Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Handig: zo kies je de juiste tomaat voor elk recept!

Door De Redactie

Zóveel keuze! Welke tomaten kies ik?

Tomaten zijn een zomerfavoriet voor groot en klein. Kies de juiste tomaat voor je bereiding, en geniet zo de hele zomer lang van deze rode rakkers. Smakelijk!

Trostomaten

Groot, middelgroot én klein: ze zijn er tegenwoordig in alle formaten. Eén voor één zijn ze dieprood, mooi stevig – waardoor langer houdbaar – én heerlijk zoet.

Extra tip! Maak er een frisse tomatensalsa mee.

Doorsnee tomaten

De vertrouwde ronde tomaat van eigen bodem blijft een geliefde keuze voor salades, maar ook voor soep en stoofpotten. Het is dé allrounder in het volledige tomatenassortiment, en is vaak ook nog ‘ns lief voor je budget.

Extra tip! Hoe rijper, hoe sappiger: perfect voor de mosselpot, want dan smelt het vruchtvlees mooi weg!

Pruimtomaten

Ze worden ook romatomaten genoemd, en zijn topfavoriet in de Italiaanse keuken. Je herkent pruimtomaten meteen aan hun langwerpige vorm, vast vruchtvlees en volle smaak. Ze zijn perfect voor pasta- en rijstsalades, maar ook om te stoven tot een dikke, aromatische saus.

Extra tip! Pruimtomaten zijn dé soort voor homemade zongedroogde tomaten.

Vleestomaten

Door hun stevige structuur zijn vleestomaten perfect voor warme bereidingen. Verwerk ze in soep, saus of risotto, en leg ze gerust op de barbecue.

Extra tip! Vleestomaten laten zich vullen op 101 manieren.

Coeur de boeuf

Deze grote, geribde vleestomaat heeft een friszoete smaak. Omdat hij van binnenuit rijpt, kunnen rijpe exemplaren vaak nog (half)groen zijn. De tomaat is zo stevig dat je er flinterdunne plakjes van kunt snijden en de zoetige smaak matcht mooi met subtiele zachte kazen.

Extra tip! De vertrouwde tomaat garnaal krijgt extra punch met een stevige coeur de boeuf erbij.

Kerstomaten

Kerstomaten of cherrytomaatjes zijn de meest geliefde gezonde snoepje bij kinderen, net omdat ze zo lekker zoet zijn. Verwerk ze in een salade, maak er een kindvriendelijke salsa van of combineer ze met gewone losse tomaten voor een extra smaakvolle tomatensaus.

Extra tip! Maak eens een hartige tarte tatin met kerstomaatjes

Multicolore tomaten

Zeker proberen! Behalve gele, groene en bruine tomaten, zijn er nu ook intens roze (zowel vanbuiten als vanbinnen) op de markt. Kijk in de supermarkt uit naar ‘Sweet pink’, zoals de naam al zegt, smaken ze heerlijk zoet.

Extra tip! Maak pizza met plakjes verse tomaat, en gebruik alle kleurtjes door elkaar. Een gezonde reflex en je pizza’s zien er éxtra zomers uit.

Las je deze artikels al?