Wat zijn nu eigenlijk bioproducten?

Wat zijn nu eigenlijk bioproducten?
rain drops on freshly picked organic english apples in garden trug

In de winkel zie je steeds meer producten met het woord ‘bio’. Maar wat betekent het eigenlijk en ben je wel zo zeker wanneer je een bioproduct koopt, dat het ook echt zo is?

Niet om het even welk product of merk mag ‘bio’ of ‘biologisch’ op de verpakking zetten. Er gelden wel degelijk strikte regels. De term ‘biologisch’ is wettelijk beschermd en betekent over heel Europa hetzelfde. Je kunt er dus vanop aan dat je wel degelijk een biologisch geteeld of gekweekt product in handen hebt.

Hoe herken je bio?

Bioproducten worden steevast gecontroleerd van boer tot winkel. De controleur komt ook onverwacht langs. Enkel dan krijgen bedrijven een geldig certificaat en mogen ze hun product als bio verkopen.

bio producten

 • Op de verpakking moet altijd het woord ‘bio‘ of ‘biologisch’ staan.
 • Je herkent de controlecode BE BIO 01 of een variante ervan.
 • Ze dragen het Europees label:
  Bio-Certificaat-300x205
 • Vaak is er ook nog dit garantielabel:
  biogarantie

Biogroenten en -fruit…

 • zijn vrij van pesticiden.
 • worden nooit met kunstmest bewerkt.
 • worden gekweekt in volle grond en zijn dus rijker aan smaak en voedingsstoffen.

Kenmerken van biovlees en -zuivel:

 • Alle bio-eieren zijn afkomstig van kippen die buiten leven en buiten in het groen scharrelen. Ook de eieren in het biologisch gebak,  ijs, koekjes…Je herkent bio-eieren aan hun code dat begint met 0.
 • Runds- en varkensvlees is vrij van antibiotica en worden in kleinere aantallen gekweekt. De bioboer ziet zijn dieren dan ook graag vrij buiten rondlopen, grazen en wroeten.
 • De geiten, schapen en koeien ons lekkere kaas geven, lopen ook buiten in het groen en voor het maken van de kaas worden uiteraard enkel biologische ingrediënten gebruikt.

Meer weten? De biobeurs, mét korting!

Voor wie meer wil weten over bio, is de beurs Puur Beleven een echte aanrader! Je leert er alles over duurzaam leven, lekker eten (mét kookdemo’s van onder andere Steffi Vertriest!), ecologisch tuinieren, upcycling en bewuste mode. De beurs strijkt neer in Antwerp Xpo op zaterdag 29 en zondag 30 september 2018. En via Shedeals krijg je bij aankoop van één ticket nu het tweede helemaal gratis! Meer informatie vind je via deze link.

Posted by BioLicious on Thursday, January 25, 2018

Bron: biomijnnatuur.be. Beeld: Getty Images

Ook interessant:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)