Hoe Libelle ons leerde koken en eten als échte Italianen

Hoe Libelle ons leerde koken en eten als échte Italianen
©GettyImages

Pizza, pasta … de Italiaanse keuken is vandaag niet weg te denken uit ons dagelijkse eetpatroon. Maar dat is niet altijd zo geweest: pas in de jaren 70 maakten we in Vlaanderen geleidelijk aan kennis met de gerechten van andere landen. Italië passeerde daarbij als eerste de revue, al wisten we nog niet meteen hoe die Italiaanse etiquette nu precies in elkaar zat, zo blijkt uit oude lezersbrieven aan onze Libelle.

Samen koken we al 75 jaar!

Heerlijke gerechten op tafel toveren waar het hele gezin van smult: ook dat is waar Libelle al jaar en dag voor staat. Met weekmenu’s en weekendrecepten, handige keukentips en advies van onze Libelle-chefs willen wij jullie elke dag opnieuw inspireren om lekker, haalbaar en betaalbaar te koken. En dat was vroeger niet anders. Maar ook op culinair vlak hebben we een hele weg afgelegd, zo blijkt als we in het Libelle-archief duiken.

Opmars van de Italiaanse keuken

Pas in de jaren 60 werd er in België tomatensaus in blik (later karton) geproduceerd. Ook deegwaren waren al lang gekend in West-Europa, maar wij Belgen vonden pasta als alternatief voor onze vertrouwde patatjes te exotisch. De komst van Italiaanse migranten en restaurants, vakanties in Italië en de media-aandacht voor de Italiaanse keuken brachten daar verandering in, met als gevolg dat pasta immens populair werd in de jaren 70. Ook bij Libelle sprongen we natuurlijk mee op de kar, en we leerden onze lezeressen Italiaans koken zoals ‘la mamma‘.

De Italiaanse keuken werd steeds populairder in de jaren 70. Libelle nr 44 – 1978

Italiaans eten: 5x do’s en don’ts

Maar naast het feit dat wij de Libelle-lezeressen Italiaans leerden koken, deden wij ook de Italiaanse eetkunst uit de doeken, want een kunst: dat is het zeker! Ontdek hier enkele do’s en don’ts, en eet Italiaans zoals de Italianen dat doen!

1. Geen mes of lepel, maar een vork

Laat die lepel en vooral ook dat mes maar in de bestekbak liggen als je de tafel dekt voor een pasta onder vrienden. Want pasta eet je alleen met je vork!

Steek je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai de pasta rond je vork. Een regelrechte doodzonde is het om je spaghetti met een mes in stukken te snijden. Waarom zou je anders lange pasta kiezen? Neem dan liever van bij het begin penne, fusilli of andere korte pasta.

En o ja … zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne in stukken te verdelen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

2. Naspoelen met koud water? Niet doen!

Giet pasta af en doe hem meteen in de pan met saus of gesmolten boter. Er mag wel wat aanhangend kookwater mee in de saus. Maar je pasta na het afgieten spoelen met koud water is echt ‘not done‘: zo spoel je alle zetmeel weg!

En o ja… olijfolie doe je niet in het kookwater van de pasta, daar is die olie veel te goed voor. Na het afgieten mag je wel wat olijfolie door de pasta roeren, zeker als je hem koud serveert.

3. Hou het vooral simpel

Hou het simpel als je Italiaans kookt. Een pasta met kappertjes en tomaat of een pizza met prosciutto en rucola zijn edele gerechten in Italië. De pure smaak van vis, bijvoorbeeld, mag niet ‘verdoezeld’ worden door een laagje gegratineerde kaas. En de fles ketchup heeft ook niks te zoeken naast een bord pasta.

4. Frisdrank bij Italiaans: no no no!

Cola zul je in Italië niet op de eettafel zien staan, enkel water en wijn. Maar let op: zatte nonkels worden tijdens feesten niet getolereerd. Het is not done om te gaan lallen en op tafel te dansen; Italianen zullen er veeleer mee uitpakken hoeveel alcohol ze aankunnen zónder dronken te worden.

Koffie na het eten is wél een must, net zoals een likeurtje, dat dan weer als ‘koffiedoder’ bekendstaat.

5. Bye bye roodgeblokte tafelkleedjes!

Wie denkt zijn tafel aan te moeten kleden met een roodgeblokt tafelkleedje, heeft het mis. Het is een cliché beeld, want echte Italianen dekken hun tafel zonder poespas. De schalen en potten gaan rond, en iedereen bedient zichzelf. Het eten is de hoofdzaak, én het gezelschap, natuurlijk!

Dé top 10 liedjes voor bij je Italiaanse etentje

Wat niet mag ontbreken op je Italiaanse avond: een zalige Italiaanse playlist voor bij je aperitivo. Met een vleugje weemoed, vrolijke mandolines en zoetgevooisde stemmen. Dit is onze favorite top 10!

‘Che vuole questa musica stasera’ • Peppino Gagliardi
‘L’appuntamento’ • Ornella Vanoni
‘That’s amore’ • Dean Martin
‘O sole mio’ • Luciano Pavarotti
‘La donna è mobile’ • Luciano Pavarotti
‘Quando, quando, quando’ • Engelbert Humperdinck
‘Volare’ • Domenico Modugno
‘Marina’ • Rocco Granata
‘Il ragazzo della via Gluck’ • Adriano Celentano
‘Ti amo’ • Umberto Tozzi

Met liefde gemaakt: 8x heerlijk Italiaans koken

Net zoals wij hebben Italianen klassiekers die elke ‘mamma’ moeiteloos kan bereiden. En denk eens verder dan pasta en pizza, want de échte Italiaanse keuken heeft ook smeuïge risotto, saltimbocca en melanzane in z’n assortiment. Stuk voor stuk échte Italiaanse gerechten om duimen en vingers bij af te likken!

 

Buon appetito!

 


Terug naar de overzichtspagina met alle 75 jaar Libelle-artikels? Klik hier!

 

 

Meer lezen over de Italiaanse keuken?

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)