© Getty Images

Zijdezachte oksels: 5 tips om ze glad en verzorgd te houden

Door Jolien Thieleman

Als de zon hoog aan de hemel staat, komen ook die mooie mouwloze topjes en jurkjes uit de kast. Met dit stappenplan verzorg je je oksels en worden ze zijdezacht!

1. Scrubben

Vooraleer je je oksels onthaart, is het belangrijk om je huid goed voor te bereiden. Gebruik een milde scrub die vastzittende haartjes losmaakt, dode huidcellen verwijdert en je huid lekker zacht maakt. Maak je oksels nat en masseer een nootje scrub zachtjes met ronddraaiende bewegingen in. Deze stap sla je best niet over, aangezien je zo ingegroeide haren en scheerbultjes vermijdt.

Deze frisse lichaamsscrub exfolieert en verzorgt dankzij bamboedeeltjes en groene thee-extracten (Nuxe, € 21,90).

2. Ontharen

Na het scrubben is het tijd om te ontharen. Dat kan op verschillende manieren:

 • Scheren: de meest gebruikte ontharingsmethode, waarbij je met een vlijmscherp mesje of apparaat de haartjes aan het huidoppervlak wegscheert.
 • Ontharingscrème of -spray: bevat stoffen die de structuur van de haartjes aantast, waardoor ze verzwakken en afbreken als je de crème wegveegt.
 • Harsen of waxen:  in een snelle beweging trek je een kleverige strip met hars tegen de haarrichting weg, zodat de haartjes met de wortel worden uitgetrokken.
 • Epileren: met een pincet (voor kleine zones) of een apparaat (voor grotere zones) trek je haartjes met de wortel uit. 
 • Laserontharen: laserlicht werkt in op de melanine rond de haarzakjes, waardoor ze verschroeien en er geen haartjes meer uit kunnen groeien.  Meer over laserontharing lees je in dit artikel.
 • IPL-ontharing: werkt soortgelijk aan laserontharing, met het grote verschil dat je met IPL (Intense Pulsed Light) voor thuisgebruik nooit langdurig kunt ontharen zoals bij een laser- of IPL-behandeling bij de specialist.
ontharen

De safety razor is een scheermes met een enkelvoudig mesje waarmee je duurzaam en veilig onthaart. Hier lees je meer over hoe je zo’n safety razor gebruikt (SQÓN, € 29,95).

3. Hydrateren

Voelen je oksels na het ontharen nogal droog aan? Hydrateer ze dan eventueel met een vochtinbrengende bodylotion die volledig intrekt.

Deze lichaamsmelk bevat een hoge concentratie aan hydraterende druivenpitolie. De formule trekt snel in de huid en laat een lichte, frisse geur achter (L’Occitane, € 25).

4. Verkleurde huid

Heb je een verkleurde huid aan je oksels? Die verkleuring kan verschillende oorzaken hebben:

 1. Je huid maakt meer pigment aan. Als je scheert, beschadig je je huid een beetje. Als reactie kan je huid op die plek een beetje dikker worden. En een dikkere huid is vaak wat donkerder.
 2. Als je een bleke huid hebt en je okselhaartjes aan de donkere kant zijn, kun je ze soms zien zitten onder de huidoppervlakte. De oplossing hiervoor is stoppen met scheren en overgaan op waxen. Hiermee trek je de haartjes volledig uit.
 3. Verkleurde vlekken onder de oksel kunnen ook worden veroorzaakt door dode huidcellen. Scrub om ze te verwijderen.
 4. Deodorant kan ingrediënten bevatten die een reactie kunnen geven op de huid, waardoor ze kan verkleuren. Ga daarom op zoek naar een deodorant zonder parfum of al te veel chemische middeltjes. Er bestaan ook al heel wat natuurlijke varianten die je oksels fris houden.
 5. De medische aandoening acanthosis nigricans zorgt voor lichtbruine tot zwarte vlekjes in de nek, oksels en lies – en die zie je op een bleke huid. Het probleem wordt meestal gelinkt aan insuline of een klieraandoening. Denk je hier last van te hebben? Dan is het verstandig om even naar de dokter of dermatoloog te gaan.
 6. Hyperpigmentatie, of pigmentvlekken, wordt veroorzaakt door een overproductie van melanine. Dit komt weinig voor op de oksels (aangezien deze plek weinig zonlicht ziet), dus dit is een minder waarschijnlijke oorzaak.

5. De juiste deodorant

Een deodorant of anti-transpirant is voor velen onmisbaar in de zomer, maar kijk toch ook maar even naar het etiket. Zo’n 70% van de vrouwen heeft een gevoelige okselhuid, waarbij vocht, wrijving van kleren en agressieve deodorants vervelende rode bobbeltjes en jeuk kan veroorzaken. Kies daarom voor een product zonder schadelijke of irriterende stoffen. Waar je allemaal op kunt letten, lees je hier.

Nog een aantal tips:

 • Gebruik je deodorant ‘s avonds voor je gaat slapen. De werkzame stoffen doen beter hun werk als je lichaam minder actief is. Zelfs als je ‘s ochtends je oksels wast, zal water de werking van de deodorant niet stoppen.
 • Breng je deodorant altijd aan op droge oksels. Als je huid nat is, kan de deodorant niet goed opgenomen worden en zullen zweetgeurtjes blijven hangen.
 • En tot slot: laat je deo even opdrogen vooraleer je je aankleedt. Zo vermijd je gele kringen op je kledij.

De innovatieve formule van deze Belgische deo wash neemt de oorzaak van zweetgeurtjes weg, zonder de zweetklieren te blokkeren. Breng een nootje aan, laat een minuut inwerken en spoel af om de hele dag geurvrij te blijven (Oy, € 21,60).

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content