Duinlandschap in De Panne © Getty Images

Wandelen in de duinen: 7 planten om te herkennen

Onze duinen aan de Noordzee lijken soms op een andere wereld. Er valt zoveel te ontdekken tijdens een deugddoende duinwandeling. Kun jij je wandelpartner volgende keer imponeren met de namen van deze vaak voorkomende planten?

Lamsoor

lamsoor duin
© Getty Images

Lamsoor of zeelavendel wordt ook wel eens ‘zwinneblomme’ genoemd omdat het plantje zo vaak in natuurpark Het Zwin voorkomt. De blaadjes kunnen goed tegen zoutwater, want ze zijn dik en leerachtig. Een grote misvatting is dat lamsoor eetbaar is. In werkelijkheid zijn niet de blaadjes van lamsoor, maar wel die van zeeaster eetbaar. De blaadjes van zeeaster lijken ook op oren van lammetjes, vandaar de verwarring.

Zeeaster of zulte

zeeaster duinen
© Getty Images

De blaadjes van zeeaster zijn dus wél lekker. Zie je op het etiket in de winkel ‘lamsoor’ staan, dan kun je ervan op aan dat het zeeaster is. Kun je nog een beetje volgen?

Duindoorn

© Getty Images

Duindoornbes is een van de favoriete ingrediënten van topchef Sergio Herman, zelf afkomstig uit Zeeland. De bessen smaken zuur en zijn echte vitamine C-bommetjes. Ze verschijnen uitsluitend aan de vrouwelijke struiken vanaf de vroege herfst. In de winter zie je weleens vogels raar vliegen in de buurt van de struiken. Dat komt omdat het suiker van de bessen dan wordt omgezet in alcohol en de vogels er nog steeds van smullen. Schol!

Helmgras

duinen planten
© Getty Images

Er bestaan verschillende soorten duingrassen, waarvan helmgras vast wel de bekendste is. Wist je dat de wortels van het gras tot wel acht meter diep zitten? Net zo hoog als een huis!

Zeeraket

duinen planten
© Getty Images/

Het leven op het onbeschutte strand voorbij de duinen is zelfs hard voor veel duinplanten, maar zeeraket kan er vrij en blij overleven. In de eerste duinenrij en op het strand kom je zeeraket het vaakst tegen. De bladeren lijken op die van vetplanten en hij krijgt lila, soms witte, bloemen.

Zandzegge

planten in de duinen

Een meterslange wortelstok verspreidt zich ziggezagge ziggezagge onder het strand. Om de zoveel cm groeit er een pol uit, hetgeen wij zien als zandzegge. Je moet er eens op letten: precies een stippellijn door het zand.

Zeepostelein

duinen planten
© Getty Images

De dikke vlezige blaadjes van zeepostelein nodigen uit om ze plat te knijpen. Probeer je in te houden, want anders geniet je van juni tot augustus niet van de kleine, witte bloempjes boven in de plant. Zeepostelein groeit tussen grote stenen in de buurt van de zee of zelfs op het strand. Het is ook eetbaar, lekker en zit tjokvol vitamine A en C.

Wil je nog meer leuke fauna- en flora-weetjes ontdekken? Dan raden we je Het Zeeboek van Sarah Devos aan. Interessant voor jong en oud!

Het Zeeboek van Sarah Devos via uitgeverij Manteau – € 25,99

Nog meer nieuwtjes over de zon, zee, strand:

Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content