
Welke kruiden bij mosselen? Dit zijn de beste smaakmakers voor elk mosselgerecht
Vraag je je af welke kruiden bij mosselen passen? Van klassiekers als peterselie tot verrassende combinaties met Aziatische toetsen: ontdek hier de allerbeste kruiden bij mosselen, én hoe je ze gebruikt.
Wanneer we het hebben over kruiden bij mosselen, bedoelen we niet de uien, selder en eventueel ook knoflook die je in de bereiding gebruikt: dat zijn basisingrediënten voor een lekker potje mosselen. We bedoelen de smaakmakers die de mosselen nóg lekkerder maken en het verschil kunnen maken in je bereiding. Je kunt ze apart gebruiken, of met elkaar gecombineerd.
1 Peterselie
In zowat alle mosselrecepten komt peterselie helemaal tot z’n recht. Je kunt de blaadjes snipperen, maar ook de steeltjes bevatten superveel smaak. Dus bespaar jezelf het werk en doe de takjes er in hun geheel (of grof gehakt) bij. Zowel krul- als bladpeterselie is geschikt om te gebruiken. Die laatste smaakt iets meer door. Dient de peterselie niet alleen om smaak te geven, maar ook om mee op te eten, zoals in het recept voor gegratineerde mosseltjes hieronder, dan kun je beter wél alleen de blaadjes fijnsnipperen. De takjes zijn wat harder en dat voelt niet zo fijn in de mond.
2 Bieslook
De smaak van bieslook doet een beetje aan die van uien denken, maar dan iets subtieler. Bieslook zal de delicate smaak van mosselen niet overheersen. Snipper de steeltjes zodat je ze goed met de mosselen kunt mengen en voeg ze pas aan het einde van de bereiding toe, zo blijven ze mooi groen.
3 Tijm
In de Belgische en Franse keuken zijn mosselen en tijm een klassiek duo. Tijm geeft een aardse, warme en licht kruidige toets aan je mosselgerechten en versterkt de natuurlijke zilte smaak van de mosselen zonder te overheersen. Maar zoals bij alle sterke kruiden geldt: doseren is cruciaal. 1 à 2 takjes per kilogram mosselen is voldoende. Je mag ze van bij het begin al in de mosselpot doen, zodat de tijm alle tijd krijgt om z’n aroma vrij te geven.
4 Laurier
Nog zo’n klassiek topkruid voor mosselbereidingen is laurier. De diepe, aromatische smaak gaat perfect samen met het zilte van de mossel zelf. Het is prima te combineren met andere klassieke mosselkruiden zoals tijm, peterselie, selder en zwarte peper. Laurier kun je zowel vers als gedroogd in mosselbereidingen gebruiken. Verse blaadjes hebben een iets minder uitgesproken smaak. Tip: kneus ze even voor ze de pan in gaan. Net als tijm mag je laurier van bij het begin van de bereiding toevoegen om ‘m de kans te geven goed z’n smaak af te geven. 1 blaadje per kilogram mosselen is ruim voldoende. Té veel laurier kan bitter smaken.
5 Venkelgroen, dille, kervel of dragon
Allevier deze kruiden hebben een anijsachtige smaak die prima tot z’n recht komt in mosselbereidingen met venkel of pastis. Maar hun smaak is zo uitgesproken dat niet iedereen ervan zal houden. Voor alle vier geldt: pas toevoegen aan het einde van de bereiding, en met mate.
6 Aziatisch met citroengras, koriander en gember
Hoewel we ze alleen in uitgesproken Aziatische bereidingen zouden gebruiken, passen ook citroengras, gember en koriander prima bij mosselen. Citroengras en gember mogen erbij van bij de start van de bereiding, de delicate korianderblaadjes gebruik je eerder als afwerking. Doseren is opnieuw de boodschap.
Deze kruiden combineren minder makkelijk met mosselen
Te overheersend, of moeilijk te combineren met de basisingrediënten voor mosselen: sommige kruiden zijn wat moeilijker om samen met mosselen te gebruiken. We denken dan bijvoorbeeld aan oregano, rozemarijn of salie. Ook munt en kaneel zijn geen goede vriendjes met mosselen.
Maak zelf mosselkruiden (de droge kruidenmix)
In de supermarkt of bij de viswinkel kun je speciale kruidenmixen kopen om mosselen te bereiden. Maar wist je dat je zo’n mix ook zelf kunt samenstellen? Voordeel: je past de mix volledig aan naar jouw smaak (en bovendien geraken die kruidenpotjes zo ook eens leeg!).
Dit is een basis waar je zelf naar hartelust mee kunt experimenteren:
- 4 el gedroogde peterselie
- 4 kl gedroogde tijm
- 4 kl verkruimelde gedroogde laurier
- 2 kl selderijzout
- 2 kl zwarte peper, gemalen
Daar kun je naar smaak ook nog aan toevoegen:
- uienpoeder of knoflookpoeder naar smaak, als je geen verse uien of knoflook gebruikt
- 2 kl gedroogde dille
- 1 kl gekneusd venkelzaad
- 2 kl paprikapoeder (al dan niet gerookt)
- wat geraspte (bio)citroenschil
- gedroogde chilipepertjes
- …
Voeg per kilogram mosselen 1 à 1,5 eetlepel van je zelfgemaakte kruidenmix toe. Stoof ze mee met de uien en selder voor je de mosselen toevoegt, zo kunnen ze hun smaak goed afgeven.
De droge kruidenmix kun je in een afgesloten bokaaltje heel lang bewaren in de kruidenkast. Maar dat is niet de bedoeling, natuurlijk. Gebruiken die handel!