Wat is nu eigenlijk het verschil tussen granola en muesli?

Granola en muesli zijn allebei overheerlijk én gezond. Als ontbijtje of als tussendoortje, met wat melk of liever met yoghurt: ieder zijn smaak. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen beide granen? En vooral: welk van de twee bevat het minste calorieën?

Homemade tastes best

Muesli is een mix van granen waarbij ook noten, pitten en gedroogd fruit worden toegevoegd. In sommige mixen vind je ook nog extra smaakmakers als chocolade, rozijnen of kokosrasp. Muesli is in principe ongezoet en ongeroosterd, maar vaak vind je in de winkel toch gesuikerde varianten. Daarom maak je het best je muesli zelf.

Zoet & krokant

Ook granola bestaat uit granen en stukjes gedroogd fruit. Het verschil met muesli is dat granola vaak wordt gebakken in een laagje olie (vaak kokosolie) en extra gezoet wordt met natuurlijke zoetstoffen als honing. Hierdoor wordt je granola zoet en krokant. En cruesli, ook een zusje van muesli en granola, wordt dan weer gebakken in een vetstof als boter.

Opletten met vetten

Conclusie: muesli zou in principe gezonder moeten zijn, maar let goed op wanneer je het in de supermarkt koopt. Eigenlijk bevatten ze beide dezelfde hoeveelheid vetten en en eiwitten, maar granola wordt vaker extra gezoet met bijvoorbeeld honing én het wordt geroosterd.

Zowel muesli als granola kun je makkelijk zelf makenHet verschil tussen beide is soms moeilijk te onderscheiden, maar het zit ‘m dus in de bakwijze.

Granola. © Shutterstock
Muesli. © Shutterstock

Dit moet je nog weten

  • Wie wil vermageren, kan vooral cruesli het best vermijden.
  • De noten in muesli of granola bevatten goede vetten, die een positief effect hebben op je hart- en bloedvaten. Maar ze zijn ook calorierijk, dus overdrijf nooit.
  • Als alternatief voor muesli of granola kun je best een volkorenboterham of pure onbewerkte ontbijtgranen eten zoals havermout of tarwevlokken.
  • Granola is meestal duurder dan muesli.

Zelf aan de slag?

Lees meer:

 

 

 

 

 

Partner Content