Mosselen smullen: de beste plekjes én recepten

Door De Redactie

Redactrice Marlies toont je de hele zomer lang waar ze de allerbeste klassiekers uit onze Belgische keuken serveren. Om de start van het mosselseizoen te vieren, begint ze met mosselen en lijst ze op waar je er de lekkerste kunt eten.

Mosselen

De beste mosseladresjes

1

Antwerpen: De Zeester

de zeester mosselen

Mosselen eet iedereen het liefst aan zee. Maar voor rasechte stadsliefhebbers biedt Sint-Anneke plage op Antwerpen-Linkeroever dé oplossing. Een klein stukje strand aan de Schelde met een dijk volgepropt met leuke restaurants. Onze favoriet is De Zeester. Verlekker je op klassieke mosselen of ‘moules à l’escargot’, mosselen uit de oven met een persillade (laagje van onder meer peterselie en knoflook).

© De Zeester

De Zeester, Wandeldijk 28, 2050 Antwerpen. Info: 03-219 02 06 en dezeester.be

2

Zandhoven: De Engel

mosselen de engel

De gigantische banner met de startdatum van het mosselseizoen vooraan het restaurant windt er geen doekjes om: hier zijn mosselen de specialiteit. Naast de standaardmosselbereidingen smul je hier ook van mosselen à la De Engel met roomsaus en groenten of rauw voor de echte durvers: moules parqués zijn een echte delicatesse die je hier absoluut eens moet uitproberen.

© De Engel

De Engel, Langestraat 11, 2240 Zandhoven. Info: 03-484 56 86 en deengel.be

3

Brussel: De Noordzee

mosselen de noordzee

Mosselen als streetfood? Maar natuurlijk! Vraag ze aan de toog waar de ene bestelling na de andere wordt afgeroepen en verorber ze aan een statafel op het trendy Sint-Katelijneplein in hartje Brussel. Fantastisch tussen het shoppen door. Je eet er tussen de locals en de toeristen en voelt er instant het bruisende hart van onze hoofdstad.

© De Noordzee

De Noordzee, Sint-Katelijnestraat 45, 1000 Brussel. Info: 02-513 11 92 en noordzeemerdunord.be

4

Brussel: Le Zinneke

mosselen Le Zinneke

Je houdt het niet voor mogelijk, maar in dit biologische restaurant kies je uit 69 verschillende bereidingswijzen van mosselen. Als je ze allemaal kunt lezen natuurlijk, want het hele menu staat uitgelegd in het plat Brussels. Schaterlach alvast bij ‘mossele mi luuk, waain en krèm’ (ofte mosselen met knoflook, witte wijn en room).

© Le Zinneke

Le Zinneke, Vaderlandsplein 26, 1030 Schaarbeek. 02-245 03 22 en lezinneke.be

5

Gent: Nenuphar

nenuphar mosselen

Het restaurant sleepte de vermelding ‘beste mosselen van Oost-Vlaanderen’ in de wacht, dus dit pareltje mag hier niet ontbreken. Installeer je op het zalige terras, laat de rust van de Leie op je inwerken en word even stil van de hemelse mosselen.

© Nenuphar

Nenuphar, Afsneedorp 28, 9051 Afsnee (Gent). Info: 09 221 22 32 en restaurant-nenuphar.com

6

Beringen: ’t Hoeveke

't hoeveke beringen mosselen

Al sinds 1979 schuif je hier in Beringen aan voor een deugddoende hap. Van een kaasje bij je pint tot een restaurant waar lokale ingrediënten de kaart sieren. De hoeve evolueerde onder familiebewind tot een favoriet buurtrestaurant zonder haar ouderwetse gezelligheid te verliezen. Hier smul je van Belgische klassiekers op een bedje van oerdegelijke Limburgse gastvrijheid.

© ‘t Hoeveke Beringen

Het Hoeveke, Hospitaalstraat 70, 3582 Beringen. Info: 011-42 51 21 en hoevekeberingen.be

7

Hasselt: Caracole

Caracole mosselen

In een authentiek vissershuisje genieten van kraakvers seafood? Het kan bij Caracole. Wrijf je handen in elkaar voor heerlijk krokant gebakken sole à la meunière, zelfgemaakte garnaalkroketten en mosselen op acht verschillende wijzen zoals met pastis en venkel of met Roquefort. Mmmm.

© Caracole

Caracole, Zuivelmarkt 16, 3500 Hasselt. Info: 011-22 78 78 en restaurant-caracole.be

8

Oostende: Kombuis

Zeg niet zomaar frietkot, want in deze veredelde frituur bestel je naast goudgeel gebakken frietjes ook een dampend bord mosselen. Ze zijn al veertig jaar het signatuur van de zaak en dat is ook menig BV niet ontgaan (getuigen de vele gehandtekende foto’s aan de muur). Je kunt de mosselen op tien verschillende bereidingswijzen bestellen, maar onze favoriet is natuur.

Kombuis, Van Iseghemlaan 24, 8400 Oostende. Info: 059-80 16 49 of hier.

9

Blankenberge: De Oesterput

Een begrip in de wereld van schaal- en schelpdieren. Al vijf generaties lang (zo’n 133 jaar!) belanden oesters, mosselen en alle soorten fruits de mer hier regelrecht uit de zee op je bord. Erg indrukwekkend zijn de kreeftenbassins pal naast je tafel, weliswaar afgescheiden door een glazen wand. Reserveren is er onmogelijk, dus wees op tijd want deze ervaring wil je niet missen.

© De Oesterput

De Oesterput, Wenduinsesteenweg 16, 8370 Blankenberge. Info: 050-41 10 35 en oesterput.com

10

Antwerpen: Maritime

Wie zin heeft in een pot mosselen kan niet om dit Antwerps instituut heen. Vader en zoon Weeda weten hoe je mosselen op hun best klaarmaakt. Tel daar nog enkele live zaalbereidingen (lees: sabayon klopt Glen voor je neus op), een gezellig klassiek interieur en uitzicht op de kathedraal bij en het water komt ons nu al in de mond.

Maritime, Suikerrui 4, 2000 Antwerpen. Info: 03-233 07 58 en maritime.be

Zelf aan de slag

Wist je dit al?

  • Yerseke in het Nederlandse Zeeland geldt als dé mosselhoofdstad. Liefst twee derde van de Zeeuwse mosselen belanden op een Belgisch bord.
  • Bouchotmosselen, de kleinere variant uit Frankrijk, zijn ook fantastisch van smaak.

De ideale mosselen

  • komen uit Zeeland;
  • worden geserveerd in een aparte zwarte pot per persoon;
  • zijn vergezeld van fijngesneden groenten zoals ui, selder en prei;
  • worden op smaak gebracht met witte wijn en peper;
  • dompel je in mosselsaus;
  • zijn héérlijk met handgesneden frietjes.

 

Quiz: waar of niet waar?

Tekst: Marlies Beckers. Beeld: Getty Images.

Lees meer

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content