Puree: 10x comfortfood om van te genieten

Puree: 10x comfortfood om van te genieten

Niets zo lekker als een heerlijk smeuïge puree, toch? Tover gerust jouw favoriete aardappel om in een fantastische lekkernij.

Primeur versus nieuwe aardappelen

Primeur
Deze aardappelen worden geoogst vóór ze volledig volgroeid zijn. Ze zijn dus kleiner, steviger en hebben een dunnere schil. Ze zijn te verkrijgen t.e.m. 1 september.

Nieuwe
Dit is een courante benaming voor aardappelen van de eerste oogst.

Het bintje

Deze aardappelsoort is het populairst over de hele wereld. Bintje werd in 1905 opgericht door een Belgische professor de Vries. Hij was gefascineerd door de massale zetmelen in aardappelen en wou een unieke aardappel ontwikkelen. Hij creëerde maar liefst negen verschillende soorten (Charlotte, Nicola…) en noemde ze naar zijn dochters, leerlingen en oud-leerlingen.

Recepten

Stap voor stap

1. Kies voor de juiste aardappel

Kies voor bloemige aardappelen, zoals het bintje of Eigenheimers. Ze bevatten extra veel zetmeel en vallen ’n beetje uit elkaar tijdens het koken. Zo kun je ze makkelijk pureren, en zo krijg je een lekker gladde ‘stoemp’. Heb je liever een puree met stukjes erin? Kies dan voor de iets stevigere Charlotte-aardappelen.

2. Het beste zit in de schil

Kook de aardappelen in de schil om de smaak en voedingsstoffen optimaal te behouden. Pel de aardappalen als ze nog warm zijn.

3. Droog is de boodschap

Laat de aardappelen nadat je ze hebt afgegoten even droogstomen. Hoe minder water, hoe beter de puree.

4. Pureren in een handomdraai

Pureer de aardappelen met een stamper of een ouderwetse passe vite. Gebruik geen mixer want dan wordt de puree erg plakkerig.

5. Werk af met de juiste toets

Voeg warme melk en een flinke klont boter toe. Gebruik best geen koude melk, want dan zakt de puree in elkaar. Breng het warme lekkers op smaak met peper, zout en verse nootmuskaat. En mmmmm, smullen maar!

Lees meer

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)