Shutterstock

Eropuit in Gent: Vree wijs!

Door De Redactie

Toerisme-redacteur Inge weet het al lang: Gent, daar word je verliefd op. Deze charmante stad heeft het allemaal. Het is oud en hip tegelijk, eigenzinnig en relaxed. Wandel met haar mee!

Inge leidt je rond in Gent

Op de prille leeftijd van negen jaar verklaarde toerisme-redacteur Inge (51) – Oostenrijkse vader, Oost-Vlaamse moeder, opgegroeid in West-Vlaanderen – plechtig dat ze met een Gentenaar zou trouwen (dat smeuïge accent!). Na haar studies bleef ze in Gent hangen en keerde, na verschillende wereldomzwervingen, telkens weer naar de stad terug. Uit goesting en overtuiging. Als ze dan toch ergens in België moest wonen, vond ze Gent altijd weer de beste keuze. En ja hoor: ze is intussen 16 jaar samen met een rasechte Gentenaar. Toerisme-redacteur Inge: “Ga gewoon je neus achterna en sla de oude steegjes in. Dat is het mooie aan Gent: je ontdekt altijd verborgen hoekjes”

WIJK 1: Het historisch centrum


Gent stad via Libelle

In deze buurt liggen de bekende trekpleisters, zoals de imposante Sint-Baafskathedraal (écht de moeite, ook zonder compleet gerestaureerd Lam Gods) en de veelbesproken Stadshal (door Gentenaars wel eens smalend ‘de Schapenstal’ genoemd). Maar je doet gegarandeerd ook zelf ontdekkingen. Net dat is fijn aan Gent, je raakt niet snel uitgekeken op al dat moois. Een paar aanraders:

 • Graslei-Korenlei: altijd gezellig dankzij de toeristenbootjes en de terrasjes. Bij mooi weer pauzeren ook studenten en jongeren graag aan de oevers. De trapgevels van de oude huizen hier zijn verbluffend.
 • Korenmarkt: het kloppende hart van de stad met veel terrassen, van het legendarische bruine jazzcafé Damberd tot de trendy Wasbar. Er staan hier ook twee verticale kunstwerken te glimmen: een sobere gepolijste stalen balk en een glinsterende speelse broche. Stap zeker ook eens het winkelcentrum Post Plaza in het oude postgebouw binnen.
 • Dé selfiespot: vanop de Sint-Michielsbrug kun je de twee meest iconische beelden van Gent vastleggen. Vanop de brug zie je de prachtige gevels van de Gras- en Korenlei, met in de verte het Gravensteen. Draai een kwartslag in wijzerzin en je hebt de ‘drie torens‘ op één rij: de Sint-Niklaaskerk, het Belfort en de Sint-Baafskathedraal.
 • Jan Breydelstraat: dit kleine pittoreske straatje heeft veel troeven: het Designmuseum (met een opgefriste vaste collectie en enkele tijdelijke expo’s) en het Appelbrugparkje vanwaar je een mooi zicht hebt op de Leie en de Lieve. Bovendien vind je hier evengoed gezellige vintage-adresjes als een hippe cocktailbar (The Drifter) of een vernieuwend belevingsrestaurant (Cochon de Luxe).
 • Biezekapelstraat: sla naast de Sint-Baafskathedraal dit stille straatje in en laat je verrassen door de Achtersikkel: een mooi binnenplein rond een oud huis met twee opvallende torens, waar je meestal ook piano of viool hoort spelen. De muziekacademie is hier namelijk ondergebracht.

WIJK 2: Het shoppinghart


Snoepstandje via Libelle

Uiteraard kun je in Gent naar hartenlust shoppen. De grote winkelketens bevinden zich vooral in de Veldstraat en de Langemunt – volg de stroom mensen met Primark-zakken. Maar sla ook de zijstraten van de Veldstraat niet over: zowel de Hoornstraat als de Voldersstraat pakken uit met leuke winkels. Voor duurdere merken en chiquere boetieks ga je naar de Henegouwenstraat en de Brabantdam. Leuk slenteren is het altijd ook door de Koestraat en Mageleinstraat. In Onderbergen vind je vooral originele en trendy zaken.

Stadspaleizen: al shoppend stap je er snel achteloos voorbij, maar in de bekende Veldstraat liggen twee parels van stadspaleizen. Hotel D’Hane-Steenhuyze op nummer 55 is een chic 18de-eeuws minipaleis, waar ooit buitenlandse prinsen, koningen en tsaren werden ontvangen. Aan de overkant, op nummer 82, verbaast het Museum Arnold Vander Haeghen met zijn Chinese Salon en het kabinet van de Gentse schrijver Maurice Maeterlinck. Ook als je de majestueuze huizen niet wilt bezichtigen, blijven de binnenpleinen een verademing in de drukke winkelstraat.

Rondleiding in beide huizen op donderdag, vrijdag en zaterdag (14.30 u). Hotel d’Hane Steenhuyze kun je op vrijdag, zaterdag en zondag (14-18 u) ook vrij bezoeken.

WIJK 3: Patershol & Sint-Jacobs


Holy Food market via Libelle

Als je na het historische hart nog één extra buurt wilt verkennen, moet je zeker voor de straten rond Sint-Jacobs en het Patershol kiezen. Dit is Gent op zijn charmantst: zonder groot vertoon, maar met zalige slentersteegjes, levendige markten, een aanstekelijk bonte sfeer, véél lekkers en heel wat brocante- en vintagewinkels.

 • Bij Sint-Jacobs: elke vrijdag-, zaterdag- en zondagvoormiddag kun je rond de Sint-Jacobskerk naar de bekende brocantemarkt. Het plein is samen met de Vlasmarkt ook het kloppende hart van de Gentse Feesten: een paar jaar geleden werd een deel ervan zelfs omgedoopt tot Walter De Buckplein, naar de volkszanger en artiest die het feestgebeuren in 1969 nieuw leven inblies.
 • Manneke Pis: jawel, ook Gent heeft zijn ‘Manneke Pis’, boven de inkom van het huis aan de Kraanlei 17. Iets minder expliciet dan zijn Brusselse maatje, maar een paar jaar geleden kreeg hij wel het gezelschap van twee plassende meisjes: Luna en Lena.
 • Oudburg: misschien wel de bontste straat van Gent met z’n exotische eethuisjes (Turks, Japans, Indisch, Italiaans), trendy bars en winkels van jonge designers.
 • Patershol: geef vooral toe aan je drang om de steegjes op de Kraanlei en Oudburg in te slaan. In dit kleine middeleeuwse doolhof liggen een paar prima eethuisjes en cafés. Je bent hier even in een andere wereld….

WIJK 4: Gravensteen – Prinsenhof – Oud Begijnhof


Gravensteen via Libelle

In de schaduw van het Gravensteen kun je het drukke stadsgewoel helemaal ontvluchten. Van aan de rustige Burgstraat tot het begin van de Begijnengracht slenter je langs een bonte mix van oude handelszaken, vintage meubelwinkels, hippe bars, restaurantjes en vrolijke klerenboetieks. Om dan in de Provenierstraat en de Begijnhofdries plots in het Oude Begijnhof Sint-Elisabeth te belanden. Vlakbij, aan de overkant van de Rabostraat, dwaal je in alle rust verder door het Prinsenhof met Hof ter Walle, het geboortehuis van Keizer Karel. Via de Sint-Antonius- en Lievekaai bereik je langzaam weer de bruisende stad. Ook leuk als je van steegjes, bruggen, hofjes, pleinen en oude doorsteken houdt.

 • Gravensteen: zelfs zonder kinderhart dat van ridders of prinsessen houdt, is de forse burcht een bezoek waard. Je ontdekt er in verschillende vertrekken het duistere, harde leven van de 12de eeuw. Opmerkelijk – en akelig – is de collectie oude foltertuigen. Vanop het kasteel heb je een mooi uitzicht over de stad.
 • Brug der Keizerlijke Geneugten: de opvallende voetgangersbrug over de Lieve aan de Sint-Antoniuskaai is een initiatief uit 2000 van de Gentse volkszanger Walter De Buck. De zuilen aan beide kanten van de brug tonen legendes rond Keizer Karel en kregen als bijnaam ‘crèmebollen’, omdat de pilaren op ijshoorntjes zouden lijken.

WIJK 5 Portus Ganda & Sint-Baafsabdij

Portus Ganda via Shutterstock

Op zonnige dagen kun je rond Portus Ganda, de jachthaven midden in de stad, een heerlijke vakantiesfeer opsnuiven. Vanop de loopsteiger op de Nieuwbrugkaai bewonder je de glimmende jachten en meer bescheiden bootjes. Op het grasveld van het Veermanplein, voor het fraai gerenoveerde art-decozwembad Van Eyck (het oudste zwembad van België!), liggen studenten te blokken, eten werknemers uit de buurt hun lunch of lummelt al wie daar tijd voor heeft hier wat rond. De buurt is nog niet helemaal af, er wordt nog verdergewerkt aan het blootleggen van de Nederschelde. Maar nu al is de sfeer er zalig.

Als je de Van Eyckbrug (met z’n fijne rustbanken) oversteekt, kom je uit op de oudste muren van Gent: de ruïnes van de Sint-Baafsabdij, gesticht in de 7de eeuw, al dateren de oudste overblijfselen die je vandaag ziet uit de 10de eeuw. Heesters en haagbeuken staan op de plaats van de verdwenen kerk.
De prachtige tuin binnen de ruïnes is open van april tot oktober op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

Van het station naar het centrum

De kortste weg van het station Gent-Sint-Pieters (waar de meeste treinen aankomen) naar het centrum is met tram 1 (rode lijn) richting Evergem (of Wondelgem): afstappen aan de Korenmarkt. Je kunt natuurlijk ook een halfuurtje stappen naar het centrum. Of… een tussenstop maken in één van deze musea:

 • STAM: het hypermoderne Stadsmuseum laat je kennismaken met Gent vanaf de middeleeuwen, met oude museumstukken en moderne multimedia. Je kunt hier zelfs over een immense luchtfoto van Gent wandelen. Let ook op het gebouw zelf: een geslaagde combinatie van 21ste-eeuwse architectuur naast eeuwenoude abdij- en kloostermuren.
 • S.M.A.K.: het Stedelijke Museum voor Actuele Kunst in het Citadelpark is het geesteskind van de eigenzinnige kunstkenner Jan Hoet. Je ziet hier moderne en hedendaagse kunst van de bovenste plank, van Belgische en internationale artiesten. Altijd een aanrader!
 • Sint-Pietersabdij: achter de oude muren, gangen en gaanderijen van deze abdij in de studentenbuurt ligt een verrassende abdijtuin met lavendel, fruitbomen en een wijngaard. Je kunt je in de geschiedenis van de abdij verdiepen of een actuele expo bezoeken. Vanaf 18 mei loopt er een tentoonstelling met foto’s van de ‘Korda’, de man achter de legendarische foto van guerillaleider Che Guevara.

Nog meer steden ontdekken

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content