Processed with VSCO with g3 preset

Oh la la la, 8x heerlijke chocola

 

Het is bijna zover… Valentijnsdag. Gaat de liefde écht door de maag? Dat antwoord vind je in Libelle Lekker deze maand.  Het enige wat wij met zekerheid kunnen zeggen: wij zijn verliefd op…chocolade! Geen doos pralines dit jaar, maar heerlijke zelfgemaakte zoetigheden.

10 weetjes over chocolade

Je weet uiteraard dat chocolade lekker is, dat zwarte het liefste is voor je lijn en dat het goed is voor je libido. Maar wist je dit al?

  • Het eerste chocoladehuis werd opgericht in Londen in 1657. Een Fransman opende de zaak waar chocolademelk werd gedronken. Cacaobonen waren zo kostbaar dat enkel rijke mensen zich dat konden permitteren.
  • De grootste hoeveelheid chocolade wordt verkocht op de luchthaven van Zaventem. Zo’n 80.000 kilo gaat jaarlijks over de toonbank.
  • Er is een wetenschappelijke verklaring voor het feit dat vrouwen tijdens hun menstruatie meer zin hebben in chocolade. Cacao bevat magnesium, een stof die helpt tegen krampen. Chocolade werkt dus als een natuurlijke pijnstiller.
  • Gemiddeld eten wij Belgen 9,68 kg chocolade per jaar. België is daarmee een van de koplopers. Enkel Zwitserland speelt met 10,16 kg per inwoner nog meer chocolade naar binnen. 20% van de Belgen eet zelfs dagelijks chocolade.
  • Ooit werd chocolade als geneesmiddel beschouwd. De Azteken maakten een soort hoestsiroop van cacaobonen.
  • Er is geen wetenschappelijk bewijs voor, maar volgens velen zorgt chocolade voor een libido-boost. De maîtresse van Lodewijk XV zou haar minnaars chocoladedrank gegeven hebben voor de daad. Ook Casanova gebruikte cacao als liefdesdrank. Misschien is Valentijn het ideale moment om het zelf uit te testen?
  • Uiteraard kennen jullie witte, bruine en zwarte chocolade. Maar wist je dat er ook een vierde soort bestaat? Blonde chocolade werd per ongeluk ontdekt door een Franse chocolademaker die een recept te lang au bain-marie liet staan. De lichtbruine chocolade wordt net als witte chocolade gemaakt van cacaoboter, maar smaakt minder zoet en is romiger.
  • In Canada gingen in 1947 honderden kinderen de straat op om te protesteren. Reden: De prijs van een chocoladereep steeg van 5 naar 8 cent.
  • Chocolade heeft meer dan 600 smaakcomponenten. Om een vergelijking te kunnen maken, rode wijn heeft er zo’n 200.
  • De wetenschappelijke benaming voor de cacaoboom is ‘Theodora cacao’, letterlijk betekent dat voedsel van de goden.

Verras je geliefde met chocolade

Heerlijk zo’n chocoladereep. Maar je kunt hem ook gebruiken om lekkere dingen te maken. Verras je geliefde op valentijn met een van deze gerechtjes met chocolade.

Ook interessant:

Partner Content