Herfstdipje voor je haar? Drie oplossingen

Herfstdipje voor je haar? Drie oplossingen

Het bekende herfstdipje treft niet alleen ons gemoed, ook onze haardos moet eraan geloven: het is futloos, bulkt van de haarschilfers en krijgt een bijna statisch geladen look. De grote boosdoener? Volgens kapster An Van Hout is dat onder meer een tekort aan vitamine D.

Haaruitval is normaal tijdens de herfstmaanden. “Je kunt dit vergelijken met het vallen van de blaadjes”, zegt An. “De beste oplossing? Vitamine D. In de zomer voorziet de zon ons van een goeie portie, waardoor onze haren als vanzelf meer glanzen en sneller groeien. In de herfst en de winter schakel je best over op vitaminesupplementen om een tekort te voorkomen. Vitamine D moet je zeker drie maanden innemen vooraleer je resultaat boekt.”

Eerste hulp bij droog en futloos haar

In de herfst droogt je huid sneller uit door de dalende temperatuur buiten én de verwarming die binnen een streepje hoger gaat. Het gevolg? Droog haar.

“In sommige gevallen draait dit zelfs uit tot psoriasis’, waarschuwt An. “Dit is een huidziekte die je eenvoudig kunt verhelpen en voorkomen door voldoende vitamine D in te nemen. Gebruik ook steeds een goede beschermer tijdens het brushen.” An Van Hout werkt in haar salon met Farmavita, een Italiaans merk dat enkel verkrijgbaar is bij kappersspeciaalzaken.

Eerste hulp bij roos

An: “Haarroos kan verschillende oorzaken hebben:

  • Heb je droge schilfers? Dan is de hoofdhuid uitgedroogd, meestal een gevolg van de koudere temperatuur. Een goede hydraterende shampoo kan helpen, maar ook haarmaskers zijn heel voedend en zorgen ervoor dat de hoofdhuid veel vocht krijgt.
  • Heb je vette schilfers? Dan produceer je veel talg en gebruik je best een antiroosshampoo die de huid reinigt. Laat de shampoo enkele minuten inwerken en spoel grondig uit.”

Eerste hulp bij statisch haar

Statisch haar ontstaat door de combinatie van de vochtigheid van buiten en de droge lucht van binnen. Om dit te vermijden kun je best deze tips van An toepassen:

  • Elke keer na de wasbeurt een balsem gebruiken.
  • Ontwar je haren met een kam in plaats van een borstel. Een kam heeft immers brede tanden en een borstel heeft harde haren, wat het haar snel afbreekt.
  • Gebruik een luchtbevochtiger.

Gastredacteur & beeld: Laura Liebens

Lees nog meer:

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)