Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mosselen smullen: de beste plekjes én recepten

Door De Redactie

Redactrice Marlies toont je de hele zomer lang waar ze de allerbeste klassiekers uit onze Belgische keuken serveren. Om de start van het mosselseizoen te vieren, begint ze met mosselen en lijst ze op waar je er de lekkerste kunt eten.

Mosselen

De beste mosseladresjes

1

Antwerpen: De Zeester

de zeester mosselen © De Zeester[/caption]

De Zeester, Wandeldijk 28, 2050 Antwerpen. Info: 03-219 02 06 en dezeester.be

Mosselen eet iedereen het liefst aan zee. Maar voor rasechte stadsliefhebbers biedt Sint-Anneke plage op Antwerpen-Linkeroever dé oplossing. Een klein stukje strandrestaurants

2

Zandhoven: De Engel

mosselen de engel
© De Engel

De Engel, Langestraat 11, 2240 Zandhoven. Info: 03-484 56 86 en deengel.be

De gigantische banner met de startdatum van het mosselseizoen vooraan het restaurant windt er geen doekjes om: hier zijn mosselen de specialiteit

3

Brussel: De Noordzee

mosselen de noordzee
© De Noordzee

De Noordzee, Sint-Katelijnestraat 45, 1000 Brussel. Info: 02-513 11 92 en noordzeemerdunord.be

Mosselen als streetfoodtoogstatafelshoppen

4

Brussel: Le Zinneke

mosselen Le Zinneke
© Le Zinneke

Le Zinneke, Vaderlandsplein 26, 1030 Schaarbeek. 02-245 03 22 en lezinneke.be

Je houdt het niet voor mogelijk, maar in dit biologische69 verschillende bereidingswijzen van mosselen

5

Gent: Nenuphar

nenuphar mosselen
© Nenuphar

Nenuphar, Afsneedorp 28, 9051 Afsnee (Gent). Info: 09 221 22 32 en restaurant-nenuphar.com

Het restaurant sleepte de vermelding ‘beste mosselen van Oost-Vlaanderen

6

Beringen: ’t Hoeveke

't hoeveke beringen mosselen
© ’t Hoeveke Beringen

Het Hoeveke, Hospitaalstraat 70, 3582 Beringen. Info: 011-42 51 21 en hoevekeberingen.be

Al sinds 1979buurtrestaurantgezelligheid

7

Hasselt: Caracole

Caracole mosselen
© Caracole

Caracole, Zuivelmarkt 16, 3500 Hasselt. Info: 011-22 78 78 en restaurant-caracole.be

In een authentiek vissershuisje

8

Oostende: Kombuis

Zeg niet zomaar frietkot, want in deze veredelde frituur bestel je naast goudgeel gebakken frietjes ook een dampend bord mosselen. Ze zijn al veertig jaar het signatuur van de zaak en dat is ook menig BV niet ontgaan (getuigen de vele gehandtekende foto’s aan de muur). Je kunt de mosselen op tien verschillende bereidingswijzen bestellen, maar onze favoriet is natuur.

Kombuis, Van Iseghemlaan 24, 8400 Oostende. Info: 059-80 16 49 of hier.

9

Blankenberge: De Oesterput

© De Oesterput

De Oesterput, Wenduinsesteenweg 16, 8370 Blankenberge. Info: 050-41 10 35 en oesterput.com

Een begrip in de wereld van schaal- en schelpdieren. Al vijfgeneratiesReserveren is er onmogelijk

10

Antwerpen: Maritime

Wie zin heeft in een pot mosselen kan niet om dit Antwerps instituut heen. Vader en zoon Weeda weten hoe je mosselen op hun best klaarmaakt. Tel daar nog enkele live zaalbereidingen (lees: sabayon klopt Glen voor je neus op), een gezellig klassiek interieur en uitzicht op de kathedraal bij en het water komt ons nu al in de mond.

Maritime, Suikerrui 4, 2000 Antwerpen. Info: 03-233 07 58 en maritime.be

Zelf aan de slag

Wist je dit al?

  • Yerseke in het Nederlandse Zeeland geldt als dé mosselhoofdstad. Liefst twee derde van de Zeeuwse mosselen belanden op een Belgisch bord.
  • Bouchotmosselen, de kleinere variant uit Frankrijk, zijn ook fantastisch van smaak.

De ideale mosselen

  • komen uit Zeeland;
  • worden geserveerd in een aparte zwarte pot per persoon;
  • zijn vergezeld van fijngesneden groenten zoals ui, selder en prei;
  • worden op smaak gebracht met witte wijn en peper;
  • dompel je in mosselsaus;
  • zijn héérlijk met handgesneden frietjes.

Quiz: waar of niet waar?

Tekst: Marlies Beckers. Beeld: Getty Images.

Lees meer

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!