Kleine borsten? Zo vind je de juiste (en mooiste) lingerie

Kleine borsten? Zo vind je de juiste (en mooiste) lingerie

Maak jij deel uit van de ‘kleine borsten-club’? Dan is het, net zoals bij vrouwen met een grotere boezem, belangrijk om de juiste lingerie te vinden. Met deze tips scoor je het perfecte setje!

De voordelen van kleine borsten

Wie kleine borsten heeft, weet dat ze heel wat voordelen bieden. Je hoeft je ‘vriendinnen’ nooit in te kleine bloesjes te wurmen, ze zitten niet in de weg, je kunt perfect op je buik slapen en nog zoveel meer. Maar was je je ook al bewust van deze voordelen?

 • Gezondheid: kleine borsten wegen minder en veroorzaken geen pijn aan je rug of nek. Bovendien zijn knobbeltjes makkelijker op te sporen, omdat je borsten minder vetweefsel bevatten.
 • Seks: een kleine boezem is een pak gevoeliger. Grote borsten hebben meer vetweefsel dan klierweefsel, en net dat klierweefsel is het gevoelige deel. Tijdens het voorspel is het klierweefsel makkelijker te stimuleren bij kleine borsten, omdat die een kleinere vetlaag hebben.
 • Jonger: bij het verouderingsproces gaan je borsten van nature een beetje hangen. Bij kleine borsten is dat veel minder het geval.
 • Sporten: tijdens het sporten en springen heb je van kleine borsten maar weinig last. Ze hangen niet in de weg en doen geen pijn. Maar let op: het is niet omdat je kleine borsten hebt, dat je geen sportbeha moet dragen.

Super dus, zo’n kleine boezem!

De juiste maat en pasvorm

Met kleine borsten kun je erg veel beha’s dragen. Toch is het belangrijk om de juiste maat én pasvorm te vinden om ze het nodige comfort te geven.

Opmeten is weten

Erg belangrijk: laat je opmeten in de lingeriewinkel. In tegenstelling tot wat velen denken, hoeft dat absoluut niet in je blootje te gebeuren. Je kunt perfect je trui of T-shirt aanhouden, waarna de lingerie-specialiste je zal adviseren. Je om de zes à twaalf maanden laten opmeten is ideaal: je borsten veranderen namelijk regelmatig door stress, gewicht en hormonen.

Past perfect!

Eens je de goede maat te pakken hebt, kun je op zoek gaan naar de juiste pasvorm. Voorgevormd of niet-voorgevormd: het is een kwestie van proberen en kijken wat het beste past. In het algemeen staan voorgevormde beha’s met vulling prachtig bij een kleine boezem, maar dat kan voor jouw maat, de vorm van je borsten én je persoonlijke smaak helemaal anders zijn.

Een paar tips:

 • Zorg er alleszins voor dat het rugpand evenwijdig met je beugel zit en dat de beha goed strak aanvoelt, maar niet té veel spant.
 • Verder let je er best ook op dat de beugels en de cup je borsten mooi omsluiten en dat het middenstuk tegen je lichaam komt.
 • Ook de bandjes zijn belangrijk: trek ze voldoende op, maar niet zodanig dat ze in je schouders snijden.

De juiste beha

Elke boezem is anders. De perfecte beha hangt dan ook af van verschillende factoren, maar deze kunnen je alvast een richtlijn geven!

Bralette

Vrouwen met een kleine boezem hebben het geluk niemendalletjes te kunnen dragen. De bralette, bijvoorbeeld: een niet-voorgevormde beha zonder beugels, gemaakt van fijne, zachte materialen. Een bralette heeft dunne bandjes en biedt minder steun dan een beugelbeha, maar net omdat je kleinere borsten hebt, kun je er perfect eentje dragen. De voordelen van bralettes? Ze zitten heel comfortabel en staan dikwijls prachtig onder kleding. Bovendien hebben ze geen cup- maar kledingmaten, zoals S, M of L.

Push-upbeha

Wil je je borsten groter laten lijken? Ga dan voor een push-upbeha met extra vulling onderin de beha-cup. Dit soort beha duwt je borsten omhoog en naar binnen, waardoor ze dichter bij elkaar komen te staan. Hierdoor krijgen ze een lift én krijg je tegelijkertijd meer decolleté.

Maximizer

Een decolleté met wauw-effect bereik je met een maximizer. Deze beha zorgt ervoor dat je maar liefst 2 cupmaten extra krijgt, zonder er onnatuurlijk uit te zien. Een maximizer doet hetzelfde als de push-upbeha: je borsten worden omhoog en dichter bij elkaar geduwd, waardoor je een prachtig decolleté creëert. Het enige verschil is dat de maximizer meer vulling bevat.

Sportbeha

Sporten met je gewone beha is geen goed idee, ook niet als je een kleine boezem hebt. Tijdens het sporten bewegen je borsten mee, waardoor ze pijn kunnen beginnen doen of ze op termijn gaan hangen. Beter voorkomen, dus! Zorg ervoor dat de pasvorm van je sportbeha perfect is en dat hij ondersteuning biedt. Meer over de juiste sportbeha lees je in dit artikel.

De juiste kleding

Naast het dragen van de perfecte lingerie voor jouw borsten, helpen ook deze tips om een mooi silhouet te creëren:

 • Ga voor frulletjes: door ruches, franjes en plooitjes te dragen bij je borsten, geef je je boezem meer volume.
 • Draag strakke kleding: in wijde bovenstukken zullen je borsten helemaal verdwijnen. Ga eerder voor een strak bovenstuk, eventueel met hoge hals: die showt de lijnen van je figuur en doen je borsten goed uitkomen.
 • Zet je taille in de verf: door je taille te versmallen, lijkt het alsof je borsten en heupen breder zijn, waardoor je een mooi zandloperfiguur creëert. Hoe je dat doet? Draag een riempje in je taille, een kledingstuk dat strak begint en wijder uitloopt of een hoog getailleerde broek of rok met een T-shirt in.
 • Beken kleur: vermijd zwart, want dat verdoezelt je boezem net. Ga eerder voor wit of andere lichte kleuren. Schaduwen op lichte kleding benadrukken jouw vormen, waardoor je borsten optisch groter zullen lijken.

Shoppen: 5x mooie beha’s voor een kleine boezem

1 5x prachtige lingerie

Push-upbeha (Etam, € 32,99 voor de beha en € 14,99 voor de bijpassende slip).

2 5x prachtige lingerie

Afbeeldingsresultaat voor MY CANDLE SPOTLIGHT Push-up bh

Push-upbeha (Triumph, € 49,95 voor de beha en € 24,95 voor de bijpassende slip).

3 5x prachtige lingerie

Maximizer (Hunkemöller, € 29,99 voor de beha en € 17,99 voor de bijpassende slip).

4 5x prachtige lingerie

Kanten triangelbh - 0

Triangelbeha (Oysho, € 19,99 voor de beha en € 8,99 voor de bijpassende tanga).

5 5x prachtige lingerie

Bralette (Love Stories, € 60).

Coverbeeld: Getty Images

Lees ook:

Volg ons op FacebookInstagramPinterest en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees verder na de reclame

Het volgende Libelle-artikel is echt even het wachten waard :)