Zoete aardappel: een gezonde knol

Zoete aardappel: een gezonde knol

Wat is het?

De zoete aardappel of ook wel bataat is een knolvormige wortel die oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika komt. Hij is rijk aan suikers en zetmeel. Het is, hoewel hij erop lijkt, geen echte aardappel, maar een groente uit de windefamilie. De vorm van de knol kan variƫren van langwerpig tot rond en de kleur van lichtgeel tot purperrood. De smaak is zoet, maar ook een beetje kruidig. Door die kruidige smaak past zoete aardappel zowel in hartige als zoete gerechten.

Waarom zijn ze zo gezond?

Zoete aardappel bevat veel vezels, daarom is het een bekend product bij fitnessfanaten. Door de vele vezels geven ze je sneller en langer een vol gevoel waardoor je minder zin hebt om te snacken en snoepen. Daarbij zorgen de vezels ook voor een goede darmwerking. De zoete aardappel is ook rijk aan verschillende vitamines zoals vitamine A, C en B6. De aardappel bevat weinig vetten en is vrij van cholesterol. Een ander voordeel is dat de zoete aardappel een antioxidant bevat dat je huid beschermt tegen UV- stralen en huidveroudering tegengaat.

Waar moet je op letten bij het kopen?

Als je zoete aardappel gaat kopen, kies dan voor de kleinere of middelgrote exemplaren. Ook moeten ze stevig en niet zacht zijn. Als de schil verkleurd is of als er uitlopers zijn dan is de groente niet meer vers. Je kunt ze het best bewaren op een koele en donkere plek. Daar kan je ze minstens een week houden, en vaak veel langer.

Geen inspiratie? Bekijk dan zeker deze gerechtjes met zoete aardappel.

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)