SUMY, UKRAINE - NOV 3, 2016: Nutella hazelnut spread jar. Nutella is a brand of sweetened hazelnut cocoa spread manufactured by the Italian company Ferrero.; Shutterstock ID 510604357; Projectnummer/WBS-nummer: -; Uitgave/Naam lesmethode: -; Redacteur/Traffic manager: -; Anders: -

Oeps: zo veel suiker bevat je pot Nutella

Hmmm, wie zwicht er niet voor een heerlijke portie Nutella? Op je boterham, op je pannenkoek of gewoon met de lepel recht uit de pot: we zijn allemaal schuldigMaar wat zijn nu eigenlijk de ingrediënten van onze favoriete zoete zonde?

Chocoladeproducent Ferrero was altijd een beetje vaag over de exacte samenstelling van de Nutella-choco. Vorige week werden de ingrediënten onthuld in een nieuwe campagne. Wat blijkt? Een pot choco bestaat voor 50 % uit suiker, 20 % palmolie, 13 % hazelnoten. De overige percentages zijn nog wat melkpoeder (8,7 %), cacao (7,4 %), 0,48 % vanilline (chemische verbinding) en nog 0,02 % lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).

Vooral het gebruik van palmolie wordt de laatste jaren bekritiseerd. Dit is een verzadigd vet dat de chocopasta een gladde textuur geeft, maar volgens de Hoge Gezondheidsraad is het slecht voor de gezondheid omdat het het risico op hart-en vaatziekten aanzienlijk vergroot. Over de samenstelling van Nutella reageert de kwaliteitsmanager van Ferrero Benelux: ‘We maken een genotsproduct, geen dieetproduct.’

En of we genieten, want wist je al dat er in ons land jaarlijks dertien miljoen potten verkocht worden? Dat zijn 24 potten per minuut. ‘Iedereen moet choco op een verantwoorde manier consumeren. We raden dan ook niet aan om elke ochtend een boterham met choco te eten’, klinkt het nog.

Ben jij toch dol op jouw geliefde boterham met Nutella? De aanbevolen hoeveelheid chocopasta per boterham is 15 gram. 

Bron: De Standaard

Lees ook:

 

Partner Content