Voor mij graag glutenvrij!

Wat zijn gluten?

 
Gluten is de naam voor de groep van eiwitten die voorkomen in granen als tarwe, rogge, gerst en haver. Ze zorgen ervoor dat je met deze granen goed kunt bakken en koken. Ze werken als lijm zodat het deeg goed ‘plakt’ en maken dat brood kan rijzen en gisten. 
   

Wat is coeliakie of glutenintolerantie?

 
Gluten worden normaal gezien makkelijk verteerd in het maagdarmkanaal. Maar voor mensen met coeliakie is dat niet het geval. Als ze voedsel eten dat gluten bevat, reageert hun immuunsysteem met antistoffen en dit zorgt op zijn beurt voor een beschadiging van de dunne darm.
 
Vooral de darmvlokken worden aangetast. Dat zijn kleine vingerachtige uitstulpingen die de dunne darm bekleden en die ervoor zorgen dat voedingsstoffen worden opgenomen. Als ze beschadigd zijn, kun je bijgevolg ondervoed raken. Omdat het je eigen immuunsysteem is dat de schade aan je darmen veroorzaakt, wordt coeliakie beschouwd als een auto-immuunziekte.
 

Recepten

 
[RECIPE id=6831 toggle=0]
[RECIPE id=5876 toggle=1]
[RECIPE id=6485 toggle=1]
[RECIPE id=6219 toggle=1]
[RECIPE id=6045 toggle=2]

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)