Vaginale droogheid: dankzij deze tips maak je er komaf mee

Advertorial

Vaginale droogheid is een ongemak dat vaker voorkomt dan je denkt. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft er last van. Het is dus helemaal niet iets om je over te schamen. Het goede nieuws? Er bestaan verschillende oplossingen voor!

Wat is vaginale droogheid?

Bij vaginale droogheid maakt de vagina te weinig vocht aan. Dat kan leiden tot irritaties, jeuk en een branderig gevoel. Voornamelijk tijdens het vrijen, maar ook tijdens het fietsen, wandelen en plassen kunnen deze vervelende symptomen optreden.

De oorzaken

Vaak wordt vaginale droogheid geassocieerd met de menopauze, maar het komt veel vaker voor dan je denkt. Maar liefst 1 op de 5 vrouwen heeft er last van. Vaginale droogte is veelal te wijten aan de daling van het hormoon oestrogeen in een vrouwenlichaam. Dit gebeurt typisch in de menopauze, tijdens borstvoeding of als bijwerking van bepaalde medicatie, maar ook diabetes, stress, een ongezonde levensstijl of de vagina wassen met zeep zijn bekende oorzaken.

Praat erover met je partner

Bij seksuele opwinding maakt je lichaam meer vocht aan. Dan fungeert het vocht als een ‘natuurlijk glijmiddel’. Als je pijn ervaart tijdens het vrijen door een te droge vagina, zorgt dit ervoor dat je zin in seks (je libido) afneemt. Maar juist je libido maakt dat de vagina goed vochtig raakt. Zo beland je snel in een vicieuze cirkel, waardoor je misschien zelfs liever geen seks meer hebt.

Praat daarom met je partner over je seksuele verlangens. Neem zeker voldoende tijd voor het voorspel en zoek naast penetratie ook andere manieren om van elkaar te genieten.

Oplossingen en behandelingen

Als vaginale droogte je dagelijks leven of seksleven hindert, bespreek je dit best met je gynaecoloog. Die kan nagaan of het komt door een dalend oestrogeenniveau of dat er misschien een andere oorzaak aan de basis van dit intieme ongemak ligt. De behandeling van vaginale droogte zal afhangen van de oorzaak van dit symptoom. Is het bijvoorbeeld te wijten aan bepaalde medicatie of een ongezonde levensstijl, dan zal de dokter eerst adviseren om hier verandering in te brengen.

Andere basistips zijn om je vagina nooit te wassen met zeep en ook zeker niet in te smeren met geparfumeerde lotions. Dat verstoort de natuurlijke werking van de vagina. Zorg daarom voor voor een aangepaste intieme hygiëne met water of eventueel een mild product dat de vulvovaginale flora respecteert. Was de vagina ook nooit binnenin. Dit kan de droogheid nog erger maken.

Mucogyne®

Blijf je last houden van vaginale droogheid? Een doeltreffende en niet-ingrijpende oplossing is Mucogyne®. Dit is een niet-hormonale intieme gel op basis van hyaluronzuur, een zuur dat natuurlijk aanwezig is in ons lichaam, die het vulvovaginale slijmvlies hydrateert, herstelt en bevochtigt.

De doeltreffendheid van Mucogyne® is klinisch bewezen. Het product bevat bovendien geen hormonen of parfum én is geschikt voor gebruik met condooms. Mucogyne® is een medisch hulpmiddel en verkrijgbaar bij je apotheek.

Meer info vind je hier.