© JBC, CKS

Week van de Belgische Mode: 7x collecties met bekende gezichten

Door Jolien Thieleman

België is rijk aan getalenteerde designers die telkens weer prachtige stuks aanbieden. Daar horen dit najaar ook bekende gezichten als Evy Gruyaert, An Lemmens en Kim Van Oncen bij: ze staken de creatieve handen uit de mouwen om mee nieuwe, 100% Belgische collecties te ontwerpen.

1. Evy Gruyaert x JBC

Het leven kan soms stressvol zijn en wat extra rust en comfort is dan meer dan welkom. Daarom ontwierp Evy Gruyaert speciaal voor JBC een collectie vol vrolijke vibes voor vrouwen en kinderen, met comfortabele en matchende items om in te bewegen en te cocoonen. “Een gezonde geest in een gezond lichaam, ontspannen, creatieve we-time met het gezin hebben en proberen te focussen op de fijne dingen in het leven… Daar staat deze cosy kleurrijke collectie voor binnen- en buitenshuis voor”, klinkt het.

Belgische collecties

Sweater, Evy Gruyaert x JBC, € 39,95

2. Kim van Oncen x JBC

Na een aantal succesvolle collecties brengt Kim Van Oncen ook dit najaar haar eigen lijn uit bij JBC. Het werd een veelzijdige collectie vol stuks voor vrouwen met pit, met krachtige kleuren, rijke stoffen en sterke silhouetten. De lijn bevat een waaier van items, van een stijlvol pak tot een stoere jeansblazer en een elegante sweaterjurk.

Belgische collecties

Wollen trui, Kim Van Oncen x JBC, € 59,95

3. An Lemmens x LolaLiza

Voor de vierde keer sloegen An Lemmens en LolaLiza de handen in elkaar voor een najaarscollectie waarin gezelligheid, comfort en vrolijkheid centraal staan. De lijn bestaat uit stuks voor zowel een modieuze Indian summer als een strenge winter, zoals een gezellige midi trui-jurk, een comfortabel broekpak en een donzige jas.

“Opnieuw voor een glamoureuze feestcollectie gaan, had een logische keuze geweest. Maar ik wilde mezelf uitdagen en een ander deel van mijn persoonlijkheid in de kledinglijn laten weerspiegelen. De herfst wordt als seizoen vaak vergeten, terwijl het ons zoveel moois biedt: met al hun schakeringen staan de bomen in vuur en vlam. Die kleurenpracht is onze grootste inspiratiebron geweest voor de collectie”, vertelt An.

An Lemmens x LolaLiza, vanaf 27 oktober verkrijgbaar bij geselecteerde LolaLiza-filialen en online

4. Astrid Coppens x ZEB

Astrid Coppens is niet aan haar proefstuk toe. Al jaren ontwerpt ze collecties voor ZEB onder haar Astrid Black Label, een lijn die telkens elegante en eigentijdse stuks bevat die volledig on trend zijn. Dit najaar liet ze zich inspireren door het bos en de natuur. “Groen is dé grootste trendkleur van het jaar, dus moest ik het gewoon in mijn collectie verwerken. Nature-infused prints zijn ook nog steeds een big hit, dus was de keuze heel snel gemaakt”, klinkt het.

Lange jurk, Astrid Black Label bij ZEB, € 99,99

5. Tourist LeMC x ZEB

Tourist LeMC is een van de populairste artiesten in de Vlaamse hiphopscene. Samen met ZEB lanceert hij een stoere streetwear-collectie bestaande uit sweats, T-shirts en broeken met opvallende naden, zakken of quotes en bekende lyrics uit zijn songs, zoals ‘Tot hiertoe alles goe’, ‘En Route’ en ‘Paradeur’. Alle stuks bestaan uit gerecycleerde of organische stoffen.

“Het geruit tracksuit is echt mijn lievelings“, vertelt hij. “Ik kan die combinatie aandoen om te chillen maar ook om te dragen tijdens een optreden. Ik wilde vooral een collectie maken waar iedereen zich goed in voelt en die tegelijk ook betaalbaar is. Volgens mij is dat zeker gelukt.”

Belgische collectiesSweater (€ 59,99) en joggingbroek (€ 69,99), Tourist LeMC bij ZEB

6. Loredana Falone x CKS

Na het succes van haar eerste lijn bij CKS lanceert Loredana Falone een tweede: een najaarscollectie met zachte knits, organische vormen en een hint naar de jaren ’70. Samen met de patronenontwerpster bij CKS boog ik me over de prints. Organische vormen en kleuren uit de natuur zoals algen, mossen en grassen zijn trendy dit najaar en waren onze inspiratiebron. Ikzelf ben verzot op de retrovibe uit de seventies. Die twee hebben we dan mooi gecombineerd”, verklaart Loredana.

Bijzonder in de collectie zijn de vijf genderneutrale stuks die voor iedereen toegankelijk zijn: blazer, hemd, T-shirt, hoodie en de cardigan. Met deze items brengt Loredana een ode aan haar geliefde Matteo Simoni en de stuks die ze nu en dan uit zijn kleerkast steelt.

Midi-jurk, Loredana Falone x CKS, € 129,99

7. Lauren Versnick x Diamanti Per Tutti

Een collectie van vorig jaar die het vermelden nog steeds waard is: de juwelenlijn van Lauren Versnick bij Diamanti Per Tutti. LAUVE – een samenvoeging van Lauren en Love  is bedoeld om alle vrouwen te inspireren. Elk stuk hint op speelse wijze naar naar de vleugels en klauwen van een feniks, die symbool staat voor het omarmen van nieuw gevonden kracht en moed.

“Juwelen hebben voor mij vaak een emotionele betekenis. Het liefst van al doe ik ze allemaal tegelijkertijd aan, maar het geheim schuilt zich in het combineren van fijne, tijdloze stuks en ware ‘statement pieces’. Daarom heb ik ook gekozen voor een mix van grote en kleine juwelen in mijn collectie”, legt Lauren uit.

Moenie Ring | DPT Europe

Moenie ring, Lauren Versnick x Diamanti Per Tutti, € 230

Ook dit is Belgisch:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content