© Getty Images

10 tips voor de heerlijkste tomaten

Ook dol op tomaten? Met deze tips wordt het een fluitje van een cent om ze zelf te kweken en er een hele zomer lang van te genieten!

1. Extra voeding in het plantgat

Voor je de tomatenplant in de grond stopt, kun je wat organisch materiaal zoals aardappelschillen of brandnetels onder in het plantgat verstoppen. Als de wortels gaan groeien, komen ze in dit laagje vol voedingsstoffen terecht, wat een enorme oppepper is voor de vruchtvorming. En ook hun weerstand vaart er wel bij.

2. Plant je tomaten diep genoeg

Plant tomaten diep genoeg. Een tomatenplant vormt namelijk worteltjes op zijn stam, dus hoe dieper je hem plant, hoe meer wortels hij zal vormen. Meer wortels betekent ook dat hij in staat is om meer water op te slorpen, waardoor de plant dikkere tomaten kan maken.

3. Goede buren

Basilicum en tomaten vormen niet alleen op je bord een uitstekende combinatie, ook in de tuin staan ze graag samen. Plant basilicum in de buurt van je tomaten om de smaak te verbeteren en insecten te verjagen. Wat je beter niet doet, is aardappelen en kolen dicht bij je tomaten zetten.

4. Struiktomaten

Ze zijn minder bekend, maar daarom niet minder aantrekkelijk. Tomatenstruiken zijn ideaal voor wie tomaten in pot wil kweken. Ze worden maar 50 centimeter hoog en hebben een doorsnede van 1 meter.

5. Gieten

Giet altijd aan de wortels van de plant. Tomatenbladeren zijn uiterst gevoelig voor vocht (dat is meteen ook de reden waarom je best een serre of afdakje voorziet). En hoewel het echte gulzigaards zijn, geef je ze best niet té veel water. Want water in combinatie met warmte resulteert al snel in schimmels bij dit tere plantje.

6. Steun

Tomaten hebben graag wat extra steun. Bouw daarom een tomatenkooi met touwtjes waaraan je de stengels kunt binden of rond kunt windelen. Een andere optie is om ze naast bamboestokken te laten groeien.

7. Dieven

Vanuit de bladoksels ontstaan scheuten die er binnen de kortste keren voor zorgen dat je tomatenplant een wirwar van takken wordt. Dat is niet praktisch, en veel voedingsstoffen gaan op die manier verloren. Beter is het dus om deze ‘dieven’ te verwijderen.

tomaten

8. Bladplukken

Wanneer je plant tomaten begint te produceren, mag je de onderste bladeren wegnemen. Dat bevordert de verdere ontwikkeling van de vruchten en verbetert de luchtcirculatie. Ook bladeren die trossen bedekken, neem je best weg.

9. Trillen

Tomaten die buiten staan, worden makkelijk bevrucht door wind of hommels. Toch is het aangewezen om de bloempjes regelmatig te schudden om zo de bevruchting te bevorderen. Het zou jammer zijn dat die gele bloemetjes niet uitgroeien tot heerlijke tomaten.

10. Help, groene tomaten

Een groene tomaat die is afgevallen? Of kleuren jouw tomaten niet meer op het einde van het seizoen? Neem ze mee naar binnen! Op een beschutte warme plek zullen ze zonder problemen verder rijpen. Wil je het rijpproces versnellen? Dan kun je een appel of banaan naast je tomaten leggen.

Nog meer tips over tomaten:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de beste groentips en wooninspiratie!

Partner Content