Scheutjes: leve de jeugd!

Door De Redactie

Scheutjes zijn de jonge kiemen en spruiten van planten. Met hun pittige smaak én kleur geven ze een fris accent aan salades, sauzen en roerbakgerechten.

 

 

 

 

Soja

Sojascheutjes zijn de bekendste scheutjes. Meestal zijn het helemaal geen scheuten van sojabonen, maar wel van de smakelijkere mungbonen. Mungbonen komen uit India, waar ze gebruikt worden om dahl te maken, een kruidige bonenmoes. Het idee om met de scheutjes te koken stamt uit China. De pittige, wat nootachtige scheutjes worden er gewokt of verwerkt in soepen en salades.

Rode biet

Je proeft al de typische aardesmaak in de gekiemde scheuten van rode biet. Door hun rode kleur en pittige smaak fleuren ze een salade helemaal op. In combinatie met andere groenten smaken ze veeleer neutraal, maar ze blijven een lust voor het oog.

Rodekool

Je herkent de rodekoolscheutjes aan hun mooie paarse kleur. Bovendien smaken ze lekker zacht, net zoals jonge rodekool. De kleur en de smaak passen perfect in een salade met noten en appelen, onder meer voor bij een kaasschotel.

Linzen

Linzen zelf eet je niet rauw, de scheutjes wel. Linzenscheutjes zijn lekker knapperig en hebben een licht zoete smaak. Als je ze liever niet rauw eet, kun je ze stomen en afwerken met olijfolie en kruiden. Ze zijn een smakelijke decoratie voor groentesoep, stoofpotjes en ovengerechten, in salades en roerbakgerechten.

Roze radijs

Lekker pittig, deze scheutjes. Je proeft al echt de peperige smaak van de radijsknolletjes. Meng ze met plattekaas als dip of als broodbeleg. Werk er sauzen mee af, voeg ze net op het eind toe aan gebakken vlees of aan roerbakgerechten.

Luzerne

Luzernescheutjes, ofwel alfalfa, worden gekweekt uit het zaak van luzerneklaver. Met hun mild frisse, wat nootachtige smaak en zacht knapperige beet verzachten ze de smaak van prei, radijs en rammenas. Lekker in salades en op brood.

Prei

De smaak van preischeutjes herken je met de ogen dicht: pittig en kruidig, zoals prei zelf. Beleg er een broodje met gerookte zalm mee. Serveer ze met bereidingen van vis, kreeft of mosselen of meng ze in vissalades of rauwkost.

Broccoli

Broccolischeutjes smaken heerlijk mild zoals volwassen broccoli, maar hebben daarbovenop nog een pittig toetsje van radijs. Ze geven een fris accent aan koolsla en rauwkost en aan visgerechten. 

Partner Content