© Getty Images

Advies van de kapster: wat is het nut van een haarmasker?

Door Jolien Thieleman

Een mooi kapsel begint bij glanzende, gezonde lokken. Met een haarmasker hou je ze in topconditie, of lijkt dat maar zo? Kapster Valerie Fierens van Level 4 Hair legt haarfijn uit wat het nut is van een haarmasker, én hoe je ‘t perfect aanbrengt.

Haarmaskers: 5x vragen en antwoorden

1. Wat is een haarmasker precies?

Valerie Fierens van kapsalon Level 4 Hair: “Een haarmasker is een rijke, diepgaande verzorging voor je haar. Het dringt diep in, is heel geconcentreerd en dik van structuur, met als resultaat dat je haar superzacht en intens gevoed is.”

2. Heb je écht een haarmasker nodig?

“Toch wel. Een haarmasker, of op z’n minst een conditioner, is onmisbaar na je wasbeurt: na het wassen staan de haarschubben open, waardoor je haar gevoeliger is en sneller kan afbreken. Een verzorging na de shampoo sluit de schubben, waardoor je haar gladder, beter handelbaar en makkelijker doorkambaar is. Dat is vooral belangrijk als je haar nog nat is, aangezien het dan erg poreus is. Als je kapsel dan nog vol knopen zit, dan zou je je haar kapot kunnen borstelen.”

3. Wat is het verschil met een conditioner?

“In het algemeen is een conditioner minder rijk dan een haarmasker, en zal het je haar minder intensief verzorgen. Dikwijls dringt het ook minder diep in. Daarom zijn er bepaalde haartypes die meer baat hebben bij een haarmasker dan bij een conditioner.

  • Heb je heel droog of ontkleurd haar? Gebruik dan gerust een haarmasker na elke wasbeurt, ideaal zo’n 2-3 keer per week. Het masker zal het herstel van je haar bevorderen.
  • Heb je eerder normaal, lichtdroog of heel fijn haar, dan volstaat het om je haar te verzorgen met een conditioner. Al kan een wekelijks masker zeker geen kwaad om je lokken een extraatje te geven.”

4. Hoe breng je het aan?

“Het is zeker niet nodig om zowel een haarmasker als een conditioner te gebruiken. Eén van de twee volstaat.

  • Breng het aan na je shampoo, op handdoekdroog haar. Als je haar te verzadigd is met water, dan kan het de ingrediënten van het product niet volledig opnemen.
  • Gebruik niet te veel (een nootje volstaat) en verdeel het enkel over de lengtes van je haar om te vermijden dat je hoofdhuid nadien sneller vet aanvoelt. Er zijn een paar specifieke maskers die je ook op je hoofdhuid kunt aanbrengen.
  • Masseer het product in van de bovenkant van je lengtes naar de punten toe, om het diep tot in je haarvezel te laten dringen.
  • Laat het zo’n 5 à 10 minuten inwerken, afhankelijk van de richtlijnen die op de verpakking staan, en spoel uit.
  • Breng hierna nog een hittebeschermend en/of ander stylingproduct aan vooraleer je je haar in model brengt.”

5. Waarop moet je letten bij je aankoop?

“Er zijn zoveel verschillende maskers, en zoveel verschillende werkingen, dat het belangrijk is om eerst te weten wat je haar precies nodig heeft. Gebruik je bijvoorbeeld een hydraterend masker terwijl je eerder nood hebt aan herstellende ingrediënten, dan zal het masker niet het resultaat geven dat je voor ogen hebt. Daarom ga je best ten rade bij de kapper, die je kan adviseren over welke producten geschikt zijn.

Waar je zelf op kunt letten, is de kwaliteit van de ingrediënten. Een professioneel masker kost misschien meer, maar zal ook meer voor je haar kunnen betekenen. Het zit ‘m bijvoorbeeld in de kwaliteit van de siliconen: maskers van een minder goede kwaliteit zullen een laagje om je haren leggen, en die restanten kunnen zich opstapelen, waardoor je na verloop van tijd met een overload aan siliconen zit. Dat zou er dan bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat kleuringen sneller loslaten”, besluit Valerie.

Met dank aan Valerie van kapsalon Level 4 Hair, Douaneplein 1, 2940 Stabroek.

Ook over je haar:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Partner Content