©Getty Images

Welke bakvorm kies je: silicone of metaal?

Door Sara Dekens

Vroeger gebruikte men standaard een metalen bakvorm voor het bakken van taarten of cakes. Tegenwoordig wint ook de siliconen variant aan populariteit, vooral omdat je baksel er makkelijk uitkomt. Maar wat is nu de beste optie?

Metalen bakvorm

Het blijft een klassieker: de RVS bakvormen. Het grote voordeel van deze metalen varianten is dat ze de hitte beter geleiden en mooi egaal bakken. Superbelangrijk natuurlijk als het over het betere bakwerk gaat. Bovendien zijn ze stevig en erg hygiënisch. Het belangrijkste nadeel is dat je ze goed moet invetten!

Siliconen bakvorm

De siliconen bakvorm bestaat nog niet zo heel lang, maar is erg populair geworden. Want ze zijn in verschillende kleuren, maten en vormen te verkrijgen. En dat spreekt uiteraard tot de verbeelding.H

DE VOORDELEN

  • Invetten in de meeste gevallen niet nodig. Je haalt je cake makkelijk uit de siliconen vorm dankzij de goede anti-aanbak eigenschappen van het materiaal.
  • De bakvormen zijn bovendien bestendig tegen hoge temperaturen.
  • Flexibele vormen zijn in de meeste gevallen handig, maar die flexibiliteit kan ook een nadeel zijn. Het risico bestaat namelijk dat je taart uitloopt of je cake scheurt. Een flexibele vorm is ook moeilijker te verplaatsen.

GA NIET VOOR GOEDKOOP

Laat je niet verleiden door erg goedkope varianten. Er is namelijk heel wat verschil in kwaliteit wat siliconen bakvormen betreft. Een goedkope vorm is meestal niet stevig genoeg, waardoor hij wat uitzakt tijdens het bakken. Dat is vooral belangrijk bij de grotere bakvormen.

Koop ook geen siliconen bakvorm die buiten Europa geproduceerd is en vermijd exemplaren die niet geschikt zijn voor levensmiddelen. Met een vorm die gemaakt is van voedselveilig platinum silicone zit je altijd goed.

Wat is nu de beste optie?

Of je houdt van metalen of siliconen bakvormen is meestal erg persoonlijk. In het algemeen kun je voor (cup)cakes en muffins gerust een siliconen variant gebruiken, maar voor grotere taarten met een vulling en speciale randen kies je beter een metalen bak- of springvorm.

Nog enkele tips:

  • Maak je bakvormen schoon met een zacht sponsje en een mild afwasmiddel.
  • Snijd nooit rechtstreeks in je bakvorm.
  • Haal je gebak niet meteen uit de vorm, maar geef het wat tijd om te rusten. Het zal ook wat krimpen, waardoor het nadien makkelijker loslaat.

Bron: Laurasbakery.nl, gezondheid.be

Nog meer interessants voor liefhebbers van het bakken:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."