Scandinavisch koken: dit komt er op het bord

Scandinavisch koken: dit komt er op het bord

De keuken uit het noorden, uit Scandinavië, is hot. Maar wat eten ze daar eigenlijk?

Op het menu

  • Scandinavië heeft een heel specifiek klimaat: lange koude winters en korte zomers met veel zon. Bovendien is er een typisch landschap met veel zee en veel bos.
  • Dat maakt dat er gekookt wordt met heel specifieke ingrediënten. Wortelgroenten (bietjes, aardappelen…) en koolsoorten zijn belangrijke basisproducten want ze bewaren lang. Net als appelen en peren.
  • Vis, schelpjes en schaaldieren zijn ook een belangrijk onderdeel van de Scandinavische keuken, want met zoveel meren en zee zijn ze ruim voorhanden.
  • Tarwe groeit er niet zo goed, en dus worden andere graansoorten zoals havermout, rogge en gerst veel gebruikt.
  • Er staat veel wild op de kaart, rendier, eend en fazant bijvoorbeeld.
  • Bosvruchten (de typische lingonberry of vossenbes, bijvoorbeeld) zijn populair.
  • En behalve de gewone tuinkruiden (dille bijvoorbeeld) worden er ook veel wilde kruiden geplukt.

Waar koop je die ingrediënten?

Meubelgigant Ikea heeft in elke winkel ook een Zweedse foodshop waar je allerlei typische producten kunt kopen, en ook Delhaize heeft haar eigen Zweedse webshop. Maar meestal kom je in een gewone supermarkt ook al een heel eind.

Recepten uit het noorden

Alles wat je nodig hebt in de keuken en zoveel meer, vind je in onze Lekker-shop:

 

Lees ook:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)