
Goeie vraag: kan een waterproof zonnecrème écht tegen water?
Smeren, en zwemmen maar! Want met een waterproof zonnecrème kun je zorgeloos een duik nemen en nadien opnieuw de zon in. Toch?
Waterproof vs. waterbestendig
Hoewel we in de volksmond nog wel spreken van een waterproof zonnecrème, vind je die claim niet meer terug op verpakkingen in de winkel. De term ‘waterproof’ wordt als misleidend beschouwd en mag in Europa niet meer gebruikt worden. Geen enkele zonnecrème is immers waterproof: de werking van zonnefilters neemt altijd af na contact met water.
Wél vind je nog de claims ‘waterbestendig’ en ‘zeer waterbestendig’ terug. De fabrikant voegt dan ingrediënten toe die ervoor zorgen dat je zonnecrème minder beschadigd wordt bij contact met water.
Toch neemt water nog steeds een groot deel van de bescherming weg, en ook als je je afdroogt, wrijf je met je handdoek zonnecrème weg. Zwemmers, sporters en mensen die van zichzelf weten dat ze niet zo grondig smeren, kunnen dus kiezen voor een waterbestendig zonneproduct. Maar smeer ook dan nog steeds opnieuw na langdurig contact met water of intensief zweten.
Help, toch verbrand!
Waterproof – of beter: waterbestendige – zonnecrème gesmeerd en tóch verbrand na een dagje op en rond het water? Dan is het allereerst belangrijk om eerst de warmte uit je huid te halen. Dat kan met een lauw kompres, douche of bad. Smeer nadien een bodylotion om je huid te kalmeren en de huidbarrière te herstellen. Gebruik liever geen vette crème, want die houdt de warmte net vast. Ook aftersun is niet altijd geschikt. Die bevat vaak parfum of irriterende ‘verkoelende’ stoffen zoals munt.
Best is om te kiezen voor een neutrale parfumvrije, hydraterende lichaamscrème op waterbasis (‘aqua’ staat dan als eerste in de ingrediëntenlijst). Kalmerende stoffen zoals zoethoutwortelextract, betaglucaan of aloë vera zijn een plus.
Meer over de zon:
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!
zo