
Kun je van verse kruiden alleen de blaadjes of ook de steeltjes gebruiken?
vandaag
Veel thuiskoks twijfelen of ze bij verse kruiden alleen de blaadjes mogen gebruiken, of ook de steeltjes mee in het gerecht mogen verwerken. Culiredactrice Sofie verduidelijkt.
Lezeres Sandra: “Gebruik je van verse kruiden enkel de blaadjes, of ook de stengels? Ik twijfel soms…”
Culiredactrice Sofie: “Vaak zijn van kruiden zowel de blaadjes als de steeltjes eetbaar. Maar of je dat ook echt doet, hangt af van hoe je de kruiden gaat gebruiken (moeten ze mee koken, of worden gemixt, bijvoorbeeld) en van hoe hard de steeltjes zijn.”
Wanneer gebruik je alleen de blaadjes?
- Als je niet wilt dat de kruiden te intens doorsmaken in je gerecht, kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
- Ook voor de afwerking van een gerecht worden meestal alleen de blaadjes gebruikt.
- En in gerechten zoals een salade, bijvoorbeeld, wil je liever de frisse, zachte textuur van blaadjes dan van harde takjes.
Wanneer kun je ook de steeltjes gebruiken?
- De steeltjes van zachte kruiden zoals peterselie en koriander bevatten vaak extra veel smaak en worden daarom dikwijls mee gebruikt in gemixte bereidingen zoals pesto, chimichurri of kruidenolie. Of fijngehakt in salades zoals taboulé.
- Doordat ze steviger zijn dan blaadjes, kunnen steeltjes gerust meegekookt worden in sauzen, stoofpotjes en soepen. Denk bijvoorbeeld aan rozemarijn of tijm, maar ook peterseliestengels die een goede smaakmaker zijn in stoofpotjes en bouillons. Houtige takjes (eventueel samengebonden tot een kruidentuiltje) haal je voor het serveren wel uit de bereiding. Let er ook op dat je ze niet mee mixt: soep met gemixte rozemarijntakjes bijvoorbeeld, dat is niet lekker.
- En wanneer de steeltjes niet te hard of vezelig zijn kunnen ze ook voor de afwerking van gerechten gebruikt worden. Denk bijvoorbeeld aan takjes jonge tijm.
Dit zijn bereidingen waarin je gerust de steeltjes kunt gebruiken
Ook een vraag voor Sofie? Mail naar lekker@libelle.be. Misschien lees je het antwoord binnenkort hier of in Libelle.