Paling in ‘t groen: de beste adresjes én recepten

Door De Redactie

Paling in ’t groen is echt oer-Vlaams. Vroeger vond je overal verschillende palinghuizen met hun versie van het gerecht. Zeker in de streek rond de (Ooster)Schelde waar de vis vooral zwemt. Maar ook thuis kun je het gerecht perfect zelf maken. Wat is jouw geheime kruid?

De ideale paling in ’t groen bestaat uit…

  • verse rivierpaling in grote stukken gesneden (6 cm)
  • sjalot
  • alle mogelijke groene én verse kruiden. Hét palingkruid bestaat niet. Afhankelijk van de familietraditie kan dit marjolein, citroenmelisse, kervel, peterselie, zurkel, spinazie, dragon, munt, gembermunt of salie zijn.

Je eet dit heerlijk oer-Vlaamse gerecht het liefst met een stukje brood of verse frietjes waarmee je elk restje saus schaamteloos kunt op soppen.

Hoe herken je een perfect bereide paling?

  • De paling wordt met de graat geserveerd, maar moet zo gegaard zijn dat hij makkelijk loskomt met een vork en je er toch nog beet aan hebt.
  • De saus moet frisgroen zijn, zodat je de intense smaak van de verse kruisen proeft
  • Echte paling is rivierpaling. De zogenaamde zeepaling is een andere naam voor hondshaai.

Nu is het aan jou!

Of ga je toch liever gaan eten?

1. Siphon (Damme)

Al vier generaties lang is paling hier dé specialiteit van het huis. Denk ruiten tafelkleedjes en obers met witte overjassen op het pittoreske platteland. Hier wordt met liefde gewerkt en dat merk je ook aan vaste klanten die hier al 16 jaar lang van hun paling in ’t groen komen genieten. Het citroensap in de royale portie saus geeft het gerecht een extra frisse smaak.

Smakelijk!

Hier vind je nog meer heerlijke Vlaamse gerechten:

Partner Content