Scandinavisch koken: 10 heerlijke recepten

Scandinavisch koken: 10 heerlijke recepten

In de Scandinavische keuken draait het om pure en eenvoudige ingrediënten. Denk bijvoorbeeld maar aan verse vis, wilde kruiden en heerlijke bosvruchten. Scandinavisch koken is dan ook erg gezond, voedzaam én lekker. De afgelopen jaren kwamen steeds meer gerechten uit het Noorden bij ons op het menu te staan. En da’s helemaal terecht!

Scandinavisch koken: wat staat er op het menu?

  • Scandinavië heeft een heel specifiek klimaat: lange koude winters en korte zomers met veel zon. Bovendien is er een typisch landschap met veel zee en veel bos.
  • Dat maakt dat er gekookt wordt met heel specifieke ingrediënten. Wortelgroenten (bietjes, aardappelen…) en koolsoorten zijn belangrijke basisproducten want ze bewaren lang. Net als appelen en peren.
  • Vis, schelpjes en schaaldieren zijn ook een belangrijk onderdeel van de Scandinavische keuken, want met zoveel meren en zee zijn ze ruim voorhanden.
  • Tarwe groeit er niet zo goed, en dus worden andere graansoorten zoals havermout, rogge en gerst veel gebruikt.
  • Er staat veel wild op de kaart, rendier, eend en fazant bijvoorbeeld.
  • Bosvruchten (de typische lingonberry of vossenbes, bijvoorbeeld) zijn populair.
  • En behalve de gewone tuinkruiden (dille bijvoorbeeld) worden er ook veel wilde kruiden geplukt.

Recepten uit het Noorden

Nog meer genieten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)