Zijdezachte oksels: 5 tips om ze glad en verzorgd te houden

Zijdezachte oksels: 5 tips om ze glad en verzorgd te houden
Getty Images

Als de zon hoog aan de hemel staat, komen ook je favoriete mouwloze topjes en jurkjes uit de kast. Schaam je niet om je armen in de lucht te gooien, want met dit stappenplan worden je oksels zijdezacht!

1. Scrubben

Vooraleer je je oksels onthaart, is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Gebruik een milde scrub die vastzittende haartjes losmaakt, dode huidcellen verwijdert en je huid lekker zacht maakt. Maak je oksels nat en masseer een nootje scrub zachtjes in, met ronddraaiende bewegingen. Deze stap sla je best niet over, aangezien je zo ingegroeide haartjes en scheerbultjes vermijdt.

2. Oksels ontharen

Na het scrubben kun je je oksels ontharen. Dat kan op heel wat verschillende manieren:

 • Scheren: de meest gebruikte ontharingsmethode, waarbij je met een mesje of apparaat en wat scheerschuim de zichtbare haartjes weghaalt. Je oksels blijven glad voor 1 tot 2 dagen, tot de stoppeltjes teruggroeien. Let op: vervang je scheermesje regelmatig, want een bot mesje veroorzaakt sneetjes of ingegroeide haren.
 • Ontharingscrème of -spray: een speciaal product waarbij je de haren na de inwerkingstijd van je huid kunt schrapen. Net als bij scheren haal je enkel de zichtbare haartjes weg: de haarwortel blijft intact, waardoor je voor 1 tot 2 dagen van een zacht resultaat kunt genieten.
 • Harsen of waxen: hierbij wordt de haarwortel volledig uit de huid verwijderd, wat ervoor zorgt dat de haartjes 3 tot 8 weken wegblijven. Deze methode is niet volledig pijnloos: een kleverige strip wordt op je oksels gelegd en er in één snelle beweging afgetrokken.
 • Body sugaring: een scrub en ontharing in één. Deze methode gebeurt met suikerhars, een waxpasta die op lichaamstemperatuur wordt aangebracht op de huid. De haartjes worden met de wortel verwijderd, waardoor het resultaat ook zo’n 3 tot 8 weken blijft.
 • Epileren: gebeurt vaak met een apparaat, dat de haartjes vastpakt en met de wortel uit de huid trekt. Het duurt gemiddeld zo’n 3 à 4 weken voordat de haartjes weer zichtbaar worden.
 • Laserontharen: hierbij wordt ongewenste haargroei met een laserstraal behandeld. Het haarzakje wordt vernietigd, waardoor het geen nieuwe haren meer kan aanmaken. Meer over laserontharing lees je in dit artikel.
 • IPL-ontharing: met IPL, of Intense Pulse Light, worden de haarworteltjes op inactief gezet met lichtpulsen. Hierdoor vallen de haartjes vanzelf uit en groeien ze minder snel terug. Bij deze methode kun je rekenen op een langdurig, zacht resultaat. Hier vergelijkt beautyredactrice Jolien een laser- met een IPL-ontharing.

PS Wil je zo goed mogelijk en voorbereid aan het ontharen beginnen? Neem dan zeker even deze 9 veelgemaakte fouten door!

3. Hydrateren

oksels
Shutterstock

Voelen je oksels na het ontharen nogal droog aan? Hydrateer ze dan eventueel met een vochtinbrengende bodylotion die heel goed intrekt. Kies bij voorkeur voor een product zonder al te veel parfum, om irritatie te voorkomen. Hierna kun je een deodorant of anti-transpirant gebruiken, of een verkleurde okselhuid aanpakken.

4. Verkleurde huid

Heel wat vrouwen hebben last van verkleurde huid aan hun oksels. Op zich niets om je over te schamen, maar logisch dat je hier misschien vanaf wilt. Een verkleurde huid aan de oksel kan verschillende oorzaken hebben:

 1. Je huid maakt op die plek meer pigment aan. Als je scheert, beschadig je je huid een beetje. Als reactie kan je huid op die plek een beetje dikker worden. En een dikkere huid is vaak wat donkerder.
 2. Als je een bleke huid hebt en je okselhaartjes aan de donkere kant zijn, kun je ze soms zien zitten onder de huidoppervlakte. De oplossing hiervoor is stoppen met scheren en overgaan op waxen. Hiermee trek je de haartjes volledig uit.
 3. Verkleurde vlekken onder de oksel kunnen ook worden veroorzaakt door dode huidcellen. Scrub daarom altijd om ze te verwijderen.
 4. Deodorant kan ingrediënten bevatten die een reactie kunnen geven op de huid, waardoor ze kan verkleuren. Ga daarom op zoek naar een deodorant zonder parfum of al te veel chemische middeltjes. Er bestaan gelukkig al heel wat natuurlijke varianten die je oksels fris houden.
 5. De medische aandoening acanthosis nigricans zorgt voor lichtbruine tot zwarte vlekjes in de nek, oksels en lies. En die zie je op een bleke huid. Het probleem wordt meestal gelinkt aan insuline of aan een klieraandoening. Denk je hier last van te hebben? Dan is het slim om even naar de dokter of dermatoloog te gaan.
 6. Hyperpigmentatie, of pigmentvlekken, wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine. Dit komt weinig voor op de oksels (aangezien deze plek weinig zonlicht ziet), dus dit is een minder waarschijnlijke oorzaak.

Tip! Heel wat vrouwen zweren bij citroensap om verkleurde vlekken zo goed als weg te krijgen. Hoe pak je het aan?

 1. Meng het sap van een verse citroen met fijne suiker en masseer het een minuutje in op de oksel.
 2. Ga zachtjes te werk om je huid niet te beschadigen. De suiker zorgt voor een scrubeffect en citroen is een natuurlijk bleekmiddel.
 3. Doe dit zo’n twee keer per week, tot de verkleurde vlekken afnemen.

Het proberen waard, maar let op: doe dit zeker niet als je je net onthaard hebt. Anders kan je huid irritatie vertonen.

5. De juiste deodorant

Een deodorant of anti-transpirant is voor velen onmisbaar om fris te ruiken én zich fris te voelen, maar kijk toch ook maar even naar het etiket. Want wist je dat zo’n 70% van de vrouwen een gevoelige okselhuid heeft? Vocht, wrijving van kleren en agressieve deodorants kunnen immers vervelende rode bobbeltjes en jeuk veroorzaken.

Kies daarom voor een product zonder schadelijke of irriterende stoffen. Waar je allemaal op kunt letten, lees je hier.

Nog een aantal tips:

 • Gebruik je deodorant ‘s avonds voor je gaat slapen. De werkzame stoffen doen beter hun werk als je lichaam minder actief is. Zelfs als je ‘s ochtends je oksels wast, zal water de werking van de deodorant niet stoppen.
 • Breng je deodorant altijd aan op droge oksels. Als je huid nat is, kan de deodorant niet goed opgenomen worden en zullen zweetgeurtjes blijven hangen.
 • En tot slot: laat je deo even opdrogen vooraleer je je aankleedt. Zo vermijd je gele kringen op je kledij.

Meer moois in de zomer:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)