© Getty Images

7x fabeltjes over mosselen

Door De Redactie

Er bestaan heel wat verhalen en misverstanden over mosselen. Hoe zit het nu?

Vanaf deze maand is het zover: dan kun je in de meeste restaurants genieten van een portie verse mosselen. Maar wist je dat er nog altijd heel wat fabels over deze schelpdieren de ronde doen? Wij klaren ze voor je uit.

Mosselen bevatten veel cholesterol

Mosselen zijn niet alleen lekker, maar ze zijn ook heel gezond! Het zijn vooral de frietjes, mosselsaus en mayonaise die onze cholesterol doen stijgen. Andere schaal- en schelpdieren bevatten zelfs méér cholesterol dan mosselen. Bijvoorbeeld: mosselen: 71 mg/100 g, garnalen: 240 mg/100 g, sint-jakobsschelpen: 188 mg/100 g

Mosselen eet je alleen in de maanden met een ‘r’

Klopt niet, maar het is wel zo dat ze dan op hun best zijn. Vroeger bestond er nog geen gekoeld transport. De maanden met een ‘r’ waren maanden waarop de temperatuur niet zo hoog was en dus het perfecte moment om mosselen te vervoeren. Tegenwoordig  hebben we handige koelsystemen waardoor we ook mosselen kunnen eten in de maanden zónder ‘r’! Zeeuwse mosselen bijvoorbeeld, kun je eten vanaf de tweede helft van juli tot de eerste helft van april. In de lente worden de mosselbanken met rust gelaten, zodat de mosselen zich kunnen voortplanten.

Open mosselen moet je weggooien

Een rauwe, open mossel is niet per se een slechte mossel. Mosselen koop je levend en soms doen ze dus ook hun schelp open. Om te testen of een mossel nog leeft, geef je een tikje op de schelp. Sluit de mossel zich, dan is hij nog perfect. Blijft hij open staan, dan is hij dood en moet je ‘m weggooien. Ook beschadigde schelpen gooi je beter weg.

Je moet een zilveren lepel bij de mosselen in de pot leggen

Vroeger werd beweerd dat de lepel zwart zou verkleuren als er een slikmossel in de pan zat – dat is een mossel die helemaal gevuld is met zand. Niet aangenaam als die opengaat in je pan… Maar er zijn betere manieren om dat te testen. Een slikmossel weegt meer dan een gewone mossel. Het gewicht kan je dus al een aanwijzing geven. Neem elke mossel ook even vast voor hij in de pot gaat: bij een slikmossel komen beide helften van de schelp makkelijk van elkaar los. Zo’n mossel moet je dus meteen weggooien.

Mosselen worden dikker als je ze in melk laat weken

Mosselen nemen alleen zeewater op. Melk doet absoluut niks. Integendeel, de melk wordt snel zuur en dan mag je alles weggooien. Niet doen dus.

Oranje mosselen zijn vrouwtjes, witte mosselen mannetjes

Die kleur heeft gewoon te maken met de genen van de mossel, net zoals dit bij mensen het geval is. Witte en oranje mosselen smaken overigens hetzelfde.

Van te kort gekookte mosselen word je ziek

Je kunt een mossel niet te kort koken: eens de schelp opengaat, is de mossel gaar. Kook mosselen zeker niet te lang: dan worden het net rubberballetjes. Rauw eten kan ook, dan moet je de mosselen zoals een oester openen met een mesje.

Ontdek de beste recepten:

Coverbeeld: Getty Images

Meer lekkers van eigen bodem:

Partner Content