Origineel kerstmenu van Wim Ballieu

Door De Redactie

Zalmwafeltjes als aperitiefhapje, Scandinavisch voorgerecht met zalm, origineel gevulde kalkoen met veenbessen en een zelfgemaakte kerststronk als dessert. Afsluiten doen we met een zelfgemaakt wenskoekje en speculaas voor in de kerstboom (en je buik).

Gevulde kalkoen in de vorm van kerstballen

Dit heb je nodig:

  • Mandarijnen
  • Ongezouten pistachenoten
  • Gehakt
  • Kalkoenfilet
  • Veenbessen (verse)
  • Aardappelen
  • Boter
  • Melk

Zo doe je het:

  1. Snij de kalkoen in blokjes, zoals voor een wokgerecht.
  2. Hak de pistachenoten en mandarijnen een beetje fijn, maar niet té want er moet nog beet aan zijn. En meng deze samen met de stukjes kalkoen onder het gehakt.
  3. Rol het mengsel tot ballen en maak een kuiltje voor de veenbessen. Sluit het kuiltje met de veenbessen weer en rol tot een mooie gehaktbal.
  4. Bedek de gehaktballen met een mengsel van paneermeel en (pikante) kippenkruiden.
  5. Leg de kerst-/gehaktballen in een ovenschaal (ingesmeerd met wat boter) en plaats ze in de oven.

Frisse kerststronk met limoenricotta

Dit heb je nodig:

  • 6 eieren
  • 150g suiker
  • 150g zelfrijzende bloem
  • vanillestokje
  • boter
  • limoenen
  • ricotta
  • bloemsuiker
  • eetbare versiering (groene takjes, chocolade…)
  • veenbessen

Zo doe je het:

Biscuit:

  1. Meng de suiker onder de eieren
  2. Zeef de bloem bij het mengsel.
  3. Giet het biscuitdeeg uit op een beboterde bakplaat (met laagje bakpapier).
  4. Plaats het deeg 7 à 8 minuutjes in de oven.

Vulling:

  1. Snij het vanillestokje in twee en schraap de zaadjes eruit. En ook de boter snij je in stukken.
  2. Meng dit samen met de bloemsuiker tot een luchtig beslag en voeg beetje bij beetje wat druppels limoensap en enkele lepels ricotta toe.
  3. Voeg ten slotte nog een zakje vanillesuiker toe.

Afwerking:

  1. Haal de biscuit uit de oven en leg een natte handdoek (die niet naar waspoeder ruikt!) klaar. Leg de biscuit, terwijl hij nog warm is, op de natte handdoek en rol hem op. Zo krijgt de biscuit al meteen de goede vorm. Laat hem in in de handdoek afkoelen.
  2. Rol de biscuit voorzichtig uit en besmeer hem met een laagje crème au beurre. Leg er nog wat veenbessen tussen voor de zuurte en rol de stronk voorzichtig weer op.
  3. Snij de twee kanten van de rol af en besmeer de stronk met een dikke laag crème au beurre. Met een gekarteld mes kan je de structuur van hout in de crème au beurre brengen.
  4. Versier de buche nu enkel nog met wat eetbare groene takjes, chocolade en veenbessen.

Speculaas voor in de kerstboom (en de buik)

Dit heb je nodig:

  • De 'Bak zelf speculaaskoekjes'-doebox van Libelle. Hierin zit: speculaasmix, gebaksglazuur, cupcake stiften, schrijfstiften, zilverparels, regenboogfantasie, prinses Lillifee strooifeest en twee uitstekvormpjes.
  • 100g boter (in stukjes)
  • 50g water

Zo doe je het:

  1. Meng de speculaasmix met het water en de boter.
  2. Rol het deeg uit tot een 3tal mm met een deegrol (of ter vervanging een wijnfles).
  3. Volg de bakinstructies op de verpakking. Zorg ervoor dat het deeg niet te hard gebakken is, anders kan je geen vormpjes uitsteken.
  4. Steek de vormpjes meteen uit nadat je de speculaas uit de oven gehaald hebt. De koekjes worden meteen weer hard van zodra de suiker gestold is.
  5. Maak een gaatje voor het lintje en versier de koekjes naar wens!

Gravad Lax: Scandinavisch klassieker met gemarineerde zalm en blinis

Dit heb je nodig:

  • Zalm
  • Dille
  • Bruine suiker
  • 4 eieren (gesplitst)
  • 2,5dl melk
  • 400g bloem
  • 2 zakjes droge gist

Zo doe je het:

Gravad Lax

  1. De Gravad Lax maak je best een aantal dagen op voorhand klaar.
  2. Bestrijk de zalm met grof zeezout, witte peper en bruine suiker en leg er dille op. Plooi nu de zalm dicht en leg hem een drietal dagen te rusten onder een gewicht.
  3. Spoel de zalm af met water en snij hem in plakjes.

Blinis

  1. Warm de melk op tot hij lauw is.
  2. Meng de bloem, de droge gist en de eieren en voeg er rustig de melk aan toe. En laat het deeg een kwartiertje rijzen.
  3. Klop ondertussen de eiwitten op en meng ze na de rusttijd onder het deeg.
  4. Neem ronde vormpjes, leg ze in een pan en doe er één eetlepel van het blinideeg in. Laat even bakken en wanneer de ene kant klaar is haal je de vormpjes weg en draai je ze om.

Afwerking

  1. Leg de blinis eventjes in de oven zodat ze weer wat warm zijn.
  2. Dresseer de zalm er bovenop samen met een lepeltje zure room.
  3. Werk af met dille en/of citroenzeste.

Aperitiefhapje: Wafeltje met zalm en ricotta

Dit heb je nodig:

  • Bladerdeeg
  • Zalm
  • Ricotta

Zo doe je het:

  1. Warm je wafelijzer voor.
  2. Bestrijk het blader deeg met ricotta en leg de zalm erop.
  3. Doe er nog een laagje bladerdeeg over en steek ronde vormpjes uit.
  4. Leg de wafeltjes een vijftal minuten in het wafelijzer en klaar!

Wenskoekjes

Dit heb je nodig:

  • Koekjesdeeg (Kijk zeker eens op de website van Libelle Lekker voor inspiratie!)
  • Strookjes papier en een pen
  • Lint

Zo doe je het:

  1. Strijk een dun laagje van het koekjesdeeg in een ronde vorm uit op bakpapier.
  2. Schrijf je wensen op de strookjes papier.
  3. Als de koekjes klaar zijn leg je de strookjes papier erin, rol je ze voorzichtig op en werk je af met een strikje.

Bekijk hier ook de kerstrecepten van Wim uit [LINK_TEXT id=2]:





Kijk zeker alle aanwijzingen na in het onderstaande filmpje van Toeters En Bellen.

Tekst: Caro Bohets

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."