Heb je echt aftersun nodig of werkt bodylotion even goed?

Heb je echt aftersun nodig of werkt bodylotion even goed?
Shutterstock

De zomerzon kan je sneller dan verwacht te pakken krijgen. De UV-stralen bereiken je huid en kunnen schade veroorzaken, met een rood, verbrand velletje als gevolg. Een flinke laag aftersun smeren lijkt de beste optie om je huid af te koelen te hydrateren – of werkt bodylotion even goed?

Verkoeling na de zon

Smeren na zonverbranding is geen overbodige luxe. Het is belangrijk om je huid te kalmeren en voeden, om uitdroging tegen te gaan en de barrièrefunctie van je huid weer te herstellen.

Of je daarbij voor een aftersun of een bodylotion kiest, hangt puur af van de ingrediëntenlijst van het product. Een aftersun is dikwijls iets luchtiger van textuur en bevat verkoelende stofjes die aangenaam aanvoelen op je huid, maar dan kies je wel best voor een product zonder (synthetisch) parfum, irriterende stoffen als menthol of een hoge concentratie alcohol. Een verbrande huid is namelijk extra gevoelig voor dit soort beschadigende stoffen.

Werkzame stoffen

Kies bij voorkeur voor een product op waterbasis. Daarbij staat ‘aqua’ als eerste op de ingrediëntenlijst. Heel vette producten houden de warmte vast in je huid en daar wil je uiteraard zo snel mogelijk vanaf.

Kijk bovendien of er andere werkzame ingrediënten inzitten die je huid goed doen, zoals glycerine en hyaluronzuur (hydraterend), niacinamide (herstellend), pathenol, zoethoutwortel, bètaglucaan (kalmerend) en antioxidanten. Ze brengen het ontstekingsproces tot rust en gaan de vorming van vrije radicalen tegen.

Wat na verbranding?

Wie z’n huid verbrandt, moet helaas op de blaren zitten. Dít kun je doen na zonnebrand:

  • Koel je huid af. Dat doe je best niet met ijs, maar wel met een lauw bad, een lauwe douche of lauwe kompressen op je huid. Kompressen met afgekoelde groene thee zijn een goed idee, aangezien groene thee kalmeert en veel antioxidanten bevat.
  • Dep je huid droog in plaats van te wrijven.
  • Smeer daarna regelmatig een hydraterend laagje crème of aftersun.
  • Vermijd de zon, ook als je een dikke laag zonnecrème hebt gesmeerd of een T-shirt draagt. Dat beschermt nauwelijks.
  • Drink voldoende water om het vochtpeil van je huid aan te vullen.
  • Blijf van je verbrande huid of blaren af om ontstekingen en littekens te voorkomen.

3x verkoelende aftersuns

1 Posthelios Aftersun

La Roche-Posay, € 24,50 € 15,96 bij de (online) apotheek.

2 De-Stress & Repair Lotion

Babor, € 29.

3 Water Soul Aloe Gel

Comfort Zone, € 23,30 bij Shopjemooi.

Smeren, smeren, smeren

Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Om te vermijden dat je je huid verbrandt, is het heel belangrijk om regelmatig de schaduw op te zoeken en rijkelijk te smeren met een zonnecrème met een hoge beschermingsfactor. Dat doe je best elke twee uur, of vlak na het zwemmen en zweten. In dit artikel lees je alles over zonnebescherming!

Bron: Dr. Jetske Ultee

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)