreepjes: lekker in ovenschotels, door stoemp of in een pasta. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.

Groenten die lang bewaren, zoals wortelen of pastinaak, kun je meerdere dagen en zelfs meerdere weken bewaren in de groentelade van de koelkast. Vooral wortelen zijn enorm veelzijdig, je kunt er alle kanten mee uit. Bovendien zijn ze helemaal niet duur.

In de diepvriezer

Een voorraadje brood is altijd handig om in huis te hebben. Vries het brood volledig in of in porties voorverpakt. Ook restjes oud brood kun je in de diepvriezer bewaren om er later broodpudding mee te maken.

Kaas en charcuterie kun je invriezen en 3 maanden bewaren. Wat te veel gekocht? Op deze manier hoef je het niet weg te gooien én heb je een voorraadje in huis.

Scampi’s zijn handig bij onverwacht bezoek: in een handomdraai tover je met een uitje, een blik tomaten, wat olijfolie en een scheutje room iets lekkers op tafel.

Een voorraadje vlees en vis zit bij ons ook in de diepvriezer. ‘s Ochtends leg je het in de koelkast om te ontdooien, en ‘s avonds kun je meteen aan de slag zonder eerst nog langs de slager of supermarkt te moeten. Vlees en vis zijn 3 maanden houdbaar.

Diepvriesgroenten besparen tijd én geld: ze zijn goedkoop, je hebt minder afval en vaak zijn de groenten ook al gesneden. Bovendien bevatten diepvriesgroenten soms meer vitamines dan ‘verse’ groenten die al enkele dagen in de supermarkt liggen. Verwerk ze in ovenschotels, soep of een lekkere groenteomelet. Tijd genoeg om alles te proberen, want ze blijven maanden goed.

De houdbaarheidsdatum

Producenten van levensmiddelen zijn verplicht een houdbaarheidsdatum op hun producten te vermelden. Maar dat wil niet noodzakelijk zeggen dat een product waarvan de datum overschreden is, meteen de vuilnisbak in moet. Alles hangt af van hoe die houdbaarheidsdatum precies vermeld is:

Te gebruiken tot (TGT): de veiligheid van het product is gegarandeerd  tot de vermelde datum. Deze vermelding staat op snel bederfbare producten, zoals vlees of bereide gerechten. Gooi het product weg eens deze datum verstreken is.

Ten minste houdbaar tot (THT): je kunt deze producten wat langer bewaren dan de vermelde datum, maar de kwaliteit kan na deze datum niet gegarandeerd worden. Denk bijvoorbeeld aan producten zoals yoghurt.

Restjes verwerk je gewoon met creatieve gerechten. Heb je een overschotje eiwit of zuivel? Geen probleem! 

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)