Shutterstock

Heb je echt aftersun nodig of werkt bodylotion even goed?

Door Jolien Thieleman

Verbrand na een dagje strand? Een flinke laag aftersun smeren lijkt de beste optie om je huid af te koelen en te hydrateren. Of werkt bodylotion even goed?

Verkoeling na de zon

Smeren na zonverbranding is geen overbodige luxe. Het is belangrijk om je huid te kalmeren en voeden, om uitdroging tegen te gaan en de barrièrefunctie van je huid weer te herstellen.

Of je daarbij voor een aftersun of een bodylotion kiest, hangt puur af van de ingrediëntenlijst van het product. Een aftersun is dikwijls iets luchtiger van textuur en bevat verkoelende stofjes die aangenaam aanvoelen op je huid. Kies wel voor een product zonder synthetisch parfum, irriterende stoffen als menthol of een hoge concentratie alcohol, aangezien een verbrande huid extra gevoelig is voor dit soort irriterende ingrediënten.

Werkzame stoffen

Kies bij voorkeur voor een product op waterbasis. Daarbij staat ‘aqua’ als een van de eersten op de ingrediëntenlijst. Heel vette producten houden de warmte vast in je huid en daar wil je uiteraard zo snel mogelijk vanaf.

Kijk bovendien of er andere werkzame ingrediënten inzitten die je huid goed doen, zoals glycerine en hyaluronzuur (hydraterend), niacinamide (herstellend), panthenol, zoethoutwortel, bètaglucaan (kalmerend) en antioxidanten. Ze brengen het ontstekingsproces tot rust en gaan de vorming van vrije radicalen tegen.

Wat na verbranding?

Wie z’n huid verbrandt, moet helaas op de blaren zitten. Dit kun je doen na zonnebrand:

  • Koel je huid af. Dat doe je best niet met ijs, maar wel met een lauw bad, een lauwe douche of lauwe kompressen op je huid.
  • Dep je huid droog in plaats van te wrijven.
  • Smeer daarna regelmatig een hydraterend laagje crème of aftersun.
  • Vermijd de zon, ook als je zonnecrème hebt gesmeerd of een T-shirt draagt. Een laagje stof beschermt nauwelijks.
  • Drink voldoende water om het vochtpeil van je huid aan te vullen.
  • Blijf van je verbrande huid of blaren af om ontstekingen en littekens te voorkomen.

Aftersun in je winkelmandje

Bariésun Repair Balm

Bariésun Repair Balm

Bariésun Repair Balm

€ 10,44 bij PharmaMarket  –  Uriage

Shop het hier.

After-Sun Sensitive Relief Gel-Crème

After-Sun Sensitive Relief Gel-Crème

After-Sun Sensitive Relief Gel-Crème

€ 12,29 bij Multipharma  –  Eucerin

Shop het hier.

Photoderm After-Sun

Photoderm After-Sun

Photoderm After-Sun

€ 20,24 bij Farmaline  –  Bioderma

Shop het hier.

Natural After-Sun

Natural After-Sun

Natural After-Sun

€ 14,90  –  Odyskin

Shop het hier.

Smeren, smeren, smeren

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Om te vermijden dat je je huid verbrandt, is het heel belangrijk om regelmatig de schaduw op te zoeken en rijkelijk te smeren met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Dat doe je best elke twee uur, of vlak na het zwemmen en zweten. In dit artikel lees je alles over zonbescherming.

Bron: Dr. Jetske Ultee

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content