Hoeveel zonnecrème moet je smeren om volledig beschermd te zijn?

Hoeveel zonnecrème moet je smeren om volledig beschermd te zijn?
Getty Images

De zomer, de zon en een tube zonnecrème zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is belangrijk om een ruime hoeveelheid aan te brengen om je huid te beschermen, maar hoeveel is dat nu precies?

Rijkelijk smeren

Voldoende zonnecrème gebruiken is belangrijk om je huid te beschermen tegen schadelijke uv-stralen, om zo vroegtijdige huidveroudering en huidkanker te vermijden. Dermatologen raden dan ook aan om gemiddeld twee milligram per vierkante centimeter te smeren om aan de beschermingsfactor te komen die op de verpakking staat. Smeer je minder, dan ben je minder goed beschermd (en wordt factor 50 bijvoorbeeld factor 20).

Concreet betekent dit…

  • Een halve theelepel zonnecrème voor je gezicht
  • Vier eetlepels voor je armen en benen
  • Twee eetlepels voor je buik en rug

En dat elke twee à drie uur, of na het zwemmen en zweten. Het is dus niet zo vreemd dat verschillende onderzoeken uitwijzen dat we eigenlijk allemaal te weinig smeren. Als je alles optelt, zou je tijdens een hele dag op het strand een volledig flesje zonnecrème moeten opgebruiken. Afhankelijk van hoe groot je bent en hoeveel oppervlakte huid je hebt, kan dat meer of minder zijn.

Verstandig in (en uit) de zon

Van de zon genieten op een verantwoorde manier betekent niet alleen smeren, maar ook regelmatig de schaduw opzoeken. En ook daar smeer je je trouwens best in: bomen, parasols of zonneschermen laten nog vrij veel uv-stralen door en afhankelijk van de ondergrond worden de zonnestralen weerkaatst. Gras is relatief veilig, maar zand reflecteert tot 80 procent van de stralen. Dat is de reden waarom je op het strand en aan het water zo snel (en hard) kunt verbranden.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)