Win één van de vijfhonderd boeken ‘Le Gruyère AOP en thee’

Samen met Le Gruyère AOP

Als we de voorbije weken één ding hebben geleerd, dan is het wel plezier vinden in de kleine dingen. Een boek lezen en lekker koken bijvoorbeeld. En wat als je beide kon combineren? Doe mee en maak kans op één van de vijfhonderd exemplaren van het boek ‘Le Gruyère AOP en thee’. Dat is leerrijk en ontspannend tegelijk: je leert meer over Le Gruyère AOP én ontdekt originele recepten en nieuwe smaken.

Say cheese!

Doe samen met je gezinsleden mee aan onze korte kaasquiz. Kwestie van de eventuele gaten in je cultuur te dichten.
1. Over gaten gesproken … hoeveel gaten zitten er gemiddeld in Gruyère AOP?
Geen! Emmentaler AOP heeft wel gaten. Ze ontstaan door gasbellen tijdens het gistingsproces. Waaraan herken je het verschil tussen de twee Zwitserse kazen, behalve de gaten? Wel, Le Gruyère AOP heeft een meer uitgesproken smaak en een stevigere textuur.
2. Le Gruyère AOP is genoemd naar zijn uitvinder.
Niet waar! Deze harde kaas is genoemd naar Gruyères (met een s), een stadje in de groene valleien van het kanton Fribourg. En daar wordt hij nog altijd geproduceerd door lokale kaasmakers. Het recept dat nu nog steeds van generatie op generatie wordt doorgegeven, dateert al van 1115. Toch kreeg de kaas pas in 1602 officieel de naam ‘Le Gruyère’.
3. Waar staat AOP voor?
Het AOP-label (‘Appellation d’Origine Protégée’ of ‘beschermde oorsprongsbenaming’) garandeert dat de kaas geproduceerd is volgens een reeks strenge regels en een kwaliteitscontrole heeft doorstaan. Deze regels leggen een strikt afgebakend productiegebied vast: slechts 165 kaasmakerijen in de dorpen en 54 in de bergen mogen Le Gruyère AOP maken. De koemelk moet twee keer per dag worden geleverd door melkboeren die zich binnen een straal van 20 kilometer rond de kaasmakerij bevinden.

Kaas met een grote K

Le Gruyère AOP is een geperste, gekookte kaas die wordt gemaakt van de rauwe melk van koeien die uitsluitend gras eten in de zomer en hooi in de winter.
De kaasmaker giet de melk in koperen ketels en warmt ze op tot een temperatuur tussen 54 en 59 °C. Vervolgens wordt de kaas in vormen gegoten, minstens zestien uur lang geperst en dan ondergedompeld in een pekelbad. Daarna wordt de kaas in kelders met een luchtvochtigheid van 92 % en een temperatuur tussen 12 en 18 °C gelegd om te rijpen.
Ben je lactose-intolerant? Dan hebben we goed nieuws, want Le Gruyère AOP bevat van nature geen lactose wanneer hij helemaal klaar is voor consumptie. Tijdens de eerste 24 uur van het gistingsproces zetten de melkzuurbacteriën de lactose om in melkzuur en andere stoffen.

Onverwachte smaken

Van Le Gruyère AOP bestaan heel wat soorten. Je hebt er uit de bergen (Alpage), of uit de vallei (Plaine), Classic (5 tot 9 maanden gerijpt) of Réserve (minstens 10 maanden gerijpt). Elke variëteit heeft een eigen smaak. Daarvoor zorgen de planten, bodemsoort en blootstelling aan de zon.
• Le Gruyère AOP Classic 6 maanden heeft de smaak van warme melk en room, maar ook van verse hazelnoten.
• Le Gruyère AOP Classic 8 maanden smaakt naar lichtzoete gekookte melk, gedroogde vruchten en geplette amandelen.
• Le Gruyère AOP Réserve 12 maanden wordt gekenmerkt door plantaardige toetsen van gedroogde bloemen en hooi, en heeft een nasmaak van geplette amandelen.
• Le Gruyère AOP Réserve 15 maanden smaakt naar gedroogd fruit, cashewnoten, honing en karamel. In de nasmaak proef je gezouten, dierlijke toetsen.
• Le Gruyère AOP d’Alpage 12 maanden heeft verfijnde toetsen van gestremde melk met bloemen en vruchten. Aan het einde komt een lichtzure smaak van citroentaart op de proppen.
• Le Gruyère AOP d’Alpage 15 maanden verrast met een echt heerlijke smaak van rauwe boter met wilde bloemen, zout, karamel, rijpe vruchten en een versgebakken pruimen- en appeltaart. Aan het einde proef je dierlijke toetsen en een heerlijke umamismaak.

Le Gruyère AOP en thee: een geslaagd duo

Geraspt op je bord spaghetti? Le Gruyère AOP heeft toch veel meer in zijn mars! Deze kaas met complexe aroma’s verdient een plekje op elke gastronomische tafel, zowel in de zomer als in de winter. Je kunt hem op allerlei manieren in de keuken gebruiken.
Wist je trouwens dat thee bijzonder goed past bij de delicate smaak van deze kaas? In haar boek De ontmoeting van Le Gruyère AOP en thee laat auteur en opleidster Fabienne Effertz je kennismaken met haar passie voor kaas en thee. Ze stelt zestien combinaties van een Le Gruyère AOP variëteit en een theesoort voor. Daarnaast vind je in het boek twaalf recepten om je theekransje een pittige toets te geven.
Enkele heerlijke combinaties:
• Le Gruyère AOP Classic + Kamairicha (Japanse groene thee) = een smaakvol boeket van Osmanthusbloesem, aroma’s van peper, gedroogd fruit en amandelen.
• Le Gruyère AOP d’Alpage 15 maanden + earl grey met bosbessenbloesems (mengeling van zwarte thee uit India) = het krachtige aroma wordt versterkt door de frisse en zure accenten van de thee.

Wil je graag meer weten? Doe mee aan onze wedstrijd en win een van de vijfhonderd exemplaren van ‘De ontmoeting van Le Gruyère AOP en thee’.

[sm-qualifio-embed][/sm-qualifio-embed]