Zijdezachte oksels: 5 tips om ze glad en verzorgd te houden

Zijdezachte oksels: 5 tips om ze glad en verzorgd te houden
Getty Images

Als de zon hoog aan de hemel staat, komen ook die mooie mouwloze topjes en jurkjes uit de kast. Gooi je armen in de lucht, want met dit stappenplan worden je oksels zijdezacht!

1. Scrubben

Vooraleer je je oksels onthaart, is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Gebruik een milde scrub die vastzittende haartjes losmaakt, dode huidcellen verwijdert en je huid lekker zacht maakt. Maak je oksels nat en masseer een nootje scrub zachtjes in met ronddraaiende bewegingen. Deze stap sla je best niet over, aangezien je zo ingegroeide haartjes en scheerbultjes vermijdt.

2. Oksels ontharen

Na het scrubben is het tijd om te ontharen. Dat kan op verschillende manieren:

 • Scheren: de meest gebruikte ontharingsmethode, waarbij je met een mesje of apparaat en wat scheerschuim de zichtbare haartjes weghaalt. Je oksels blijven glad voor 1 tot 2 dagen, tot de stoppeltjes teruggroeien. Let op: vervang je scheermesje regelmatig, want een bot mesje veroorzaakt sneetjes of ingegroeide haren.
 • Ontharingscrème of -spray: een speciaal product waarbij je de haren na de inwerkingstijd van je huid kunt schrapen. Net als bij scheren haal je enkel de zichtbare haartjes weg: de haarwortel blijft intact, waardoor je voor 1 tot 2 dagen van een zacht resultaat kunt genieten.
 • Harsen of waxen: hierbij wordt de haarwortel volledig uit de huid verwijderd, wat ervoor zorgt dat de haartjes 3 tot 8 weken wegblijven. Deze methode is niet volledig pijnloos: een kleverige strip wordt op je oksels geplakt en er in één snelle beweging afgetrokken.
 • Body sugaring: een scrub en ontharing in één. Deze methode gebeurt met suikerhars, een waxpasta die op lichaamstemperatuur wordt aangebracht op de huid. De haartjes worden met de wortel verwijderd, waardoor het resultaat zo’n 3 tot 8 weken blijft.
 • Epileren: gebeurt vaak met een apparaat dat de haartjes vastpakt en met de wortel uit de huid trekt. Het duurt gemiddeld zo’n 3 à 4 weken vooraleer de haartjes weer zichtbaar worden.
 • Laserontharen: hierbij wordt ongewenste haargroei met een laserstraal behandeld. Het haarzakje wordt vernietigd, waardoor het geen nieuwe haren meer kan aanmaken. Meer over laserontharing lees je in dit artikel.
 • IPL-ontharing: met IPL, of Intense Pulse Light, worden de haarworteltjes op inactief gezet met lichtpulsen. Hierdoor vallen de haartjes vanzelf uit en groeien ze minder snel terug. Bij deze methode kun je rekenen op een langdurig, zacht resultaat. Hier vergelijkt beautyredactrice Jolien een laser- met een IPL-ontharing.

PS Wil je zo goed mogelijk en voorbereid aan het ontharen beginnen? Neem dan zeker even deze 9 veelgemaakte fouten door!

3. Hydrateren

oksels
Shutterstock

Voelen je oksels na het ontharen nogal droog aan? Hydrateer ze dan eventueel met een vochtinbrengende bodylotion die volledig intrekt. Kies bij voorkeur voor een parfumvrije variant om irritatie te voorkomen.

4. Verkleurde huid

Last van een verkleurde huid aan je oksels? Die verkleuring kan verschillende oorzaken hebben:

 1. Je huid maakt meer pigment aan. Als je scheert, beschadig je je huid een beetje. Als reactie kan je huid op die plek een beetje dikker worden. En een dikkere huid is vaak wat donkerder.
 2. Als je een bleke huid hebt en je okselhaartjes aan de donkere kant zijn, kun je ze soms zien zitten onder de huidoppervlakte. De oplossing hiervoor is stoppen met scheren en overgaan op waxen. Hiermee trek je de haartjes volledig uit.
 3. Verkleurde vlekken onder de oksel kunnen ook worden veroorzaakt door dode huidcellen. Scrub om ze te verwijderen.
 4. Deodorant kan ingrediënten bevatten die een reactie kunnen geven op de huid, waardoor ze kan verkleuren. Ga daarom op zoek naar een deodorant zonder parfum of al te veel chemische middeltjes. Er bestaan gelukkig al heel wat natuurlijke varianten die je oksels fris houden.
 5. De medische aandoening acanthosis nigricans zorgt voor lichtbruine tot zwarte vlekjes in de nek, oksels en lies – en die zie je op een bleke huid. Het probleem wordt meestal gelinkt aan insuline of een klieraandoening. Denk je hier last van te hebben? Dan is het verstandig om even naar de dokter of dermatoloog te gaan.
 6. Hyperpigmentatie, of pigmentvlekken, wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine. Dit komt weinig voor op de oksels (aangezien deze plek weinig zonlicht ziet), dus dit is een minder waarschijnlijke oorzaak.

5. De juiste deodorant

Een deodorant of anti-transpirant is voor velen onmisbaar in de zomer, maar kijk toch ook maar even naar het etiket. Zo’n 70% van de vrouwen heeft een gevoelige okselhuid, waarbij vocht, wrijving van kleren en agressieve deodorants vervelende rode bobbeltjes en jeuk kan veroorzaken.

Kies daarom voor een product zonder schadelijke of irriterende stoffen. Waar je allemaal op kunt letten, lees je hier.

Nog een aantal tips:

 • Gebruik je deodorant ‘s avonds voor je gaat slapen. De werkzame stoffen doen beter hun werk als je lichaam minder actief is. Zelfs als je ‘s ochtends je oksels wast, zal water de werking van de deodorant niet stoppen.
 • Breng je deodorant altijd aan op droge oksels. Als je huid nat is, kan de deodorant niet goed opgenomen worden en zullen zweetgeurtjes blijven hangen.
 • En tot slot: laat je deo even opdrogen vooraleer je je aankleedt. Zo vermijd je gele kringen op je kledij.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)