Een slanke kerst: met dit menu lukt het

Door De Redactie

Ook al zijn de feestdagen onlosmakelijk met veel eten en drinken verbonden, vaak willen mensen toch op hun voeding letten. Soms van moeten, soms enkel om dat extra kilootje te vermijden. Een slanke kerst, zó ga je ervoor!

Maar laat ons eerlijk zijn, een strak dieet tijdens de gulzigste periode van het jaar is bijna niet vol te houden. Gelukkig kom je met dit slanke feestmenu al een heel eind!

Feest zonder de kilo’s

Voorgerecht: Ceviche van zeebaars, pompelmoes en venkel

4 pers. • 45 min.

Dit heb je nodig:

  • 400 g zeebaarsfilet
  • 1 rode chilipeper
  • 2 limoenen
  • 2 stronkjes venkel
  • 1 granny smith
  • 1 pompelmoes
  • 1 el honing
  • 2 el olijfolie
  • 1 kl graanmosterd
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Snipper de chilipeper – zonder de zaadjes – fijn. Snij de zeebaars in blokjes van 1 cm. Meng met de chilipeper en besprenkel met het sap van 1 of 2 limoenen. Zet 30 minuten in de koelkast.
  2. Maak intussen het venkelslaatje. Snij de venkel (hou het venkelgroen bij) en appel flinterdun met behulp van een mandoline. Meng de honing met de olijfolie, de graanmosterd en wat limoensap. Kruid met peper en zout.
  3. Pel de pompelmoes en snij het vruchtvlees er tussen de vliesjes uit. Meng de stukjes pompelmoes met de zeebaars. Kruid met peper en zout.
  4. Dresseer het venkelslaatje op de borden, schep er de ceviche op, werk af met dressing en venkelgroen.

Wijntip
Bij ceviche past een fruitige witte wijn zoals de pinot blanc uit de Elzas van het huis Wolfberger (Colruyt, € 6,39).

Hoofdgerecht: Paddenstoel-knolselder-papillot met struisvogel

4 pers. • 35 min. + 30 min. in de oven

Dit heb je nodig:

  • 600 g struisvogel- of paardensteak
  • 600 g gemengde paddenstoelen
  • 1/2 knolselder
  • 200 g veldsla
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 el peterselie
  • verse tijm
  • 150 ml witte wijn
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Snij de grote paddenstoelen in stukken. Schil de knolselder en snij in fijne reepjes. Meng met de paddenstoelen. Kruid met peper, zout, wat verse tijm, fijngesnipperde peterselie en geperste knoflook. Meng goed.
  2. Maak 4 papillotjes klaar. Verdeel hierover de paddenstoel-knolselder-mengeling. Besprenkel met olijfolie en witte wijn. Zet 25 tot 30 minuten in de oven.
  3. Bak de steaks 2 à 3 minuten aan elke kant in een flinke scheut olijfolie. Voeg op het laatste een klontje boter toe en kruid alles goed met peper en zout. Laat het vlees 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  4. Serveer de steak met de papillot en een handvol veldsla.

Wijntip
Uit Chili komt de goed rijpe Tunupa Cabernet Sauvignon Gran Reserva 2015 met aangename houttonen (Makro, € 8,91).

Dessert: Trifle van yoghurt, passievrucht en appel met eiwitcake

4 pers. • 30 min. + 45 min. in de oven

Dit heb je nodig:

  • 400 g Griekse yoghurt (0% vet)
  • 3 appelen
  • 3 cm gember
  • honing
  • 1 limoen
  • zoetstof naar keuze (stevia, candarel,…)
  • 4 passievruchten
  • boter

Voor de cake

  • 10 eiwitten
  • 100 g fijne suiker
  • 2 el citroensap
  • 2 el maïszetmeel
  • vanille-extract
  • amandelextract
  • 1/2 kl bakpoeder
  • 120 g bloem

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eiwitten stijf. Voeg de suiker, het citroensap en 2 el maïszetmeel toe en klop nog enkele minuten. Voeg dan enkele druppels vanille- en amandelextract, het bakpoeder en de bloem toe en schep voorzichtig alles om.
  2. Giet in een beboterde en bebloemde tulbandbakvorm en zet 40-45 minuten in de oven.
  3. Snij de appelen in blokjes en bak ze in een klontje boter. Voeg wat geraspte gember, honing en limoensap toe en laat ze karamelliseren. Laat afkoelen.
  4. Snij de cake in plakjes. Prik uit de helft van de plakjes met een koekjesvormpje sterretjes. Prik op een stokje.
  5. Vul de glaasjes met een laagje yoghurt, passievrucht, een schijfje cake en appeltjes en eindig met een toef yoghurt. Leg er een prikker met een sterretje bij.

Wijntip
De Australische Jacob’s Creek op basis van muscat druiven (Albert Heijn, € 6,99) heeft tropische fruitaroma’s.

Extra tips

  • Start de dag met een groot glas water en citroen.
  • Eet je ’s avonds jouw feestmaal, kies dan overdag voor een lichte maaltijdsoep.
  • Eet traag, en geniet. Het verzadigingsgevoel komt later dan een volle maag!
  • Drink voldoende water tussen het eten en de wijn.
  • Geef groenten een glansrol in je menu en kies voor veel gezonde bijgerechten.
  • Kies voor slanke sausjes.
  • Neem fruit als dessert.
  • Een slanke kerst is makkelijker dan je denkt

Dit al gelezen?

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."