Salades bij de barbecue, hoe pak je dat aan?

Door De Redactie

Met mei komen de eerste BBQ’s er weer aan. Wat er op de grill gaat is doorgaans snel beslist maar wat serveer je bij zo’n worstje of brochette? Salades zijn dé oplossing en met onze tips zet je bij je volgende barbecue de allerlekkerste op tafel.

Het weer zit mee, de BBQ staat klaar en je hebt vast ook al een idee wat je wil gaan grillen. Geen inspiratie voor de bijgerechten? Onze tips en recepten voor de beste salades bij de barbecue besparen je het denkwerk.

Een barbecue, daar horen salades bij!

Barbecue draait vaak rond het maken van marinades, papillotten, spiesjes en het perfect bakken van je stukje vlees. Toch is je grilfestijn pas compleet met wat extra’s. Naast de klassieke gepofte aardappel op de barbecue horen er vaak ook salades bij. 8 slimme tips…

1. Trop is te veel

Het mag meer zijn dan een handje rucola maar pas voor een volwaardige maaltijdsalade. Eenvoudige groenten als komkommer, tomaat of radijs en verschillende soorten sla passen goed bij vlees of vis van de grill. Ze verfrissen en zorgen voor de nodige variatie in textuur.

2. Lekkere combinaties met fruit

Niets ouderwets aan fruit in je salade: rode vruchten, ananas, sinaasappel en perzik doen het prima bij vlees of vis én in salades. Kies voor vruchten die goed combineren met wat er op de grill ligt.

3. Keep it simple

Geen zin om met veel ingrediënten aan de slag te gaan? Soms is een simpele salade al overheerlijk: een basic tomaat-met-dressing, een frisse komkommersalade, smaakvolle aardappelsalade, koolsla of insalata caprese…

4. Makkelijk: DIY-buffet

Denk ook eens aan een doe-het-zelf-variant. Stel een buffet samen van verschillende ingrediënten waarmee iedereen een slaatje naar eigen smaak kan fabriceren.

5. Surf en turf

Salades met vlees of vis lijken misschien overbodig bij de barbecue, maar een salade met krab, kreeft of garnalen is wel heel lekker bij bijvoorbeeld gegrilde steak. En omgekeerd: een salade met stukjes vlees kan heerlijk zijn bij een visje van de BBQ.

6. Top erbovenop

Met toppings als noten, granen, zaden, gedroogde vruchten of croutons kun je de afwisseling van texturen nog meer uitspelen. Ook kazen (feta, mozzarella, halloumi…) of een hardgekookt eitje brengen variatie op het bord.

7. Pasta! (maar niet te veel)

Pastasalade is dé klassieker bij de BBQ maar verzadigt snel. Denk eraan dat dit een bijgerecht is en kleinere porties volstaan. Je kunt de pasta natuurlijk ook vervangen door granen, quinoa of bulgur.

8. Lekker lichte sausjes

Hou de dressing licht zodat de smaak ervan je marineer- en grillwerk niet overschaduwt. Een citroen-, balsamico- of yoghurtdressing is prima. Verse kruiden houden het smaakvol zonder te overheersen. Serveer je sausje apart, zo laat je de gasten de keuze en voorkom je tegelijk dat de salade zompig wordt.

De lekkerste salades voor bij je volgende barbecue

Met fruit, pasta, simpele salades of met een licht sausje erbij: deze slaatjes wil je zeker proberen bij je volgende barbecue!

Meer tips voor de BBQ:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."