Pastinaak: 15x verrassend koken met een vergeten groente

Pastinaak: 15x verrassend koken met een vergeten groente

Pastinaak is meestal niet de eerste groente die je zou uitkiezen in de winkel. Toch is deze witte wortel met zijn zoete en subtiele anijssmaak een topper in de winter.

Je kunt hem stomen, bakken, koken, frituren, grillen in de oven of zachtjes laten pruttelen in een stoofpotje. Wij kozen onze 15 favoriete recepten met deze (onterecht) verloren groente!

Net zoals boerenkool, was ook pastinaak een tijdje uit de mode. Zonde, want de witte peen zorgt ervoor dat je energieniveau de hoogte in schiet. Vitamine A en C, ijzer, kalk, kalium en vezels: deze wintergroente heeft het allemaal. Bovendien helpt de groente als je maagklachten hebt.

Wist je dat

  • … de witte peen ook ideaal te combineren is met knolselder of wortelen?
  • … deze wortel ontzettend bekend was bij de Oude Romeinen en de Grieken?
  • … in de Middeleeuwen (voor de introductie van aardappel) de groente een volksvoedsel was?
  • … de wortel ook onder koude omstandigheden verder blijft groeien? Het is aangeraden om te wachten met oogsten na de eerste vrieskou.
  • … ook wel pinksternakel wordt genoemd?
  • pastinaakchips zijn een ideale avondsnack: gemakkelijk om zelf te maken én enorm gezond! Hier vind je hoe je die maakt.

Ken je deze hartverwarmende soep van Sandra Bekkari al?

 

Recepten:

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)