Zijdezachte oksels in 5 stappen

Zijdezachte oksels in 5 stappen
via Shutterstock

Als het zonniger wordt en de temperaturen stijgen, komen ook de mouwloze topjes en jurkjes uit de kast. Heel wat vrouwen hebben last van ruwere oksels en zien dat liever anders, maar met dit stappenplan worden ze zijdezacht!

1. Scrubben

Vooraleer je je oksels onthaart, is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Gebruik een milde (!) scrub die vastzittende haartjes losmaakt, dode huidcellen verwijdert en je huid zo lekker zacht maakt. Maak je oksels nat en masseer een nootje scrub zachtjes in ronddraaiende bewegingen in. Deze stap sla je best niet over, aangezien je zo ingegroeide haartjes en scheerbultjes vermijdt.

2. Ontharen

Na het scrubben kun je je oksels ontharen. Dat kun je op een aantal verschillende manieren doen, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben.

 • Scheren: de meest gebruikte ontharingsmethode, waarbij je met een mesje of apparaat en wat scheerschuim de zichtbare haartjes weghaalt. Je oksels blijven glad voor 1 tot 2 dagen, tot de stoppeltjes teruggroeien. Let op: vervang vaak genoeg je scheermesje, want een bot mesje veroorzaakt ingegroeide haartjes.
 • Ontharingscrème of -spray:
  • smeer of spuit het product op je oksels,
  • wacht enkele minuten,
  • en schraap het er samen met de haartjes af. Net als bij scheren haal je enkel de zichtbare haartjes weg: de haarwortel blijft intact, waardoor je voor 1 tot 2 dagen van een zacht resultaat kunt genieten.
 • Harsen of waxen: hierbij wordt de haarwortel volledig uit de huid verwijderd, wat ervoor zorgt dat de haartjes 3 tot 8 weken wegblijven. De methode is niet volledig pijnloos: een kleverige strip wordt op je oksels gelegd en er in één snelle beweging afgetrokken.
 • Body sugaring: een scrub en ontharing in één. Deze methode gebeurt met suikerhars, een waxpasta die op lichaamstemperatuur wordt aangebracht op de huid. De haartjes worden met de wortel verwijderd, waardoor het resultaat ook zo’n 3 tot 8 weken blijft.
 • Epileren: gebeurt vaak met een apparaat, dat de haartjes vastpakt en met de wortel uit de huid trekt. Het duurt dikwijls zo’n 3 à 4 weken voordat de haartjes weer zichtbaar worden.
 • Laserontharen: hierbij wordt ongewenste haargroei met een laserstraal behandeld. Het haarzakje wordt vernietigd, waardoor het geen nieuwe haren meer kan aanmaken. Meer over de methode lees je in dit artikel.
 • IPL-ontharing: met IPL, of Intense Pulse Light, worden de haarworteltjes op inactief gezet met lichtpulsen. Hierdoor vallen de haartjes vanzelf uit en groeien ze minder snel terug. Bij deze methode kun je rekenen op een langdurig, zacht resultaat.

Wil je zo goed mogelijk en voorbereid aan het ontharen beginnen? Neem dan zeker even deze 9 veelgemaakte fouten door!

3. Hydrateren

Na het ontharen kunnen je oksels droog en geïrriteerd raken. Hydrateer ze daarom met een voedende bodylotion die heel goed intrekt. Kies bij voorkeur voor een product zonder al te veel parfum, om irritatie te voorkomen.

4. Verkleurde huid

Heel wat vrouwen hebben last van verkleurde huid aan hun oksels. Op zich niets om je over te schamen, maar logisch dat je hier uiteraard vanaf wilt. Een verkleurde huid aan de oksel kan verschillende 5 oorzaken hebben:

 1. Je huid maakt op die plek meer pigment aan. Als je scheert, beschadig je die huid een beetje en reageert daarop door je huid op die plek dikker te maken. Een dikkere huid is vaak wat donkerder of heeft meer pigment.
 2. Als je okselhaartjes aan de donkere kant zijn, kun je ze zien zitten onder de huidoppervlakte. De oplossing hiervoor is stoppen met scheren en overgaan op waxen. Hiermee trek je de haartjes volledig uit.
 3. Donkere vlekken onder de oksel kunnen ook worden veroorzaakt door dode huidcellen. Scrub daarom altijd om ze te verwijderen.
 4. Deodorant bevat verschillende ingrediënten (parfum, bijvoorbeeld) die een reactie kunnen geven op de huid, waardoor ze verkleurt. Lijkt dit bij jou de boosdoener te zijn, ga dan op zoek naar een deodorant zonder parfum of al te veel chemische middeltjes. Er bestaan gelukkig al heel wat natuurlijke merken die een deodorant hebben uitgebracht.
 5. De medische aandoening acanthosis nigricans zorgt voor lichtbruine tot zwarte vlekjes in de nek, oksels en lies. Het probleem wordt meestal gelinkt aan insuline of aan een klieraandoening. Denk je hier last van te hebben, dan is het slim om even naar de dokter of dermatoloog te gaan.
 6. Hyperpigmentatie, of pigmentvlekken, wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine. Dit komt weinig voor op de oksels (aangezien deze plek weinig zonlicht ziet), dus dit is een minder waarschijnlijke oorzaak.

Tip! Heel wat vrouwen zweren bij citroensap om de donkere vlekken zo goed als weg te krijgen. Meng het sap van een verse citroen met grove rietsuiker en masseer het enkele minuten zachtjes in op de oksel. De suiker zorgt voor een scrubeffect en citroen is een natuurlijk bleekmiddel. Doe dit zo’n twee keer per week, tot de donkere vlekken afnemen. Het proberen waard, maar let op: doe dit zeker niet als je je net onthaard hebt. Anders kan je huid branderig aanvoelen.

5. De juiste deodorant

Deodorant is voor velen onmisbaar om fris te ruiken én zich fris te voelen, maar kijk toch ook even naar het etiket. In veel deodorants zitten allerlei ingrediënten die je huid uitdrogen en soms zelfs beschadigen: denk maar aan parabenen, siliconen, aluminium en synthetische parfums.

 • Parabenen zijn bewaarmiddelen die je beter vermijdt. Ze worden namelijk in verband gebracht met borstkanker. Een studie zegt dat ze het hormonale evenwicht in je lichaam verstoren.
 • Aluminium verstopt de poriën, waardoor giftige stoffen je lichaam niet meer kunnen verlaten. Het dringt in de huid en komt zo in je lichaam terecht.
 • Siliconen zorgen voor een zacht laagje op je huid, maar drogen ze uit.

Ga daarom voor een deodorant met zo weinig mogelijk onnatuurlijke stoffen. Want wist je dat zo’n 70% van de vrouwen een gevoelige okselhuid heeft? Door vochtigheid, wrijving van kleren en agressieve deodorants kunnen vervelende rode bobbeltjes en jeuk ontstaan.

Tip: breng je deodorant aan als je okselhuid droog is. Zo kan hij zich beter hechten, ruik je ‘m langer en verminder je de kans op irritatie.

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)